Dubbele hypotheek, hoe betaal ik dat?
1. Dubbele rente is aftrekbaar
Heb je de afgelopen 3 jaar minimaal 1 jaar in je oude huis gewoond en staat het leeg en te koop? Dan mag je de rente over de hypotheek op je oude huis aftrekken voor de belasting. Die aftrekbaarheid geldt alleen in het jaar waarin je verhuist en de 3 jaar daarna (dus maximaal 48 maanden) en als je voor je verhuizing de rente ook al mocht aftrekken.
2. Geen dubbel eigenwoningforfait
Het eigenwoningforfait is een bedrag dat je moet optellen bij je inkomen als je een koophuis hebt. Voldoe je aan de voorwaarden van punt 1 hierboven, dan hoef je maar 1 keer het eigenwoningforfait bij je inkomen op te tellen.
3. Tijdelijk verhuren
Tijdelijk verhuren kan je helpen om je dubbele woonlasten te betalen. Het verhuren van een huis dat te koop staat gebeurt vaak onder de Leegstandswet, waardoor je de huur kunt beƫindigen als je je huis verkoopt.
Bij het tijdelijk verhuren van een huis komt behoorlijk wat kijken. Bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen. Ook heb je toestemming van je hypotheekverstrekker en de gemeente nodig, en dat gaat niet zo makkelijk. Laat je dus ruim van tevoren goed adviseren.
zolang je je huis verhuurt, staat het niet leeg en voldoe je dus niet meer aan de voorwaarden bij punt 1. Je kunt de hypotheekrente van je oude huis in de tijd dat het verhuurd is dus niet aftrekken. Als je binnen de periode van 48 maanden wel weer voldoet aan de voorwaarden kan je hypotheekrente weer aftrekbaar worden.
4. Als je tijdelijk in het buitenland bent
Ben je voor je werk tijdelijk in het buitenland? Dan zou het kunnen dat je huis in Nederland voor de belasting als je hoofdverblijf geldt. Je kunt dan de hypotheekrente voor de belasting blijven aftrekken. Let op: hiervoor gelden wel voorwaarden. Welke voorwaarden dat precies zijn kun je lezen op de site van de Belastingdienst.
Meer lezen bij de Belastingdienst
Advies nodig?