Je netto salaris berekenen

Je nettosalaris is gestort, yes! Eindelijk wordt je harde werken beloond. Het bedrag dat uiteindelijk op je rekening wordt bijgeschreven, is lager dan het brutosalaris waar je zo goed over hebt onderhandeld. Hoe zit dat?

Netto salaris versus bruto

Het salaris dat je met je werkgever afspreekt, is het brutosalaris. Hier wordt nog een deel van ingehouden, zoals loonheffing, verzekeringen en belasting. Wat overblijft, is je nettosalaris en dat is wat je krijgt uitbetaald. Op je loonstrookje staat precies hoe dit is verdeeld.

Nettoloon berekenen

Benieuwd wat je netto salaris is? Je kunt je eerste loonstrookje afwachten, maar er zijn ook handige tools waarmee je dit vooraf kunt berekenen. Zoals die van de Nationale Vacaturebank. 

Bereken je nettoloon

Loonheffingskorting

Het slechte nieuws: je betaalt belasting over je salaris. Dit heet loonheffing. Het goede nieuws is dat er heffingskortingen bestaan, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. En je dus meer salaris overhoudt.

Hoe werkt 't?

Loonheffingskorting wordt geregeld door je werkgever. Meestal krijg je het formulier van je werkgever. Zo niet, dan kun je je werkgever om het formulier vragen of het zelf downloaden op de site van de Belastingdienst.

Meerdere werkgevers

Je mag loonheffingskorting bij 1 werkgever aanvragen. Dus heb je meerdere baantjes? Of heb je een baan en tegelijkertijd een uitkering? Dan mag je bij 1 werkgever of uitkeringsinstantie de loonheffingskorting toepassen. Anders krijg je te veel korting. Dat teveel moet je achteraf terugbetalen en de Belastingdienst kan je ook nog een boete geven. En dat kan behoorlijk oplopen.

Tip: Pas de loonheffingskorting toe bij de baan waar je het meeste verdient.

    Volks- en werknemersverzekeringen

    In Nederland zijn er verschillende volks- en werknemersverzekeringen. Dankzij deze verzekeringen kun je een uitkering krijgen als je bijvoorbeeld langdurig ziek wordt of je baan kwijtraakt. Als je in loondienst bent, wordt een deel van je salaris ingehouden, waardoor je vanzelf meebetaalt mee aan de verzekeringen. Alle volks- en werknemersverzekeringen op een rijtje:

    • Algemene Ouderdomswet (AOW)
    • Algemene nabestaandenwet (Anw)
    • Wet langdurige zorg (Wlz)
    • Werkloosheidswet (WW)
    • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
    • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
    • Ziektewet (ZW)

      Pensioenfonds

      Je pensioen lijkt nog mijlenver als je begint met werken, en toch ben je er al mee bezig. Want als je in loondienst bent, gaat een deel van je brutosalaris vaak naar een pensioenfonds. Een goede zekerheid voor later. Twijfel je of je werkgever al is aangesloten bij een pensioenfonds en of je dus pensioen opbouwt? Dit kun je checken in je arbeidsovereenkomst.

      Pensioen samenvoegen

      Heb je hiervoor ook al baantjes gehad? Dan kun je het pensioen dat je daarbij hebt opgebouwd laten samenvoegen met je huidige pensioenregeling. Wel zo overzichtelijk. Check bij je pensioenfonds hoe je dat doet.

        SNS Betaalrekening

        SNS Betaalrekening

        Droombaan gevonden? Laat je salaris storten op een SNS betaalrekening. Kies welke bij jou past.
        Je eerste 'echte' baan

        Je eerste 'echte' baan

        Goed voorbereid de arbeidsmarkt op met handige info en praktische tips.

        Laatst gecheckt: 15 april 2024