VvE-bijdrage oftewel servicekosten: let hier op

Ga je een appartement kopen? Vraag dan goed na hoe het zit met de VvE-bijdrage, ook wel servicekosten genoemd. Een lage VvE-bijdrage klinkt aantrekkelijk, maar misschien zit er daardoor weinig in kas. Lees hier waar je op moet letten.

VvE-bijdrage: wat is het?

De bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren worden ook wel servicekosten, ledenbijdragen of voorschotbijdragen genoemd. Je betaalt ze meestal elke maand of per 3 maanden. Van de bijdragen van alle eigenaren betaalt de VvE de gemeenschappelijke uitgaven.

Gemeenschappelijke uitgaven? Denk aan:

  • het gemeenschappelijk onderhoud aan het gebouw
  • de verzekeringen (in ieder geval opstal en misschien aansprakelijkheid en glas)
  • een reservering voor groot onderhoud
  • schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimten
  • verlichting en verwarming van de gemeenschappelijke ruimten
  • onderhoud van de lift of de garage
  • het bestuur van de VvE

Hoogte van de VvE-bijdrage

De bijdrage kan per appartement in hetzelfde complex verschillen. Dat komt omdat misschien niet alle appartementen even groot zijn. En misschien heb jij een parkeerplaats in de gemeenschappelijke parkeergarage en je buurman niet.

Welk deel je moet betalen, kun je opzoeken in de splitsingsakte van het appartement.

Bijdrage VvE

Bron: funda.nl Op huizenwebsites zie je de servicekosten als Bijdrage VvE. Soms staat in de omschrijving ook dat de VvE ‘gezond’ is. Dan zijn er genoeg reserves en lopen eigenaren over het algemeen niet achter met betalingen. Check dat wel altijd.

Goed om te weten

Ook een benedenwoning of een bovenwoning op dezelfde grond is een appartement. En heeft dus ook een Vereniging van Eigenaren.

Tips VvE-bijdrage

  • Neem de bijdrage altijd mee in je eigen begroting voor je vaste lasten. De kans dat die ooit namelijk dalen, is klein. Meestal betaal je elk jaar een beetje meer, omdat de kosten stijgen.
  • Een appartement met een lift heeft vaak hogere servicekosten dan een appartement zonder lift. Ook als jouw appartement op de begane grond zit in een complex met een lift, betaal je daarvoor.
  • Heb je een garage bij je appartement of een plek in een gemeenschappelijke garage? Dan betaal je daarvoor ook mee in de VvE.
  • Staan er lage servicekosten vermeld? Verkijk je daar niet op en check hoeveel geld er in kas zit. Het kan zijn dat de VvE vanwege lage servicekosten niet (genoeg) spaart voor groot onderhoud. Dan moet iedereen eigen geld bijleggen als er een grote klus gedaan moet worden. Zoals onderhoud aan het dak of de fundering.
Ik ging bij een heel mooi appartement kijken. Kosten voor de VvE waren wel wat hoog vond ik, maar ik was al blij dat er een actieve VvE was. Bij de makelaar vroeg ik de staat van de VvE na. Bleek dat de vereniging door een wisseling van bewoners na een slapende periode weer nieuw leven was ingeblazen. Daardoor was de pot leeg, maar het dak was aan vervanging toe. Ik heb het niet gekocht.
Loesje (33)

Goed om te weten

Als je appartement niet direct onder het dak zit, ben je toch samen met de andere eigenaren verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Net als voor de fundering, ook al woon je helemaal boven.

Kosten voor de VvE en je maximale hypotheek

Telt de VvE-bijdrage mee als je je maximale hypotheek berekent? Bij de meeste online tools die je zelf kunt gebruiken, wordt er vooral gevraagd naar hoeveel je verdient, en of je leningen hebt lopen en alimentatie moet betalen. De VvE-bijdrage staat daar vaak niet als aparte post bij.

Ga je voor een hypotheek naar een adviseur, dan zal deze wel vragen naar de bijdrage voor de VvE. Deze is namelijk van invloed op je maandelijkse lasten en besteedbaar inkomen.

Meer over het kopen van een appartement

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Maak eenvoudig online een berekening van wat je kunt lenen.
Woordenlijst hypotheken

Woordenlijst hypotheken

Tijdens je zoektocht naar een hypotheek kom je vaak onbekende begrippen tegen. Lees wat ze betekenen.