Let op! Geld lenen kost geld

Rente middelen

Is de actuele hypotheekrente lager dan de rente die jij betaalt voor je hypotheek? Dan kan het gunstig zijn om je hypotheekrente opnieuw vast te zetten voor het einde van je rentevaste periode.  

In veel gevallen betaal je dan wel een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Deze vergoeding kun je in één keer betalen of gespreid: met rente middelen.

Wat is rente middelen?

In plaats van de vergoeding voor het renteverlies van de bank in één keer te betalen, verrekenen wij deze vergoeding met je nieuwe rente over de nieuwe rentevaste periode van je hypotheek. Daardoor wordt je nieuwe vaste hypotheekrente voor de nieuwe rentevaste periode hoger dan de actuele rente.

De voor- en nadelen van rente middelen

  • Je profiteert meteen van een lagere rente.
  • Je betaalt daardoor meestal een lager maandbedrag dan eerst.
  • Je bent uiteindelijk vaak duurder uit dan wanneer je de vergoeding voor renteverlies in één keer betaalt.
  • Een lagere rente kan invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie.

Wat kost rente middelen?

Hoe hoog de vergoeding voor het renteverlies precies is, verschilt per situatie. Dat is onder andere afhankelijk van de rente en je rentevaste periode. Je adviseur kan dit precies voor je uitzoeken.  

Je betaalt advies- en administratiekosten. De advieskosten zijn bij ons € 300 en de administratiekosten € 195.

Waarom ben je bij rente middelen vaak duurder uit...

... dan wanneer je de vergoeding voor renteverlies in één keer betaalt?

Dat komt doordat we bij rente middelen bij het berekenen van de vergoeding voor het renteverlies geen rekening houden met het bedrag dat je elk jaar mag aflossen zonder dat je daar een vergoeding voor betaalt. Als je de vergoeding in één keer betaalt, doen we dat wel.  En betaal je over dat bedrag dus geen vergoeding.

Goed om te weten

  • Rente middelen kun je alleen via de hypotheekadviseur regelen.
  • Rente middelen kan alleen met een vaste hypotheekrente, dus geen variabele rente, stabielrente of plafondrente.
  • Bij rente middelen kun je kiezen uit de volgende rentevaste periodes: 6, 10 of 12 jaar.
  • De nieuwe rentevaste periode moet binnen de resterende looptijd van je leningdeel passen.
  • De nieuwe rentevaste periode moet tenminste 5 jaar langer zijn dan de huidige resterende rentevaste periode, met een maximum van 12 jaar.
  • Als je het rentemiddelingsvoorstel accepteert, geldt voor de resterende looptijd van het leningdeel een vergoedingsvrije ruimte van 10%. Ook als deze nu 20% is.
  • Heb je een SNS Spaarhypotheek, SNS Spaarrekeninghypotheek of een beleggingsrekening hypotheek? Dan is rente middelen niet mogelijk.
  • Je kunt tijdens de nieuwe rentevaste periode waarin het rente middelen is meegenomen niet nog een keer rente middelen.

Is rente middelen iets voor jou?

Of rentemiddeling gunstig is voor jou, hangt onder andere af van je persoonlijke situatie, je hypotheekvorm en de hoogte van de rente die je nu betaalt. Het middelen van de rente kan vooral gunstig zijn als je rente nog een paar jaar vast staat en de actuele rente een stuk lager is.

Goed om te weten: Soms daalt de rente verder nadat je voor rentemiddeling hebt gekozen. Het kan dus voordeliger zijn om te wachten tot het einde van je huidige rentevaste periode. Bijkomend voordeel: je betaalt geen vergoeding voor het renteverlies.
Kan je hypotheekrente misschien omlaag?

Kan je hypotheekrente misschien omlaag?

Met de SNS Oversluitcheck weet je het na 5 vragen.
Advies nodig?

Advies nodig?

Bespreek je wensen met een SNS Adviseur. In de winkel of via beeldbellen.