Debit Mastercard en Visa Debit Betaalpas

Vanaf 2024 vervangen we geleidelijk de huidige Maestro en V Pay betaalpassen door nieuwe Debit Mastercard en Visa Debit betaalpassen. Als je huidige betaalpas verloopt kan het zijn dat je een Debit Mastercard of VISA Debit betaalpas van ons krijgt.

Nieuwe debit betaalpassen ’t kort

  • Je kunt er hetzelfde mee als met je huidige betaalpas
  • Extra functies: online aankopen in binnen- en buitenland, termijnbetaling en borgstelling
  • Nieuw: uniek 16-cijferig kaartnummer

Zo ziet de nieuwe betaalpas er uit

De nieuwe betaalpassen herken je aan de logo’s op de betaalpas. Op de betaalpas staan ook extra gegevens zoals een 16-cijferig kaartnummer en een 3-cijferige CVC- of CVV beveiligingscode.

Debit Mastercard

VISA Debit

Kaartnummer

Dit is een uniek 16-cijferig nummer dat op de Debit Mastercard- en VISA Debit betaalpassen staat. Dit wordt ook wel PAN-nummer genoemd (Primary Account Number). Hiermee is een transactie nationaal en internationaal herkenbaar voor alle partijen die de betaling of opname mogelijk maken.

CVC-/CVV-Code

Dit zijn afkortingen voor de 3-cijferige Card Verification Code (Debit Mastercard) en Card Verification Value (VISA Debit). Dit is een 3-cijferige beveiligingscode om online betalingen met de betaalpas te verifiëren.

Nieuwe mogelijkheden de debit betaalpas

Met de Debit Mastercard en Visa Debit betaalpas kun je alles wat je met je huidige betaalpas ook kunt: (contactloos) betalen bij een betaalautomaat en opname van contant geld bij geldautomaten.

Nieuw is dat je met de debit betaalpas ook online kunt betalen en een waarborg verstrekken voor bijvoorbeeld het huren van een auto of een hotelreservering. Dit kan op Nederlandse én buitenlandse webshops. Uiteraard alleen als de webshop deze betaalmogelijkheid aanbiedt.

Online gebruik aan- en uitzetten

De mogelijkheid van online betalen en borgstelling staat standaard uit op je betaalpas. Wil je daar gebruik van kunnen maken? In de SNS App of Mijn SNS zet je dit makkelijk aan of uit. Voor minderjarige klanten kan alleen de ouder of verzorger dit doen. Online gebruik is niet mogelijk met een betaalpas voor kinderen tot 12 jaar.

Online betalen

Naast een eenmalige betaling, zijn ook termijn- en terugkerende betalingen met je betaalpas mogelijk. Met een termijnbetaling kan je bijvoorbeeld een groot aankoopbedrag in delen betalen. Een terugkerende betaling kan worden gebruikt bij het afsluiten van een abonnement, zoals bijvoorbeeld een streamingdienst. Uiteraard moet het bedrijf op de website deze betaalmogelijkheden wel bieden.

Borgstelling

Je kunt een borgstelling online of via een betaalautomaat verstrekken. De waarborgsom wordt op de bestedingsruimte van je betaalrekening gereserveerd. Je kunt het bedrag van de reservering dan voor maximaal 31 dagen niet gebruiken voor andere betalingen, overboekingen, incasso’s, geldopnames en dergelijke. Binnen deze termijn kan het bedrijf eventueel verschuldigde kosten op de borgsom inhouden. Na maximaal 31 dagen vervalt de reservering automatisch en kan je weer over het (resterende) bedrag van de reservering beschikken.

Limiet betaalpas en bestedingsruimte betaalrekening

Voor online betalen en borgstelling gelden de op je betaalpas ingestelde standaard limieten voor betalen met je betaalpas binnen en buiten Europa.

Goed om te weten: Er is één totale paslimiet voor online betalingen, borgstellingen en betaalautomaat betalingen samen. Je kunt een tijdelijk verhoogde paslimiet niet voor online betalen en borgstelling gebruiken.

Zo werkt online betalen en borgstelling

  • Kies op de website van het bedrijf voor betalen of borgstellen met een betaalpas.

    Goed om te weten: als het een niet-Europese website is, zet je betaalpas dan aan voor pinnen buiten Europa.

  • Vul op de website de gegevens in die op je betaalpas staan, zoals het 16-cijferige kaartnummer, de 3-cijferige CVC-code (Mastercard) of CVV-code (VISA) en de vervaldatum. Daarna geef je opdracht voor de online betaling of borgstelling.

    Let op: vul nooit de pincode van je betaalpas in.

  • Om veiligheidsredenen kunnen we je vragen om de betaling of borgstelling via Mijn SNS of de SNS App te bevestigen. Of wij dit vragen is bijvoorbeeld afhankelijk van de hoogte van het bedrag en het land van de ontvanger.

  • Na je opdracht en eventuele bevestiging via Mijn SNS of de SNS App (via Zelf regelen, betaalopdrachten, online betaling goedkeuren) is de betaling of borgstelling definitief en kun je deze bij ons niet meer intrekken. Is de betaalopdracht een termijnbetaling of periodieke betaling? Dan geldt dit ook voor de nog uit te voeren betalingen in de toekomst. Voor het wijzigen of intrekken daarvan neem je contact op met de ontvanger.

Veelgestelde vragen

  • Mastercard en Visa gaan de betaalpasmerken Maestro en V Pay vervangen door Debit Mastercard en Visa Debit betaalpassen. We gaan daarom geleidelijk deze nieuwe betaalpassen uitgeven.
  • Met de nieuwe betaalpassen komen Mastercard en VISA tegemoet aan de behoefte van Europese consumenten om met de betaalpas op binnen-/buitenlandse webshops e-commerce transacties te verrichten (bijv. online aankopen). Nu is daar vaak een creditcard voor nodig. In Nederland speelt dit minder omdat de meeste online aankopen met iDEAL worden betaald.
  • Ja, met de Debit Mastercard en VISA Debit betaalpassen kun je wereldwijd betalen en contant geld opnemen.
  • In de loop van 2024 vervangen we geleidelijk de huidige Maestro en V Pay betaalpassen door de nieuwe Debit Mastercard en Visa Debit betaalpassen. We vervangen je huidige pas op het moment dat deze het einde van de geldigheidsdatum bereikt. Je huidige betaalpas kun je gewoon tot deze datum blijven gebruiken. Vervalt je huidige betaalpas in 2024? Dan kan het zijn dat je nog een Maestro of V Pay betaalpas krijgt.

  • Nee, SNS bepaalt of je een Debit Mastercard of VISA Debit betaalpas krijgt. Beide passen hebben een wereldwijde dekking en je kunt er online mee betalen.

  • Ja, je kunt je Maestro of V Pay betaalpas tot de geldigheidsdatum blijven gebruiken.

  • iDEAL is een Nederlandse betaalmethode. De meeste online aankopen worden met iDEAL betaald en dit kun je ook blijven doen. Op buitenlandse websites kan meestal niet met iDEAL worden betaald. Daarvoor heb je meestal een creditcard nodig. Met de Debit Mastercard en VISA Debit betaalpas kun je betalen op Nederlandse én buitenlandse websites.

  • Op websites waar je met een creditcard kunt betalen, kan dit ook met een Debit Mastercard en VISA Debit betaalpas. In tegenstelling tot een creditcard wordt de betaling alleen verwerkt als de bestedingsruimte op je betaalrekening hiervoor voldoende is. Op je creditcard heb je een aparte kredietlimiet en betaal je de uitgaven en geldopnames later terug.
  • Nee, Debit Mastercard en VISA Debit zijn betaalpassen. Betalingen en geldopnames met een betaalpas worden alleen bij voldoende bestedingsruimte op je betaalrekening verwerkt en direct van je betaalrekening afgeboekt of gereserveerd. Met een creditcard heb je een krediet en betaal je de bestedingen en geldopnames later terug.
    • Bij Debit Mastercard en VISA Debit moet de bestedingsruimte op je betaalrekening voldoende zijn voor betalingen en geldopnames. De bedragen worden namelijk direct van je betaalrekening afgeboekt of gereserveerd. Op je creditcard heb je een aparte kredietlimiet. Betalingen en geldopnames met je creditcard gaan direct ten laste van de creditcard limiet en niet van de bestedingsruimte op je betaalrekening. Je uitgaven en geldopnames met je creditcard betaal je later terug.
    • Op je creditcard heb je een kredietlimiet waardoor je naast je betaalrekening tijdelijk extra bestedingsruimte hebt. Als je niet tijdig terugbetaalt, ben je over het bedrag wettelijke rente verschuldigd.
    • Een betaalpas is inbegrepen bij de kosten voor het aanhouden van een betaalrekening. Voor het aanhouden van de creditcard betaal je een jaarlijkse kaartbijdrage. Voor een via SNS aangevraagde creditcard is dit € 24.
    • Een creditcard heeft een aankoopverzekering. Deze is uitgebreider dan de aankoopverzekering van de betaalrekening SNS Compleet. Daarnaast heeft de creditcard een aanvullende reisverzekering.
    • De kosten van geldopnames en betalingen in vreemde valuta zijn met een creditcard hoger dan met de betaalpas. Dit geldt ook voor geldopnames in euro.
    • Bij autoverhuurbedrijven en hotels is borgstelling met de creditcard meer gebruikelijk dan met een Debit Mastercard en VISA Debit betaalpas.