'Dat iedereen welkom ís, wil niet zeggen dat iedereen zich welkom vóelt'

  • Naam: Maud Stamsnijder
  • Geboortejaar: 2005
  • Studeert: bestuurskunde
  • Woont in: Den Haag
Maud Stamsnijder

'Ik ben nogal geïnteresseerd in zaken als sociale veiligheid en inclusie. Veel organisaties, zoals studentenverenigingen, zeggen dat iedereen bij hen welkom is. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen zich ook welkom vóelt. Ik heb daar zelf geen last van, want ik voel me snel op mijn gemak in een nieuwe omgeving. Maar ik zie dat anderen daar moeite mee hebben. Waar ligt dat aan? Ik denk dat het komt omdat de groep vaak te weinig moeite doet om iemand te laten voelen dat hij of zij erbij hoort. Vaak is dat geen onwil, maar eerder een soort luiheid. Want het kost maar weinig moeite om iemand bij de groep te betrekken. Ik zie het dan ook als best een groot probleem met een vrij simpele oplossing.

Leven met een Nokia

'Ik vind het zó jammer dat we niet meer zonder onze smartphone kunnen. Ik ben zelf ook verslaafd hoor, maar ik zou het heel vet vinden als ik gewoon met een Nokia kon leven. Door de smartphone en sociale media is er veel minder echt contact tussen mensen. Op de middelbare school zat ik soms de hele pauze alleen maar op mijn telefoon. Nu ik studeer is dat gelukkig minder geworden. Als we met vrienden zijn corrigeren we elkaar als iemand lang op zijn telefoon zit. Het leven zou volgens mij een stuk simpeler zijn zonder smartphone. Maar eigenlijk kan ik me zo’n leven niet eens voorstellen.

Om als student rond te komen, heb ik een bijbaantje als financieel voorlichter op middelbare scholen. Dat doe ik één dag in de week. Ik praat dan met klassen van de bovenbouw over dingen die handig zijn om te weten als ze op hun 18e financieel zelfstandig worden. Dingen als zorgtoeslag aanvragen, belastingaangifte doen, een zorgverzekering afsluiten, studiefinanciering aanvragen… Er komt heel wat op je af als je 18 wordt.'

Hypotheek van ouders aflossen

'Ik heb gemerkt dat de financiële kennis die leerlingen hebben sterk afhangt van de buurt waarin ze opgroeien en het soort opvoeding dat ze krijgen. Ik stel altijd als eerste de vraag: wat zou je doen als je nu 10.000 euro zou krijgen? De één wil 2000 euro uitgeven en de rest sparen. De ander wil het hele bedrag uitgeven aan een scooter. Weer een ander wil helpen de hypotheek van zijn ouders af te betalen. Ik vind het heel leuk om daarover te praten en de verschillende meningen te horen.

Ik weet nog niet wat ik na mijn studie bestuurskunde ga doen. Ik wil stage lopen in verschillende omgevingen: het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven. Op die manier kom ik er vanzelf achter waar ik heen wil. Als lid van de Raad van Toekomst vind ik het ook leuk om een kijkje in de keuken van een bank te krijgen. Ik ben wel nieuwsgierig wat daar allemaal gebeurt.'

Raad van Toekomst

Over de Raad van Toekomst

De Raad van Toekomst adviseert SNS over onderwerpen die de volgende generatie bezighouden. De leden vertellen op deze pagina’s wie ze zijn, wat hen bezighoudt en hoe ze naar geldzaken kijken.

Lees meer