Beleggen in obligaties

Als je een obligatie koopt, leen je geld uit aan een onderneming of een overheid. Wat is een obligatie eigenlijk? En hoe werkt het? Je leest het hier.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Sparen of beleggen

Wat zijn obligaties?

Een obligatie is een schuldbewijs, een deel van een lening aan een land, overheidsinstelling of onderneming. Een obligatie heeft vaste looptijd die meestal ligt tussen de vijf en de dertig jaar.

Ieder jaar krijg je een vast of variabel rentebedrag uitgekeerd (couponrente). Aan het eind van de looptijd wordt de obligatie weer afgelost. Soms mag een obligatie vervroegd afgelost worden door de uitgevende instelling.

Hoe werkt een obligatie?

De kenmerken van obligaties in het kort:

  • Nominale waarde: dat is het bedrag van de lening (of restant).
  • Couponrente: hoe hoger het risico hoe hoger de rente.
  • Looptijd: hoe langer de looptijd hoe groter het risico en dus hoe hoger de couponrente.
  • Tussentijds verkopen: als de obligaties via de beurs verhandelbaar zijn, kun je ze tussentijds verkopen.

Rendement obligaties

Voor een obligatie geldt: couponrente +  koerswinst = rendement.

Couponrente

  1. de marktrente: deze wordt vastgesteld door de Europese Centrale Bank

  2. de looptijd van de lening: hoe langer de looptijd van de obligatie, hoe hoger de rente·     
  3. de kredietwaardigheid van het bedrijf.

Koerswinst

Met obligaties loop je een risico, net als bij elke vorm van beleggen. Een stijging van de rente, die momenteel historisch laag is, kan bijvoorbeeld een flinke klap toebrengen aan obligatiehouders. Ook kan de uitgevende partij (bedrijf, overheidsinstelling of land) in de problemen komen of zelfs failliet gaan. In dat geval zal jouw investering minder waard worden, of zelfs zijn waarde verliezen.

Obligaties kopen

Zelf obligaties kopen

Obligaties koop je op de beurs via een handelaar (broker). De coupures gaan in eenheden van € 1.000 of een veelvoud daarvan. Onderhands (buiten de beurs om) kan ook: je schrijft dan in op een lening.

Voor- en nadelen van zelf obligaties kopen

Het voordeel van zelf obligaties kopen, is dat het iets goedkoper is dan wanneer je dat via een beleggingsfonds doet. Je betaalt in het laatste geval immers fondskosten.

Daartegenover staat dat je bij het zelf kopen van obligaties meer geld beschikbaar moet hebben om een gezonde spreiding te kunnen bereiken.

Beleggen in obligaties via een fonds

Je kunt ook participaties kopen in een obligatiefonds. De beheerder van dat fonds verzamelt geld van deelnemers  om obligaties aan te kopen. Je kunt kiezen voor een fonds dat uitsluitend obligaties koopt, of voor een fonds met een mix van bijvoorbeeld aandelen en obligaties.

Goed om te weten: Bij ons kun je alleen in duurzame mixfondsen beleggen. Deze bestaan uit een combinatie van aandelen, obligaties en microkredieten.

Voor- en nadelen

Voordeel is dat er vaak obligaties van meerdere bedrijven in verschillende landen worden gekocht, waardoor je een goede risicospreiding hebt. En de beheerder doet het werk voor jou. Je kunt al met 10 euro per maand meedoen in een fonds.

Nadeel is dat er kosten aan verbonden zijn.

Lees ook over beleggen in fondsen

Risico Indicator

Meer of minder risico?

Met de risico-indicator kun je het risico van een beleggingsfonds inschatten en met elkaar vergelijken. Hoe hoger het cijfer, hoe harder de koersen van de belegging stijgen en dalen, dus: hoe groter het risico.

5 misverstanden over beleggen

5 misverstanden over beleggen

Kun je alleen beleggen als je al een groot vermogen hebt? Lees hier 5 misverstanden over beleggen.
Beleg in 1 van de 5 mixfondsen

Beleg in 1 van de 5 mixfondsen

Ieder mixfonds heeft zijn rendement- en risicoprofiel. Meer weten?