Pensioen opbouwen: zo werkt het
Pensioenopbouw
Wil je snappen hoe het zit met jouw pensioeninkomen? Verstandig, want zo krijg je inzicht in je inkomen van later. Pensioen opbouwen bestaat uit 3 delen, ook wel pijlers genoemd. In dit artikel leggen we je uit wat deze pijlers zijn en hoe ze werken.
- Je AOW.
- Je werknemerspensioen.
Eigen geld of eigen verzekeringen om je AOW + je werknemerspensioen mee aan te vullen.
1. AOW
De AOW kun je zien als het basispensioen dat je van de overheid ontvangt. Dit bouw je meestal automatisch op, en krijg je uitgekeerd vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. Wat jouw AOW-leeftijd is, is wettelijk vastgelegd. Dat was heel lang 65 jaar, maar de komende jaren gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog. De hoogte van je AOW-uitkering ontwikkelt zich mee met het minimumloon en je woonsituatie.
Het pensioenstelsel verandert
Door nieuwe wetgeving ‘Wet Toekomst Pensioenen’, verandert er vanaf 1 juli 2023 geleidelijk veel aan jouw pensioen. Lees meer over de nieuwe pensioenwet, en wat dit voor jou betekent.
2. Werknemerspensioen
Ben je in loondienst? Dan kan je vaak werknemerspensioen opbouwen als je meedoet aan een pensioenregeling via je werk. Je werkgever betaalt hiervoor een premie aan de pensioenuitvoerder. Zelf betaal je meestal ook mee aan de opbouw van je pensioen.
Je werkgever kan kiezen voor 3 verschillende soorten pensioenregelingen: de uitkeringsovereenkomst, de premieovereenkomst en de kapitaalovereenkomst. Benieuwd naar de verschillen tussen deze regelingen? Lees dan meer over deze pensioenregelingen.
Goed om te weten: het is voor werkgevers niet verplicht om een pensioenregeling aan te bieden.
Check je werknemerspensioen
Weet je niet zeker of je pensioen opbouwt via je werkgever? Of hoeveel dit precies is? Vraag dit dan na bij je werkgever.
Zelfstanding ondernemer?
Als zpp'er heb je waarschijnlijk recht op een AOW-uitkering dat zich mee ontwikkelt met het minimumloon. Maar je hebt géén werkgever die een pensioenregeling voor je treft. Minder pensioeninkomen dus. Je pensioen aanvullen als zzp’er is dus extra belangrijk. Hoe je dit doet lees je hieronder.
3. Aanvulling op je pensioen
Je kan je pensioen aanvullen door zelf aanvulling op je pensioen te regelen. Dit is niet verplicht maar wel verstandig als je een pensioengat hebt. Bouw jij te weinig pensioen op? Dan ontstaat er jaarruimte waarmee je belastingvriendelijk geld op een lijfrente-rekening- of verzekering mag storten. Deze inleg mag je van je belastbaar inkomen in box 1 aftrekken. Hierdoor betaal je minder belasting. Op 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen ingegaan, hiermee is de fiscale jaarruimte verhoogd. Het is dus interessant om te jaarruimte opnieuw te berekenen.
Goed om te weten: je betaalt pas belasting in box 1 als je het geld in termijnen laat uitkeren. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je vaak minder inkomstenbelasting.
Veel gestelde vragen over pensioen
-
Je pensioenleeftijd kan anders zijn dan je AOW-leeftijd. Je kunt bijvoorbeeld eerder met pensioen dan je de AOW-leeftijd bereikt, als je genoeg vermogen hebt opgebouwd en eerder kunt stoppen met werken. Of andersom: je pensioenleeftijd ligt ná je AOW-leeftijd als je langer blijft doorwerken.
-
Via mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd.
-
Als je van baan of werkgever wisselt kan dit invloed hebben op je pensioeninkomen. Vraag dus van tevoren aan je werkgever of je een werknemerspensioen opbouwt en hoe die pensioenregeling eruitziet. Vergelijk vervolgens je nieuwe pensioen met je vorige pensioen.
-
Je werknemerspensioen is over het algemeen gebaseerd op het aantal uren dat je werkt. Minder werken heeft dus invloed op je pensioenopbouw. In dit geval kun je ervoor kiezen om je pensioen zelf aan te vullen om een pensioengat te voorkomen.
-
Als je werkloos raakt dan stopt de opbouw van je werknemerspensioen. De opbouw van je AOW gaat wel door.
-
Ben je arbeidsongeschikt (geraakt)? Dan heeft dit invloed op je pensioenopbouw. Er is dan vaak de mogelijkheid om premievrij pensioen op te bouwen via je werkgever. Hiervoor moet je zelf actie ondernemen. We adiseren je om tijdig contact op te nemen met je pensioenuitvoerder.
Je pensioen aanvullen
Pensioen: dit kun je doen
Pagina laatst gecheckt: 20 november 2023