Loonheffing 18 jaar
Als je geld verdient met een baantje moet je daar belasting over betalen. Dat heet loonheffing. Niemand betaalt graag belasting… het goede nieuws is: je kan loonheffingskorting regelen. Daardoor betaal je minder belasting en hou je meer salaris over.
Loonheffing: zo werkt het
Loonheffing is een verplicht deel van je salaris dat je afstaat aan de overheid. Vaak houdt je werkgever dit automatisch in op je loon. En meestal kun je een deel terugkrijgen. Dat kan op 2 manieren:
- Achteraf: loonheffing terugvragen bij de Belastingdienst.
- Meteen: door je loonheffingskorting aan te zetten.
1. Loonheffing terugvragen bij de Belastingdienst
Via de Belastingdienst kun je het teveel betaalde deel van je loonheffing terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting. Dat doe je dus achteraf: aan het begin van het jaar over het jaar daarvoor.
Meer over belastingaangifte
2.Loonheffingskorting aanzetten
In de meeste gevallen krijg je, wanneer je bij een nieuwe werkgever in dienst treedt, een formulier van de Belastingdienst voorgelegd. Daarop kun je onder meer aangeven of je loonheffingskorting wilt laten toepassen. Dit formulier heet ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’.
Tip: Je ziet op je loonstrook of loonheffing wordt toegepast.
Loonheffingskorting bij meer werkgevers
Heb je meer dan 1 baan tegelijkertijd? Dan kan het zijn dat je loonheffingskorting bij meer werkgevers wordt toegepast. Dat is niet handig. Zorg er daarom voor dat je de korting maar bij één werkgever hebt aanstaan. Doe je dat niet, dan wordt er te weinig ingehouden en moet je dit op een later moment terugbetalen.
Je kunt de loonheffingskorting het beste aanvragen bij de werkgever waar je loon het hoogst is.
Afvinken!
- Check op je loonstrook of loonheffingskorting wordt toegepast.
- Staat die bij 2 werkgevers aan? Zet hem bij 1 werkgever stop.
- Laat de heffingskorting aanstaan bij de werkgever waar je loon het hoogst is.
Bijna 18 jaar: waar moet je aan denken?
Checklist (bijna) 18 jaar
Pagina laatst gecheckt: 1 mei 2024