10 Tips voor minder geldzorgen

Financiële zorgen ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk. We hebben 10 tips voor je waarmee je weer grip krijgt op je geldzaken. Zodat je financieel tegen een stootje kunt.

Tip 1: Zorg voor inzicht en overzicht

Als je goed in kaart hebt hoe je er financieel voor staat, zorgt dat al voor heel wat minder stress en zorgen.

  • Bepaal wat je per maand hebt om uit te geven: schrijf je inkomsten en vaste lasten op en reken uit wat er overblijft als alle rekeningen zijn betaald.
  • Houd bonnetjes bij van wat je contant betaalt.
  • Gebruik een online huishoudboekje of app waarin je bijhoudt wat er aan geld inkomt en uitgaat. Dat kan natuurlijk ook in een schrift of een Excel- of Word-document.

Hoe financieel fit ben jij?

Ontdek met de test van Geldfit.nl hoe goed jij je geldzaken onder controle hebt. Binnen 1 minuut weet je ’t.

Aan de slag

Tip 2: Stel seintjes in

Door een onverwachte incasso of een dure aankoop kun je soms ineens rood staan. En da’s niet goed voor je portemonnee. Want rood staan kost meer dan spaarrente je oplevert. Het goede nieuws is dat je dit ongemak makkelijk kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door seintjes in te stellen. Dan ben je altijd op de hoogte als je saldo verandert. En kun je je rekening direct aanvullen met spaargeld als je dreigt rood te staan. Je regelt het makkelijk in Mijn SNS of de SNS Mobiel Bankieren app.

Lees hoe je seintjes via Mijn SNS inregelt

Tip 3: Zorg voor een financiële buffer

Met dat geld kun je onverwachte kosten betalen. Bijvoorbeeld als je wasmachine ineens gerepareerd moet worden. Of de koelkast aan vervanging toe is.

Zo bouw je een buffer op:

  • Maak een spaarplan en houd je daaraan.
  • Zet standaard een bepaald percentage van je inkomen opzij.
  • Geef spaargeld alleen uit aan dingen die je echt nodig hebt.

Tip 4: Betaal je rekeningen op tijd

We kennen het allemaal wel: de post die even ongeopend blijft liggen… En dan vervolgens ergens op een stapel verdwijnt en uit het zicht. Als dat met een rekening gebeurt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Want als je je rekeningen niet op tijd betaalt, moet je misschien wel een boete of opslag betalen.

Dat voorkom je heel eenvoudig: door je post open te maken. En op tijd te betalen natuurlijk. Lukt dat niet? Bel met de organisatie en leg uit wat er aan de hand is. Misschien kun je dan samen een oplossing bedenken.

Tip 5: Maak goede afspraken met jezelf

  • Bepaal bijvoorbeeld hoeveel je per dag of week mag uitgeven.
  • Koop alleen iets als je er geld voor hebt. Check je saldo voor de zekerheid in de mobiel bankieren app.
  • Sta je op het punt een impulsaankoop te doen? Geef jezelf bedenktijd. De kans is groot dat je tot de conclusie komt dat je het niet echt nodig hebt. En je zonder die aankoop thuis komt.

Tip 6: Schakel hulp in

Vind je het lastig om je financiën op een rijtje te zetten of je geldzaken op orde te krijgen? Vraag hulp aan je partner, een familielid of goede vriend of vraag advies bij de bank. Mogelijk is er een budgetcoach beschikbaar die je kunt inschakelen. Hier kun je bijvoorbeeld bij ons, maar ook bij je gemeente naar informeren.

Financieel coach

Je kunt ook terecht bij onze financieel coaches. Dat kan telefonisch of via beeldbellen. Samen brengen jullie je situatie in kaart. Wat zijn bijvoorbeeld je inkomsten en uitgaven, wat is je huis waard en heb je misschien al iets afgelost? We bespreken passende oplossingen. Soms is dat een aangepaste hypotheek. Maar het kan ook jobcoaching zijn om je weer aan werk te helpen.

Bel 030 - 291 43 35 of mail naar rustingeldzaken@sns.nl.

Tip 7: Geef niet meer uit dan er binnenkomt

Iets overhouden is beter dan lenen. Zo voorkom je dat je rood staat. Rood staan is zonde: want het kost geld! Je betaalt rente over het bedrag dat je in de min staat. Beter om het te voorkomen dus.

Tip 8: Bespaar op je vaste lasten

Zoek uit of je kunt besparen op je vaste lasten. Denk aan bijvoorbeeld abonnementen voor mobiele telefoon en internet en aan je energieleverancier. Shoppen bij dit soort bedrijven kan je aardige besparingen opleveren!

Verzekeringen goedkoper?

Kom naar de SNS Winkel met je verzekeringspapieren en polissen. Dan kijken wij of je kunt besparen op je verzekeringen.

Tip 9: Controleer je automatische afschrijvingen

Zitten er bij je automatische afschrijvingen dingen waarvan je geen gebruik (meer) maakt? Zoals een abonnement voor dat tijdschrift waar je zoon inmiddels te oud voor is. Opzeggen! Dat is snel verdiend.

Tip 10: Bespaar op de extraatjes

Een dagje sauna met een vriendin of uit eten met vrienden. Hoe leuk ook, het kan behoorlijk wat geld kosten. Als je even iets minder te besteden hebt, doe dan iets dat minder of geen geld kost. Nodig bijvoorbeeld vrienden een keer thuis uit, wandel eens samen in dat prachtige park bij je om de hoek. Neem lunch mee naar je werk in plaats van iets te kopen in het bedrijfsrestaurant. Of pak vaker de fiets in plaats van de auto. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je lijf.

Verandert je financiële situatie?

Verandert je financiële situatie?

Een eerste huis kopen, samenwonen of juist scheiden: gebeurtenissen die invloed hebben op je geldzaken. Waar moet je allemaal aan denken?
Een buffertje opbouwen

Een buffertje opbouwen

Wil je geld opzij zetten om wat financiële reserve op te bouwen? Kies daarvoor een spaarrekening die bij je past.