Overdrachtsbelasting: 7 vragen
Ga je een huis of bouwgrond kopen? Dan kan het zijn dat je overdrachtsbelasting moet betalen. Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan hoef je misschien geen overdrachtsbelasting te betalen.
1. Wat is overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting is een belasting die je moet betalen als je eigenaar wordt van een bestaand huis, een bedrijfspand of een stuk grond. Dus niet bij nieuwbouw. Je betaalt ook overdrachtsbelasting over de rechten die bij een huis of een stuk grond horen, zoals bijvoorbeeld erfpacht.
2. Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?
Als je een bestaand huis koopt, betaal je meestal 2% overdrachtsbelasting over de koopprijs. Koop je een huis waar je niet zelf in gaat wonen, dus als belegging? Dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.
Startersvrijstelling
Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud? Dan hoef je misschien geen overdrachtsbelasting te betalen.
- De vrijstelling geldt voor woningen onder de € 510.000.
De regeling geldt voor starters, maar ook voor mensen tot 35 jaar die al eerder een huis hebben gekocht.
Je mag maar 1 keer in je leven gebruikmaken van deze vrijstelling.
- De vrijstelling geldt alleen als je zelf in het huis gaat wonen.
- Koop je het huis samen met je partner en ben alleen jij jonger dan 35? Dan kun je voor jouw deel toch gebruikmaken van de vrijstelling.
Lees alle voorwaarden op de site van Rijksoverheid.
3. Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?
In Nederland betaalt de koper van een bestaand huis de overdrachtsbelasting. Je betaalt het op het moment van de overdracht, via de notaris. Goed om te weten: als je een bestaand huis krijgt door een schenking, betaal je ook overdrachtsbelasting.
4. Is de overdrachtsbelasting aftrekbaar?
Nee. De overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
5. Is de rente van de financiering voor je overdrachtsbelasting aftrekbaar?
Heb je een lening afgesloten voor de overdrachtsbelasting? Dan is de rente die je hierover betaalt aftrekbaar, zolang je aan de andere voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet. Meer over de hypotheekrenteaftrek lees je op de pagina ‘Belastingvoordeel door hypotheekrenteaftrek’.
6. Moet ik aangifte doen voor de overdrachtsbelasting?
In principe regelt de notaris dit. In de akte die de notaris opstelt staat een verklaring waarin staat dat jij overdrachtsbelasting moet betalen. Jij betaalt dit aan de notaris en die zorgt dat de aangifte en het geld bij de Belastingdienst terechtkomen. Let op: hoewel de notaris dit meestal allemaal netjes regelt, blijft de aangifte en het betalen van de overdrachtsbelasting jouw verantwoordelijkheid.
7. Bestaat er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting?
Je betaalt geen overdrachtsbelasting als je...
- trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat met iemand die een koophuis heeft. Je wordt dan voor de helft eigenaar van het huis, maar hoeft daarvoor geen overdrachtsbelasting te betalen.
- een huis erft.
- een huis koopt tussen je 18e en 35e, zelf in het huis gaat wonen en nog geen gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling (zie hierboven).
- het huis binnen 6 maanden weer is verkocht. De vrijstelling geldt tot de hoogte van de koopsom bij de eerste koop. De koper bij de tweede overdracht krijgt het voordeel.