5 tips voor Veilig beleggen
1. Beleg met voldoende kennis
Voordat je begint met beleggen, is het verstandig om te begrijpen waarin je belegt. Het kan dan verstandig zijn om met de volgende dingen rekening te houden:
- Niet alleen het rendement is belangrijk. Ook het risico dat je belegging minder waard wordt, of de kans dat je je geld (deels) kwijtraakt moet je in je overweging meenemen.
- Weet wat de kosten zijn. Die kunnen per aanbieder en per product enorm verschillen.
- Handel alleen in beleggingen die je snapt. Is het niet duidelijk welke risico’s er zijn? Dan is dat een reden om de belegging te wantrouwen.
- Houd je hoofd erbij: laat je niet leiden door emotie. Maar neem je beslissingen over kopen en verkopen van beleggingen altijd weldoordacht: speel dus geen paniekvoetbal
2. Beleg periodiek
Na een aankoop van bijvoorbeeld aandelen kan de koers stijgen, gelijk blijven of dalen. Je instapmoment heeft dus een grote invloed op je rendement. In plaats van eenmalig een bedrag inleggen, kun je er daarom ook voor kiezen om periodiek te beleggen - dat kan al met een klein bedrag. Zo werkt het ook bij onze beleggingsfondsen. Je kunt natuurlijk wel proberen te wachten tot het ideale instapmoment, maar wanneer dit moment komt, weet niemand. Kies je voor periodiek beleggen waarbij je bijvoorbeeld maandelijks een (klein) bedrag laat beleggen, dan kun je de aankoopprijs middelen en beperk je het risico van verkeerd timen.
Ontdek de 3 voordelen van periodiek beleggen
3. Spreid je vermogen
Een van de minder veilige manieren van beleggen, is al je geld op één paard wedden. Wanneer je alles op één bedrijf inzet, loopt je vermogen risico als het minder goed gaat met het bedrijf. Door je vermogen te spreiden, bijvoorbeeld over verschillende beleggingscategorieën en –producten, maar ook aanbieders, ben je niet meteen al je geld kwijt bij een tegenvaller.
Beleggingsfondsen zijn een goede manier om eenvoudig je geld te spreiden over verschillende beleggingscategorieën, bedrijven en landen. Door je beleggingen te spreiden over verschillende beleggingscategorieën, kun je ook het risico van je beleggingen spreiden.
4. Beleg voor de lange termijn
Over een periode van bijvoorbeeld 20 jaar is de kans op verlies een stuk kleiner. Het verleden toont namelijk aan dat veel beleggingen, ondanks ups en downs tussendoor, over een langere periode blijven stijgen.
Als je het geld langere tijd niet nodig hebt, kun je overwegen om meer risico te nemen en te gaan beleggen. Want verlies op een bepaald moment kan over een lange termijn omslaan naar winst. Naarmate de datum waarop je het geld nodig hebt dichterbij komt, is het belangrijk om minder/geen risico te nemen.
Lees meer over beleggen op de lange termijn
5. Pas op met rendementen uit het verleden
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dus laat je beslissing over wel of niet beleggen in een product of beleggingsvorm niet alleen daarvan afhangen.