Belastingaangifte invullen in 4 stappen
Ligt alles klaar om je belastingaangifte in te vullen?
Een goede voorbereiding is bij het invullen van je belastingaangifte écht het halve werk. Je kunt vanaf 1 maart 2024 aangifte doen voor het jaar ervoor. Zorg daarom dat je vooraf alle documenten en inloggegevens bij de hand hebt, zoals:
- Je DigiD of iDIN. Deze heb je nodig om in te loggen bij de Belastingdienst en je aangifte digitaal te ondertekenen en te versturen. Heb je nog geen DigiD of weet je je inloggegevens niet meer? Vraag deze dan aan op digid.nl/aanvragen. Let op: je krijgt je DigiD per post toegestuurd, dit kan een week duren.
- De jaaropgaaf van je werkgever of uitkeringsinstantie
- De jaaropgaaf van je bankrekening, spaarrekening en eventuele andere jaaropgaven, bijvoorbeeld van je beleggingsrekening.
- Heb je een koophuis? Houd dan ook je hypotheekoverzicht en WOZ-waarde van je huis bij de hand. Let op dat je de WOZ beschikking gebruikt met peildatum 1 januari van het jaar vóór het jaar waarvoor je de aangifte doet.
- Je Voorlopige Aanslag of Voorlopige Teruggave.
Tip 1: Heb je een huis gekocht?
Heb je een huis gekocht in het jaar waarover je aangifte doet? Houd dan ook de notariële afrekening bij de hand. De notaris zet er vaak precies bij welke kosten, naast de hypotheekrente, aftrekbaar zijn.
Controleer je belastingaangifte
Op belastingdienst.nl staat je belastingaangifte al voor je klaar. Handig: je belastingformulier is al zoveel mogelijk voor je ingevuld. Je hoeft alleen maar te controleren of het klopt en eventueel aan te vullen of verbeteren. Is je persoonlijke situatie afgelopen jaar niet veranderd? Dan is de kans groot dat je vooringevulde aangifte helemaal klopt. Controleer hem toch altijd goed, jij bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je aangifte.
Tip 2: Aftrekposten
De aftrekposten zijn nog niet vooraf ingevuld op je belastingformulier, dit moet je zelf doen. Denk aan zorgkosten die niet vergoed werden door je zorgverzekering, giften aan goede doelen en kosten voor een opleiding. Voor de aftrekbaarheid van deze kosten gelden wel voorwaarden en drempels. Twijfel je of je bepaalde kosten mag aftrekken? In je aangifteformulier en op de site van de Belastingdienst staat meer uitleg waar aftrekposten aan moeten voldoen.
Is er afgelopen jaar iets veranderd?
Is er iets veranderd in je persoonlijke situatie? Kijk dan extra kritisch naar je aangifte. Het zou goed kunnen dat je nog één en ander moet aanpassen of aanvullen. We zetten de belangrijkste situaties op een rijtje:
Tip 3: Check je bankrekeningen
Kijk goed of er geen bankrekeningen in je aangifte missen. En andersom: check ook of er geen overbodige rekeningen tussen staan. Heb je bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening die wél op jouw naam staat, maar waar geen geld van jou op staat? Bijvoorbeeld een betaalrekening van je ouders, waar jij een extra pinpas van hebt? Dan hoeft deze rekening alleen in de aangifte van de ander te staan.
- Je woont samen en bent fiscaal partner. Ben je voor het eerst fiscaal partner óf is er afgelopen jaar iets in jullie financiële situatie veranderd? Bekijk dan deze tips.
- Je bent gescheiden. Er kan dan veel in je belastingaangifte- en teruggave veranderen. Bekijk wat de invloed van je scheiding is.
- Je hebt een erfenis gekregen. Het zou kunnen dat je vermogen in box 3 toeneemt. Maar let op: de belastingdienst kijkt bij je inkomstenbelasting alleen naar wat je vermogen was op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Dus kreeg je later dat jaar een erfenis? Dan hoef je die nog niet te vermelden in je aangifte.
- Heb je een bijbaantje of vakantiewerk? Jongeren betalen vaak te veel inkomstenbelasting. Check hoe je dit kunt terugvragen.
- Je bent zzp’er. Je doet dan aangifte als ondernemer en je aangifte ziet er heel anders uit. Kijk waar je verder rekening mee moet houden.
- Heb je dit jaar je huis gekocht? Dan mag je een aantal kosten onder voorwaarden aftrekken. Lees hier meer over.
- Heb je dit jaar juist je huis verkocht? Kijk dan op de site van de Belastingdienst waar je op moet letten bij je aangifte..
- Controleer je Voorlopige Teruggave of vraag deze – indien gewenst – aan.
Tip 4: Op tijd aangifte doen
Blijkt na het invullen van je belastingaangifte dat je inkomstenbelasting moet betalen? Als je voor 1 mei aangifte doet en de Belastingdienst neemt je aangifte 1 op 1 over, dan hoef je geen belastingrente te betalen. Doe je na 1 mei pas aangifte? Dan kan het zijn dat je niet alleen inkomstenbelasting moet betalen, maar ook nog eens belastingrente.
Wil je weten of je aangifte moet doen, wanneer je dat uiterlijk moet doen en of je bijvoorbeeld uitstel kunt aanvragen? Kijk dan op de site van de Belastingdienst.
Klaar voor versturen van je belastingaangifte
Klopt alles? Dan is het een kwestie van je belastingformulier digitaal ondertekenen met je DigiD en versturen.