Prinsjesdag 2024

19 september 2024
Op 17 september was het weer Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander las de troonrede voor en het kabinet presenteerde de begrotingsplannen voor 2025. Met een nieuw kabinet komen er veranderingen aan die veel mensen zullen raken, al zijn de plannen nog niet definitief.

Wat verandert er voor jouw portemonnee? Ingewikkeld? Wij vertellen je op een begrijpelijke manier wat er voor jouw portemonnee verandert als de plannen doorgaan.

Koopkracht

Volgens het kabinet gaat de koopkracht van een gemiddeld gezin er in 2025 met 0,7% op vooruit. Dat komt onder meer door de volgende maatregelen:

  • Vanaf 2026 stijgt de huurtoeslag met maximaal € 11,50 per maand.
  • Het maximale kindgebonden budget stijgt met € 15 per kind per maand. Voor alleenstaande ouders daalt het bedrag juist met € 7 per maand.
  • De kinderopvang wordt goedkoper voor werkende ouders met een gezamenlijk inkomen tussen € 29.400 en € 159.200.

Er komt een 2e belastingschijf. Hierdoor ga je mogelijk minder belasting betalen over je inkomen tot € 38.441. Wil je weten wat de veranderingen betekenen voor jouw koopkracht? Vul dan de Koopkrachtberekenaar van het Nibud in.

Zorgkosten

In 2025 en 2026 blijft het eigen risico nog € 385. Maar in 2027 gaat het omlaag naar € 165. Door de verlaging van de inkomstenbelasting merk je dit wat minder in je portemonnee. De zorgtoeslag stijgt in 2025 met € 6,50 per maand voor mensen met een laag inkomen. De premie voor je verplichte basisverzekering komt volgend jaar uit op gemiddeld € 156 per maand: een stijging van zo’n € 10 per maand. De zorgverzekeraars maken uiterlijk op 12 november 2024 hun premies bekend. Er zijn grote verschillen tussen de duurste en goedkoopste verzekering. Dus het is de moeite waard verzekeringen te vergelijken.

AOW en pensioen (pensioenleeftijd)

De leeftijd waarop je AOW krijgt, blijft voorlopig op 67 jaar staan. Vanaf 2028 wordt dit 67 jaar en 3 maanden. De AOW blijft gekoppeld aan het minimumloon. Dit betekent dat de AOW heel waarschijnlijk meestijgt met de inflatie. De precieze bedragen voor 2025 maakt de Sociale Verzekeringsbank in december bekend. De koopkracht van AOW'ers met een aanvullend pensioen stijgt sowieso licht doordat aanvullende pensioenen waarschijnlijk met 3,1 procent stijgen.

Belasting op vrije tijd, cultuur, boeken en sport

Aan de ene kant wordt de koopkracht voor veel mensen beter, maar aan de andere kant ga je vanaf 2026 wel weer meer betalen voor boeken, een nachtje in een hotel of een festivalbezoek. Het kabinet is namelijk van plan het btw-tarief voor culturele goederen en diensten, én hotelovernachtingen vanaf 1 januari 2026 te verhogen van 9% naar 21%. Voor dagjes uit, naar de film en kamperen blijft het btw-tarief 9%.

Auto- en reiskosten

Het kabinet wil dat zoveel mogelijk mensen gaan rijden in emissievrije auto’s. Dit zijn auto’s die minder stikstof, broeikassen of fijnstof uitstoten. Het plan is daarom om emissievrije auto 25% korting op de wegenbelasting te geven. Deze korting vervalt vanaf 2030. Daarnaast wordt de accijnsverlaging op diesel, benzine en LPG met 1 jaar verlengd tot eind 2025. En de prijs van je treinkaartje stijgt vanaf 1 januari 2025 met 6%. Een ritje van € 5,90 kost je dan € 6,25.

De salderingsregeling stopt

Het kabinet wil stoppen met de salderingsregeling. Als je zonnepanelen hebt, mag je nu de opgewekte stroom die je niet nodig hebt, verrekenen met de stroom die je op een ander moment gebruikt. Vanaf 2027 kan dit niet meer. In plaats van de stroom te verrekenen, krijg je een vergoeding van je energieleverancier als je je elektriciteit terug levert. Deze andere manier van vergoeden geeft je veel minder voordeel op je energierekening.

Verlaging energiebelasting op aardgas

De afgelopen jaren is je energierekening flink gestegen door hogere tarieven. Het kabinet wil huishoudens daarin tegemoetkomen. Daarom gaat per 1 januari 2025 de energiebelasting op aardgas omlaag. Heb je een gemiddeld huishouden en gebruik je ongeveer 1.020 m3 gas per jaar? Dan betaal je € 29 minder belasting in 2025.

Overdrachtsbelasting

Koop je een huis waar je niet zelf in gaat wonen? Bijvoorbeeld een 2e huis of een vakantiehuis om te verhuren? Voor dit soort woningen wil het kabinet de overdrachtsbelasting verlagen van 10,4% naar 8%. Met deze verlaging wordt het goedkoper om een huis te kopen en dat weer aan iemand anders te verhuren. Ga je er zelf wonen voor een langere tijd? Dan gelden de startersvrijstelling en het 2%-tarief. Deze veranderen niet.

Meer over Prinsjesdag

Op Prinsjesdag, de 3e dinsdag van september, is het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en Tweede Kamer weer officieel begonnen. Op deze dag leest onze koning de Troonrede voor. Daarna brengt de minister van Financiën het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota naar de Tweede Kamer. Deze traditie bestaat al vanaf 1814.

Eerst was Prinsjesdag altijd op de 1e maandag van november. Deze datum is vervolgens een aantal keren naar voren geschoven. Waarom? Omdat de voorbereidingstijd steeds te kort bleek om alle plannen op 1 januari in te kunnen voeren.

De maandag werd uiteindelijk ingeruild voor een dinsdag vanwege de reistijd naar Den Haag. Om op tijd in de Kamer te zijn voor Prinsjesdag, moesten Kamerleden al op zondag van huis vertrekken. Vooral leden van christelijke partijen hadden daar bezwaar tegen en hierdoor werden de regels weer aangepast.

Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.