Raad van Toekomst SNS agendeert financiële ‘zorgen van morgen’
De ‘Dag van morgen’ is het derde en laatste thema van de actieagenda die de Raad van Toekomst voor het seizoen 23/24 heeft uitgezet. Eerder kwamen al de thema’s ‘Kansenongelijkheid’ en ‘Financiële opvoeding’ aan de orde. Met de ‘Dag van morgen’ agendeert de raad haar financiële toekomst nú. Welke uitdagingen zien zij op de korte en lange termijn? Hoe kunnen banken daarop inspelen? En wat betekenen hun zorgen van morgen voor de dag van vandaag?
Creatief proces
De leden van de raad formuleerden eerst hun belangrijkste zorg voor de toekomst, waarna het creatieve proces kon beginnen. De opdracht luidde: maak een collage over jouw zorg voor de toekomst, met links hoe de wereld eruitziet als jouw zorg blijft bestaan en rechts als hij wordt opgelost. Met papier, schaar, lijm en stapels tijdschriften ging de raad aan de slag.
Eigen motivatie
Wat wáren de belangrijkste zorgen van de raad? Deze werden verwoord in een aantal pakkende titels: Vervroegd pensioen, Sociaal vangnet, Cost of living, Institutioneel wantrouwen, Prestatiedruk, Groen pensioen, Eerste koopwoning, Kosten familie en Financiële crisis. Bekende thema’s, waar de leden van de raad hun persoonlijke motivatie aan gaven:
“Een huis vinden, koop of huur, is gewoon echt een probleem voor mijn generatie. In mijn omgeving hoor ik vaak: oké, ik heb geen relatie, dan ga ik gewoon geen woning vinden. Veel van mijn vrienden wonen met huisgenoten. Dat geldt voor mij ook, dus dat zegt ook wel weer genoeg. En áls ik een huis vind, kan ik daarnaast dan nog wel de dingen doen die ik leuk vind?” (Xiara, 23)
“Ik begin net met werken, en mijn vriendin ook. En we merken dat ons beginsalaris totaal niet opweegt tegen de kosten voor je levensonderhoud. In verhouding moet je gewoon heel veel werken terwijl je best weinig kunt kopen. Sparen voor later kan al helemaal niet, dus dat is een extra zorg.” (Sander, 19)
Groen Pensioen (Maud)
“Veel zzp’ers zoals ik zijn creatieve mensen die niet zoveel met geld bezig zijn. Maar we willen er wel graag meer over weten, vooral als het gaat om onze toekomst. Hoe kun je bijvoorbeeld sparen voor je pensioen? En hoe wordt dat pensioengeld vervolgens belegd? Het beste rendement is niet per se het beste voor de wereld. Hoe hou ik mijn pensioen groen?” (Kelly, 31)
“Voor mij is het misschien eerder een wens dan een zorg, maar ik hoor het veel in mijn omgeving: hoe voorkom je dat je de laatste jaren vóór je pensioen nog naar je werk moet, terwijl je er eigenlijk geen zijn meer in hebt? Met anderen woorden: hoe kun je ervoor zorgen dat je met vervroegd pensioen kunt gaan? Wat mij betreft geen zorg die heel acuut is, maar als je er iets mee wil, moet je er wel nu mee beginnen.” (Justin, 27)
Prestatiedruk (Maud)
“Gezond eten en drinken is niet zo makkelijk voor studenten. De boodschappen zijn onbetaalbaar geworden, hoe hou je je dan gezond? Moet je dan de supermarkten afgaan op zoek naar de beste deals? En wat drinken betreft: veel studenten maken zich zorgen dat uitgaan niet meer te betalen is. We wonen allemaal op piepkleine studentenkamertjes, als je dan samen iets wilt doen ga je naar het café en dan kom je niet ver met een tientje.” (Maud, 18)
“De basis wankelt bij veel jongvolwassenen, dat is volgens mij de samenvatting. Jongeren lopen op een smal koord en als je een fout maakt, val je eraf. En waar kom je dan terecht? Je ziet het op veel gebieden: wonen, voeding, onderwijs. Al die basisbeginselen zijn enorm versoberd en dat uit zich in veel sociale problemen die nu impact hebben maar die ook intergenerationeel kunnen zijn. Geldproblemen verkleinen je keuzevrijheid, en dat doet iets met je autonomie.” (Elijah, 25)
Expositie
Na afloop van de sessie toonden de raadsleden hun collages. Met krachtige beelden en pakkende quotes waren zij erin geslaagd hun zorgen voor de toekomst te agenderen en te visualiseren. De collages bieden een prachtig inzicht in de belevingswereld van jongvolwassenen en hun blik op de toekomst. Een bron van inspiratie voor iedereen die zich wil inzetten voor gelijke groeikansen voor de jonge generatie. Reden genoeg om de collages bij elkaar te brengen in een expositie. Deze is momenteel voor collega’s te bewonderen op het hoofdkantoor van SNS in Utrecht.
Zorgen uiten met creativiteit
Tijdens de meeting was er een gastoptreden van Akram Achahboun, jongerenambassadeur van Amnesty International. Hij vertelde over zijn ervaringen met jongerenparticipatie bij Amnesty en adviseerde. Akrams advies: gebruik je creativiteit om je zorgen te uiten. Dat was precies wat de raad deze keer had gedaan.
Meer weten?
Heb je vragen over de Raad van Toekomst?
- Neem contact op met Zonne Zeevalk, zonne.zeevalk@sns.nl of Michiel Kloosterman, michiel.kloosterman@sns.nl.
- Meer informatie over de Raad van Toekomst is de vinden op sns.nl/raad-van-toekomst.