Let op! Geld lenen kost geld

Hypotheekrente meenemen bij een verhuizing

Als je wilt verhuizen, dan ga je opnieuw naar hypotheken kijken. Het kan soms voordelig zijn om je rente-afspraken mee te nemen naar je nieuwe huis. Hoe werkt dat?

In het kort

  • Hypotheek meenemen is soms gunstig.
  • Hypotheken van SNS of hypotheken die je via ons hebt afgesloten kun je meeverhuizen.
  • Een adviseur kan je verder helpen.

Zo werkt meenemen

Als je je bestaande hypotheek meeverhuist of meeneemt, dan neem je ook de afspraken over je rente, je rentevaste periode en je openstaande schuld mee naar je nieuwe huis. Voor je nieuwe huis heb je waarschijnlijk nog wel een aanvullende hypotheek nodig. Je oude hypotheek en de aanvullende hypotheek vormen samen de nieuwe hypotheek voor je nieuwe huis.

Goed om te weten:

  • Misschien gelden er voor je nieuwe hypotheek nieuwe voorwaarden
  • Heb je een SNS Bespaarhypotheek? Dan kun je de rente daarvan alleen meenemen naar een nieuwe bespaarhypotheek.

Je rente meenemen of niet

Als je een nieuw huis koopt. dan kun je 2 dingen doen met je oude hypotheek:

  1. Je lost je oude hypotheek helemaal af, sluit een nieuwe hypotheek af en betaalt de rente die daarbij hoort.
  2. Je lost de oude hypotheek af en neemt de rente van je oude hypotheek mee naar de nieuwe hypotheek. Dus ook de rente-afspraken. Je houdt de rente die je hebt als de nieuwe hypotheek in dezelfde tariefgroep valt.
Goed om te weten: Een nieuw huis is vaak duurder. Dan heb je meestal een hogere hypotheek nodig. Hiervoor kun je een extra hypotheek afsluiten tegen de dan geldende rente en voorwaarden. Je oude hypotheek en je extra hypotheek vormen samen je nieuwe hypotheek. Voor die nieuwe hypotheek kijken we opnieuw naar de verhouding tussen je openstaande hypotheekbedrag en de waarde van je nieuwe huis, de zogenaamde schuld-marktwaardeverhouding. Hierdoor kan de hele nieuwe hypotheek in een andere tariefgroep vallen. Dat betekent dat de meegenomen rente tijdens de rentevaste periode misschien toch wordt aangepast.

Wanneer je hypotheek meenemen?

Het is vooral interessant om je rente mee te nemen als je huidige hypotheek een lagere rente heeft dan die van je eventuele nieuwe hypotheek. Maar bij een (bank)spaarhypotheek kan het juist verstandiger zijn om je lagere rente niet mee te nemen, maar te kiezen voor de hogere rente. Bij een (bank)spaarhypotheek betaal je bij een lagere rente namelijk meer premie en bij een hogere rente minder. Laat je dus goed informeren door een adviseur. Dan hoor je wat het beste bij jouw situatie past.

Goed om te weten: Loopt je rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan toetsen we de haalbaarheid van je hypotheek met een toetsrente van 5%. Ook als de huidige rente lager is. Daardoor is je gewenste hypotheek misschien niet haalbaar in combinatie met de meeneemregeling. Dan kun je kiezen voor een hele nieuwe hypotheek met een actuele hypotheekrente.

Voorwaarden voor het meenemen van je hypotheek

  • Je kunt je rente alleen meenemen als je verhuist naar een nieuw huis. Je oude huis moet je helemaal verkopen.
  • Binnen 3 maanden nadat je je oude SNS Hypotheek hebt afgelost door je huis te verkopen, moet je een nieuwe SNS Hypotheek aanvragen voor aankoop van je nieuwe huis.
  • Je kunt je rente alleen meenemen als je voldoet aan de voorwaarden die op dat moment gelden voor een nieuwe hypotheek.
  • Je kunt per leningdeel de rente-afspraken van je hypotheek meenemen. Maar alleen voor maximaal het bedrag van je oude hypotheek op het moment dat je aflost.
  • Je neemt per leningdeel de rente-afspraken van je hypotheek mee voor de rest van je huidige rentevaste periode.
  • De looptijd van je hypotheek mag niet korter zijn dan de looptijd die nog over is van je huidige rentevaste periode.
  • Je kunt de meeneemregeling gebruiken als je huidige hypotheek een vaste rente heeft.
  • Heb je een SNS Bespaarhypotheek? Dan kun je je rente alleen meenemen naar een nieuwe bespaarhypotheek.
Goed om te weten: Ga je verhuizen? Dan beoordelen we de aanvraag volgens dezelfde acceptatievoorwaarden (die op dat moment) gelden als een aanvraag voor een nieuwe hypotheek. Dit geldt ook als je de Rente Meeneemregeling wilt gebruiken.

Blijft je hypotheekrente altijd hetzelfde?

Het meenemen van je hypotheek hoeft niet te betekenen dat je rente hetzelfde blijft. De hoogte van je rente hangt onder andere af van de verhouding tussen de waarde van het huis en het hypotheekbedrag. Als je een nieuw huis koopt, dan bepalen we deze verhouding opnieuw. Dit kan gevolgen hebben voor je rente. Bijvoorbeeld als je nu een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie en daar met je nieuwe huis niet meer voor in aanmerking komt.

Als je je oude huis nog niet verkocht hebt

Dan heb je je huidige hypotheek nog niet afgelost. Heb je wel al een nieuw huis gekocht en daarvoor een hypotheek aangevraagd? Dan kun je toch je rente meenemen. We zetten dan je rente-afspraken die horen bij je huidige hypotheek om naar de rente van een overbruggingskrediet. We gebruiken de rente van de datum van de aanvraag van je nieuwe hypotheek. Die rente staat in de offerte die je van ons krijgt en staat 2 jaar vast. Goed om te weten: De aflosvorm zetten we om naar aflossingsvrij.

Je rente meenemen als je relatie eindigt

Kopen jullie allebei een nieuw huis? Dan kun je het meenemen van de rente verdelen met je ex-partner. Dat kan alleen als de hypotheek op jullie beide namen stond. Verkopen jullie het huis niet en blijf jij of je ex-partner erin wonen? Dan kan de persoon die verhuist geen rente meenemen.

Hogere hypotheek

Als je een hogere hypotheek wilt, dan sluit je een extra hypotheek af. Daarbij horen misschien andere belastingregels, voorwaarden, acceptatieregels en een andere rente.

Hoeveel eigen geld nodig?

Hoeveel eigen geld nodig?

Ook als je nieuwbouw koopt, heb je spaargeld nodig. Bereken hoeveel.
Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?