Vermogensgroei? Veelgestelde vragen

Je geld laten groeien voor een groter doel. Dat is vermogensgroei. Waarom zou je dat doen, hoe doe je dat en hoeveel geld heb je nodig voor jouw doel? Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen over vermogensgroei.

Waarom vermogensgroei?

Eerder stoppen met werken, een huis kopen, de studie van je kinderen betalen, je kinderen (later) helpen met het kopen van hun eerste huis. Allemaal mooie plannen en ambities. Je hebt er alleen wel geld voor nodig. Daarom: vermogensgroei. Bekijk de veelgestelde vragen. Of praat er eens over met je financieel coach!

1. Vermogen opbouwen

  • Vermogen opbouwen kan op verschillende manieren, maar snel gaat het bijna nooit. Wat je dus sowieso nodig hebt, is geduld en tijd. Bekijk en bereken hier een paar mogelijkheden om vermogen op te bouwen. Wil je even sparren over de mogelijkheden om je geld te laten groeien. Wij laten je graag de mogelijkheden zien in een gratis oriënterend gesprek.

    Gratis oriëntatiegesprek vermogensgroei

  • Door langere tijd iedere maand een bedrag te sparen of te beleggen bouw je meestal vermogen op. Maar wat levert dat nou op? Op korte en op lange termijn? Bereken met onze tool hoeveel vermogen je kunt opbouwen. Let op: Over vermogen boven een bepaalde grens betaal je belasting.

    Maandelijks sparen of beleggen: wat levert dat op?

  • We denken graag met je mee over hoe we je vermogen kunnen laten aansluiten bij jouw doelen. Tijdens het financieel groeigesprek kijken we samen naar hoeveel je kunt sparen of beleggen, wat je doelen zijn en geven wij informatie over de mogelijkheden om vermogen te laten groeien. Zo kom jij stap voor stap dichterbij je doel.Weet je al ongeveer welk bedrag je nodig hebt om jouw doel of droom uit te laten komen? Dan kun je met deze tool makkelijk berekenen hoeveel je per maand opzij moet zetten om je doelbedrag te kunnen halen.

    Hoeveel sparen of beleggen voor een doelbedrag?

2. Welke alternatieven zijn er voor sparen?

  • Beleggen is een optie waar veel mensen nu voor gaan. Het gaat nu goed op de aandelenbeurs en sparen levert weinig op. Realiseer je wel dat beleggen iets heel anders is dan sparen. Het risico dat je loopt, is veel groter. De beurs kan ook instorten. Beleg dan ook nooit met geld dat je misschien ergens anders voor nodig hebt. En sluit al helemaal geen lening af om te gaan beleggen.

    Meer over beleggen

  • Heb je een koophuis met hypotheek? Dan kun je meestal per jaar een deel van je hypotheek aflossen zonder dat je daar een vergoeding voor het renteverlies van de bank voor hoeft te betalen. Dat is vaak gunstig, ook voor je maandlasten. Check wel altijd eerst bij je hypotheekverstrekker of je hypotheekadviseur of dit ook voor jou zo is en wat je mogelijkheden zijn. En realiseer je dat je niet meer zomaar over dat geld kunt beschikken.

    Voor- en nadelen hypotheek extra aflossen

  • Het verduurzamen van je koophuis kan ook een goede investering zijn waar je op korte en op lange termijn iets aan hebt. Denk aan zonnepanelen, waardoor je energielasten omlaaggaan. Of het isoleren van je huis, of overstappen van gas naar elektra, of een warmtepomp aanschaffen. Voor sommige van deze investeringen kun je subsidie krijgen. Een duurzaam huis is aantrekkelijk als je gaat verkopen. Misschien is de waarde van je huis daardoor wel gestegen. De kans is dus groot dat je je investering terugverdient bij verkoop. En het verduurzamen heeft een gunstig effect op het verplichte energielabel bij verkoop.

    Wil je weten waar je het beste kan beginnen met verduurzamen? Doe de huisscan bij één van onze partners, Solease.

3. Vermogensopbouw voor later

  • Om eerder te kunnen stoppen met werken heb je geld nodig: vermogen. En daarvoor geldt natuurlijk: hoe eerder je begint met geld opzijzetten, hoe groter de kans is dat jij straks op eerder kunt stoppen. We hebben een handige tool om te berekenen hoeveel je daarvoor nodig hebt. Spoiler: best veel.

    Bereken wat je nodig hebt voor later

  • Je AOW en pensioenuitkering alleen zijn waarschijnlijk niet genoeg om later lekker van te leven. Dus is het slim om daarvoor extra vermogen op te bouwen. Dat kan bijvoorbeeld door sparen, beleggen, banksparen, of je hypotheek af te lossen waardoor je maandlasten lager worden.

    5 manieren om vermogen op te bouwen voor je pensioen

  • Dat pensioen, dat duurt misschien nog even. Hoe jonger je nu bent, hoe hoger de pensioenleeftijd. Wanneer je kunt stoppen met werken, hangt van veel dingen af. Hoeveel pensioen heb je opgebouwd? Hoeveel kosten heb je tegen die tijd? Wil je eerder stoppen met werken dan de pensioengerechtigde leeftijd? Je kunt er nu al een plan voor maken. En bijvoorbeeld nu beginnen met geld opzijzetten voor later. Als je het slim aanpakt, kun je je geld laten groeien. Dat noemen we vermogensgroei.

    Meer over vermogen opbouwen

4. Vermogensgroei voor je kind

  • Misschien wil je je geld wel gebruiken om je kind (straks) te helpen. Ouders die dit willen, bouwen vaak vermogen op voor de studie van hun kind. Want studeren is duur. Als jij een bijdrage kunt leveren aan de studiekosten, hoeft je kind minder te lenen. Maar aan wat voor bedragen moet je dan denken?

    Bijdrage studiekosten berekenen

  • Je kunt ook vermogen opbouwen om je kind te helpen bij het kopen van het eerste huis. Je mag belastingvrij schenken voor dit doel. Maar hoeveel moet je per maand opzijzetten om een bepaald bedrag op te kunnen bouwen met sparen en met beleggen?

    Doelbedrag berekenen

Gratis gesprek over jouw doelen?  

Gratis gesprek over jouw doelen?  

Dat kan natuurlijk. Plan een gratis telefonisch oriëntatiegesprek.

Staat je vraag er niet bij?

Of kun je wel wat hulp gebruiken? Je financieel coach graag met je mee. Alle contactmogelijkheden op een rij:
06 - 13 19 22 66