Webinar ‘Spaar en beleg voor je kind’ terugkijken

Denk je erover om naast sparen ook te beleggen voor de toekomst van je kind, maar heb je nog wat vragen? Dit webinar helpt je op weg. Twee specialisten gaan uitgebreid in op veelgestelde vragen over sparen en beleggen voor je kind. De informatie uit het webinar kun je hieronder teruglezen. Of kijk ‘t webinar terug.  

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit webinar mag niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Dit werd er onder andere besproken tijdens het webinar: 

Handige tools en links 

  • Benieuwd naar het rendement van beleggen? Met onze handige rekentool ontdek je snel wat beleggen je kan opleveren.  

    Naar de tool 

  • Met deze tool vergelijk je eenvoudig de rente van sparen met het mogelijk rendement van beleggen. 

    Naar de tool  

  • Hoe combineer jij het ouderschap met je werk en wat betekent dit voor je portemonnee? Je berekent het met deze tool van het NIBUD.  

    Naar de tool 

  • Wil je weten of je recht hebt op bepaalde toeslagen? Op de site van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.  

    Proefberekening maken 

  • Op de site van de Belastingdienst vind je nuttige informatie over schenkbelasting, zoals de actuele tarieven en voorwaarden.  

    Informatie schenkbelasting  

  • Bij de Belastingdienst vind je allerlei informatie over box 3, oftewel de vermogensrendementsheffing. Hiermee kun je te maken krijgen als je geld opzij zet voor je kind. 

    Informatie vermogenrendementsheffing   

Sparen en beleggen voor je kind 

  • Ja, dat kan. Bij ons kies je bij het aanvragen op welke naam je een spaar- of beleggingsrekening opent: op eigen naam, met of zonder je partner of op naam van je kind.  
  • Er is voor beide opties iets te zeggen. Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen: 

    • Open je een spaar- of beleggingsrekening op naam van je kind? Dan heeft je kind na de 18e verjaardag volledig beschikking over de rekening. Jij kunt er als wettelijk vertegenwoordiger niet meer bij. Bij een rekening op eigen naam is dat anders, dan blijf jij eigenaar van de rekening. Als je op eigen naam spaart of belegt kun je ook nadat je kind 18 is geworden nog doorsparen/beleggen bijvoorbeeld voor een financiële bijdrage aan een eigen woning.

    • Open je de beleggingsrekening op naam van je kind? Dan ben je tegenover je kind verplicht om zo verstandig mogelijk te beleggen.
      Lees wat je verantwoordelijkheden als wettelijk vertegenwoordiger precies inhouden.

    • Heb je een spaar- of beleggingsrekening op naam van je kind? En wordt daarop zowel door ouders- als grootouders geld gestort om mee te sparen of beleggen. Dan hoeft het kind geen erfbelasting te betalen bij het overlijden van ouders- of grootouders voordat het kind 18 jaar is, omdat het geld al op naam van het kind staat.

    • Als je spaart of belegt op naam van je kind dan betaal je vanaf een bepaald bedrag schenkbelasting over de inleg of het bedrag dat je op de rekening stort.

    • Als je spaart of belegt op je eigen naam dan kun je op elk moment ervoor kiezen het opgebouwde vermogen in delen of in 1 keer te schenken aan je kind. Dat kan dus ook na de 18e verjaardag plaatsvinden. Vanaf een bepaald bedrag betaal je schenkbelasting op het moment van schenking.

    Welke optie je ook kiest, het kan zijn dat je vermogensrendementsheffing over het opgebouwde bedrag moet betalen. Zolang je kind minderjarig is, wordt het opgebouwde bedrag namelijk bij jouw eigen vermogen opgeteld.  

  • Ja, met SNS Doelbeleggen kun je beleggen en sparen combineren op één rekening. Je bepaalt zelf of je de rekening alleen wilt gebruiken om te beleggen of dat je ook een deel van je inleg wilt sparen.  

    Meer over SNS Doelbeleggen 

    Goed om te weten: Wil je liever alleen sparen? Kies dan voor een van onze spaarrekeningen.  
  • Dat kan, maar hoeft niet per se. Je bepaalt zelf of je voor je kinderen wilt sparen en beleggen op 1 rekening, of dat je voor ieder kind een eigen rekening opent. Maar kies je ervoor om het op 1 rekening te doen? Dan moet je deze wel op je eigen naam openen en niet op naam van één van de kinderen.  
  • Misschien is de termijn die je hebt langer dan je denkt. Want wellicht heb je niet meteen al het geld nodig als je kind 18 wordt en je op eigen naam belegt? Misschien heb je maar een deel nodig, bijvoorbeeld voor de studie, waardoor je de rest langer kunt laten staan. Daarmee geef je dat geld weer langer de tijd om te groeien.  

    Beleggen doe je altijd voor de lange termijn, het liefst voor 5 jaar of langer. Want hoe langer je kunt beleggen hoe groter de kans op een goed rendement.

    Lees meer over beleggen op de lange termijn 

Hoe werkt beleggen?  

  • Met aandelen word je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf. Je koopt dan via de beurs een aandeel in een bedrijf. Het rendement, dus wat het je oplevert, bestaat uit dividend en koerswinst. Maakt het bedrijf winst? Dan kan het bedrijf een deel van deze winst uitkeren. Dat noem je dividend.  

    Wordt er geen dividend uitgekeerd, maar staat de koers van je aandeel wél hoger dan toen jij de aandelen kocht? Dan spreek je van koerswinst. Staat de koers op de beurs juist lager? Dan noem je dat koersverlies. 

    Een obligatie is een lening aan een overheid of bedrijf. In ruil voor die lening krijg je rente. Obligaties hebben een einddatum. Op deze datum krijg je je geleende geld terug. In de tussentijd kun je obligaties ook kopen en verkopen via de beurs. Ook voor obligaties is er een koers. 

    Wil je meer weten over wat beleggen is? Bekijk dan eens de video ‘Wat is beleggen’ 

  • Je moet behoorlijk wat weten van beleggen om de juiste aandelen of obligaties uit te kiezen, én om genoeg spreiding aan te brengen. Dat kost bovendien veel tijd.  

    Door te beleggen in een of meer duurzame beleggingsfondsen, beleg je in meer dan 35 verschillende aandelen en obligaties De fondsmanager zorgt voor de spreiding en de expertise. Lekker makkelijk, hoef jij het niet meer zelf te doen. 

  • Mixfondsen zijn ook beleggingsfondsen en beleggen in zowel aandelen als in obligaties. In deze fondsen wordt de inleg gespreid wat weer gunstig is voor het risico van het fonds. 
  • Beleggen doe je voor de lange termijn. Daardoor kan elke dag een goed moment zijn om te beginnen, en het doet er minder toe of de beurskoersen laag of hoog staan als je begint. Je geld heeft tenslotte nog alle tijd om te groeien. Wil je je inleg spreiden, denk dan ook eens aan periodiek beleggen. Je 'middelt' hiermee de aankoopprijzen. Het doet er dan minder toe of de beurskoers op dat moment hoog of laag staat. 
  • Eerlijk is eerlijk, je geld kan minder waard worden als je belegt. Ook kunnen er negatieve uitschieters zijn, vooral als je in te weinig verschillende bedrijven belegt. Wil je grote uitschieters naar beneden zoveel mogelijk voorkomen? Dan kan het slimmer zijn om te beleggen in meerdere fondsen want dan spreid je het risico. 
     
    Daarnaast is het verstandig om te beleggen voor de langere termijn. Beleggen voor de langere termijn geeft je mogelijk rust. Als je belegt voor de lange termijn hoef je je niet druk te maken over dagelijkse koersschommelingen, nieuwe records, rode cijfers en winstwaarschuwingen. Ook economische en politieke ontwikkelingen kunnen invloed hebben op de beurs. En dus ook op je beleggingen. Bij beleggen op de echt lange termijn wisselen betere en slechtere beleggingsjaren elkaar af, waardoor je uiteindelijk op een gemiddelde van al die jaren uitkomt. 
  • Je startbedrag maakt niet zoveel uit: er is geen minimum inlegbedrag. Maar: kijk eerst of je je spaarbuffer op orde hebt. Deze heb je nodig voor korte termijn uitgaven en onvoorziene zaken.  

    Want heb je onverwachts geld nodig? Dan gebruik je je spaargeld. Je hoeft daardoor niet noodgedwongen je beleggingen te verkopen tijdens een koersdaling. Bij beleggen kijk je naar de lange termijn, in ieder geval 3 jaar. Je geeft je ingelegde geld zo tijd om te groeien.  

  • Met periodiek inleggen, leg je automatisch op een vast moment in. Bijvoorbeeld elke maand. Het maakt bij periodiek inleggen niet uit wanneer je begint met beleggen. Gelukkig maar, want het perfecte instapmoment bepalen is zelfs door professionals niet te voorspellen. Laat staan voor een beginnende belegger. 

    Door langere tijd periodiek in te leggen, koop je de ene keer tegen een lage koers en de andere keer tegen een hoge koers. Gemiddeld genomen heb je dan minder last van koersschommelingen. Je hebt dan dus minder last van koersschommelingen dan wanneer je zonder vaste regelmaat inlegt. 

Beleggen bij SNS 

  • Via SNS beleg je in duurzame ASN fondsen. Voor een deel beleggen deze fondsen in aandelen van bedrijven. Bedrijven waarin ASN Impact Investors belegt, voldoen altijd aan een streng duurzaamheidsbeleid. Zo worden activiteiten als wapens, kernenergie, fossiele brandstoffen en bont sowieso uitgesloten. Dat geldt ook voor bedrijven waarbij er vermoedens van kinderarbeid zijn. Ieder bedrijf dat wel is ‘goedgekeurd’ wordt elke 4 jaar gecheckt. 

    Meer over duurzaam beleggen 

  • Op onze pagina over de kosten van beleggen  lees je alle kosten en hoe deze zijn opgebouwd.  

    Geld dat je belegt telt mee als vermogen. Je vermogen valt in box 3 van de belasting. Over je vermogen dat boven een bepaalde grens uitkomt, betaal je belasting. Deze belasting is hoger dan bij sparen. Kijk op belastingdienst.nl voor de precieze regels.

SNS Doelbeleggen openen

SNS Doelbeleggen openen

Ontdek hoe het is om zelf te beleggen. Open SNS Doelbeleggen en ga aan de slag.
Fondsvergelijker

Fondsvergelijker

Vergelijk het mogelijke rendement en risico per fonds.