Financiële checklist baby

Gefeliciteerd, je hebt of krijgt een baby! Naast alle liefde en zorg die je aan je kind geeft, is het ook belangrijk om de financiële kant van het ouderschap goed te regelen. Want een ding is zeker: je geldzaken zien er anders uit als je een kind krijgt. Om het makkelijker voor je te maken, hebben we een financiële checklist opgesteld.

Download de checklist

Wat moet je financieel regelen met een baby op komst?

We hebben alle zaken voor je op een rijtje gezet, je kunt de checklist ook downloaden.

Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

1. Kinderbijslag aanvragen

Kinderbijslag is er voor alle ouders en is voor iedereen even hoog.
Je krijgt 1x per kwartaal voor ieder kind kinderbijslag. Aanvragen doe je bij de SVB

Bij de Belastingdienst

2. Kindgebonden budget aanvragen

Als jij en je partner minder dan een bepaald bedrag per jaar verdienen heb je misschien recht op kindgebonden budget. Deze toelage krijg je elke maand en de precieze hoogte hangt onder andere af van je inkomen en of je een partner hebt. Je kunt berekenen of je hiervoor in aanmerking komt bij de Belastingdienst.

3. Inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack)

Je kunt recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting, als je kind jonger is dan 12. Daardoor hoef je minder inkomstenbelasting en
minder premie voor je zorgverzekering te betalen. Alleenstaande werkende ouders en de minstverdienende partner zijn de doelgroep van
de inkomensafhankelijke combinatiekorting. De hoogte van de korting hangt af van je inkomen. Je vindt alle voorwaarden bij de Belastingdienst

Goed om te weten: Er zijn plannen vanuit de overheid om de Inkomensafhankelijke combinatiekorting in de toekomst af te schaffen.  

4. Huurtoeslag checken

Misschien verandert de hoogte van je huurtoeslag als je kind geboren is. Dit hoor je vanzelf van de Belastingdienst. Zij krijgen door van de gemeente dat je een kind hebt gekregen en berekenen je toeslag dan opnieuw.

5. Kinderopvangtoeslag aanvragen

Gaat je kind naar de kinderopvang of een gastouder? Dan heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van je (gezamenlijke) inkomen. De toeslag verschilt ook per soort opvang dat je kiest. En hoeveel kinderen je hebt, heeft ook invloed op hoeveel je terugkrijgt.  

Lees meer over kinderopvangtoeslag

Belangrijk:

Gaat je inkomen omhoog of omlaag, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt? Of verandert er iets anders in je situatie? Voorkom verrassingen en geef dit dan altijd door aan de Belastingdienst.

  • 6. Spaarrekening voor je kind openen

    Wil je je kind later een vliegende start geven? Bijvoorbeeld door geld opzij te zetten voor een studie, rijbewijs of een startbedrag voor een huis? Open dan ’n spaarrekening speciaal voor je kind, zoals Zilvervloot Sparen.

    Tip: Grootouders kunnen op Zilvervloot ook meesparen voor een (klein)kind!

    7. Beleggingsrekening voor je kind openen

    Een andere manier om geld opzij te zetten voor je kind, is de combinatie van sparen en beleggen voor je kind. Dan heb je de zekerheid van sparen en werk je tegelijkertijd aan je rendement.

    Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

    Baby op komst! Financiële checklist

    Handig! sparen en beleggen kan met SNS Doelbeleggen op 1 rekening. Wel zo overzichtelijk.

  • Je moet aan je verzekeraars doorgeven dat je een kind hebt gekregen. Dan is je kind zelf meteen ook verzekerd en kan de verzekering niet moeilijk gaan doen bij uitkering omdat je gezinssamenstelling veranderd is. Denk aan deze verzekeringen: 

    8. Zorgverzekering

    Meld je kind binnen 4 maanden aan bij een zorgverzekeraar. 

    9. Inboedelverzekering

    Je hebt met de komst van de kleine misschien allerlei nieuwe spullen in huis gehaald. Klopt je dekking nog? En check ook meteen of je de gezinsdekking aan hebt staan.  

    10. Autoverzekering

    Controleer of je al een inzittendenverzekering hebt.

    11. Doorlopende reisverzekering

    Laat je kind bijschrijven in je reisverzekering als je deze hebt. 

    12. Aansprakelijkheidsverzekering

    Check of je al gezinsdekking hebt in je aansprakelijkheidsverzekering of laat je kind bijschrijven. 

  • 13. Ouderschapsverlof aanvragen

    Wil je tijdelijk minder gaan werken? Dan is ouderschapsverlof misschien een goede regeling voor je. Ouderschapsverlof vraag je aan bij je werkgever, minstens 2 maanden voordat je de eerste verlofdag op wil nemen. Let op: ouderschapsverlof krijg je vaak of slechts deels vergoed. Bereken dus goed of je het financieel redt.

  • Geen vrolijke zaken om je mee bezig te houden, maar toch is het belangrijk om dit goed te regelen wanneer een kind op komst is.

    14. Testament opmaken

    Erfrecht is wettelijk geregeld. Maar willen jij en je partner het anders regelen dan hoe het in het erfrecht is vastgelegd? Dan kun je een testament laten opmaken. Je regelt dan bijvoorbeeld wie de voogdij krijgt en wat er met de erfenis gebeurt. Een testament laat je opmaken door de notaris, hier zijn kosten aan verbonden. Handig: je kunt tegenwoordig een groot deel van het testament alvast online regelen. 

    15. Ongevallenverzekering

    Met een ongevallenverzekering krijg je een uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval. Heb je een ongevallenverzekering? Laat je kind dan bijschrijven. 

    16. Overlijdensrisicoverzekering

    Als je onverhoopt komt te overlijden, wat zijn dan de financiële gevolgen voor jouw nabestaanden? Kunnen ze de huur of hypotheek blijven betalen als jij er niet meer bent? Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zorg je voor meer financiële zekerheid voor jouw nabestaanden.

    17. Uitvaartverzekering

    Met een uitvaartverzekering verzeker je (deels) de kosten van je uitvaart. Je nabestaanden hebben hierdoor geen zorgen over hoge uitvaartkosten. Heb je een uitvaartverzekering? Laat je kind bijschrjiven.

Hoeveel kun je sparen? 

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies waar je aan toe bent én hoeveel je per maand overhoudt om apart te zetten voor je kind. Neem dit mee in je overzicht: 

  • Je inkomen vanaf het moment dat je baby er is
  • Je maandelijkse kosten voor de baby
  • Wat je terugkrijgt van de Belastingdienst
  • De kinderbijslag

Tip: Reserveer altijd iets extra’s voor onverwachte uitgaven - of voor een vlaag van vertedering als je in een winkel iets heel moois ziet liggen en het niet kunt laten. 

Baby op komst?

Baby op komst?

Als je een kindje krijgt, moet je veel regelen. We hebben noodzakelijke en handige tips voor je op een rijtje gezet.
Wat kost een baby?

Wat kost een baby?

Dat een baby je meestal je nachtrust kost, wist je waarschijnlijk al. Maar wat kost een baby nog meer?