Thema's actieagenda Raad van Toekomst SNS 2025 bekend
Donderdagavond 19 december kwam de Raad van Toekomst van SNS bijeen in het Volksbank-gebouw in Utrecht. Het doel: de thema’s bepalen voor hun actieagenda van 2025. Onder begeleiding van de Nationale Jeugdraad (NJR) en het Expertisecentrum Maatschappelijke Impact van SNS werkten de aanwezige Raad van Toekomst-leden binnen deze thema’s aan concrete probleemstellingen en kansen.
Toekomstverwachtingen
De Raad van Toekomst-leden keken niet alleen verwachtingsvol naar een nieuw raadsjaar maar zijn ook benieuwd naar de nieuwe organisatie. Inmiddels is bekend dat ASN Bank het overkoepelende merk van de Volksbank wordt. Hierover zijn de Raad van Toekomst-leden bijgepraat, ook over de mogelijke kansen.
Het nieuwe jaar startte letterlijk met een knal. Vier roze spaarvarkentjes werden zonder genade en vol overgave kapotgeslagen voor het onthullen van de stemmen uit het Groeikansendebat afgelopen november. Deelnemers stemden toen met muntjes in de spaarvarkens op thema’s die zij belangrijk vonden: financiële educatie, inclusieve besluitvorming, perspectief op de woningmarkt en praten over geld. De stemronde had als doel de Raad van Toekomst te adviseren voor de thema's op hun actieagenda 2025.
Precies de pijnpunten
De uitslag? Financiële educatie bleek het populairst, gevolgd door inclusieve besluitvorming en perspectief op de woningmarkt. Praten over geld kreeg de minste stemmen, maar volgens raadslid Kelly blijft het relevant. 'Praten over geld is het gesprek dat al het andere op gang brengt. 'De raad knikte instemmend. 'Financiële educatie, inclusieve besluitvorming en perspectief op de woningmarkt raken precies de pijnpunten van jongvolwassenen. Deze thema’s zijn niet alleen actueel, maar essentieel voor hun toekomst,' vatte raadslid Mehmet samen.
Aan de slag met Design Thinking
Jongerenparticipatie-expert Saptarshi van de NJR introduceerde de raadsleden in Design Thinking, een probleemoplossende methode die mensen centraal stelt. Dankzij die methodiek, wordt elke sessie duidelijker hoe het probleem eruitziet en hoe je dat aanpakt. De focus lag dit keer voor de Raad van Toekomst op de define-fase. Daarin definieer je het probleem per thema en verken je kansrijke oplossingsrichtingen. 'Design Thinking helpt ons om van een probleem een kans te maken', vertelde Saptarshi hierover in haar introductie. Na deze sessie komt de develop-fase van Design Thinking om ook echt concrete oplossingen te ontwikkelen voor het aanpakken van de thema's uit de actie-agenda. Na de presentatie van Saptharsi kraakten de raadsleden in groepjes hun hersens over 'hun' thema.
Financiële educatie
Raad van Toekomst-leden Roshni, Rick en Mehmet stelden vast dat financiële educatie gaat over effectief omgaan met geldzaken om te kunnen anticiperen op de toekomst. Jongeren kampen met stress door gebrek aan financiële kennis, wat kan leiden tot problematische schulden. SNS kan volgens hen een integrale aanpak ontwikkelen om deze kennis te verbeteren. Roshni verwoordde het krachtig: 'Financiële educatie is niet alleen leren budgetteren; het is leren hoe je vandaag geld kunt sparen en morgen kunt dromen.'
Inclusieve besluitvorming
Kelly en Tara werkten aan inclusieve besluitvorming. Hun probleemdefinitie? Er is een gebrek aan perspectieven aan de directietafel, waardoor beleid bijvoorbeeld niet altijd aansluit op de behoeften van jongvolwassenen. 'Inclusieve besluitvorming gaat voor mij echt om het omarmen van verschillende manieren van denken', vindt Tara. 'Er zijn perspectieven nodig aan tafel die eigen aannames uitdagen, anders blijft iedereen cirkelen in dezelfde bubbel,' beaamde Kelly. Daaraan voegde ze toe: 'Ik gun bestuurskamers figuurlijk ramen en spiegels. Spiegels, zodat mensen naar bestuurders kijken en iets van zichzelf herkennen. En met ramen bedoel ik dat bestuurders genoeg doorkijkjes hebben naar de wereld buiten, om hun klanten écht te begrijpen.' Zo'n maatschappelijke bank als SNS zou daarin volgens Kelly en Tara toch een voorloper moeten kunnen zijn.
Perspectief op de woningmarkt
Jeroen en Roy waren de verantwoordelijke Raad van Toekomst-leden voor het thema perspectief op de woningmarkt. Het grote probleem van jongvolwassenen is dat ze geen toegang tot passende woningen hebben. Door stijgende prijzen en gebrek aan begeleiding worden zij buitengesloten. Roy verwoordde de kern: 'Jongvolwassenen willen geen huizen kopen, ze willen zekerheid en onafhankelijkheid. Het huis is slechts een middel.' 'Het huisvestingsprobleem voor jongeren is ook geen vraagstuk over bezit, maar over kansen', stelde Jeroen aanvullend. Het moet voor SNS met andere woningmarktpartijen toch mogelijk zijn om hier iets in te betekenen?
De weg vooruit
Hoe nu verder na deze productieve sessie? Daarvoor maakten de Raad van Toekomst-leden goede afspraken. Ze scherpen hun probleemdefinities en impactanalyses verder aan en bereiden zich voor op de volgende sessies komende weken. De energie en betrokkenheid van de Raad van Toekomst waren duidelijk voelbaar. Zoals een lid samenvatte: 'Wat een mooie avond vol energie en scherpte.' De Raad van Toekomst van SNS blijft zo een inspirerend voorbeeld van hoe jongvolwassenen echt bijdragen aan beleid dat raakt aan hún leven en hún toekomst.
Meer informatie
Benieuwd hoe dit verder gaat met de actieagenda van de Raad van Toekomst van SNS? Hou de site in de gaten of neem contact op met projectleider Zonne Zeevalk.