Tip
Wil je meteen na je zwangerschapsverlof ouderschapsverlof opnemen? Vraag het dan voor je bevalling aan. Je moet het ouderschapsverlof 2 maanden van tevoren aanvragen en zo vlak na je bevalling staat je hoofd er vast niet naar.
Wil je een tijdje minder gaan werken om voor je kind te zorgen, dan kun je hiervoor ouderschapsverlof opnemen. Je kunt ouderschapsverlof opnemen tot je kind 8 jaar oud is. Ouderschapsverlof is er voor allebei de ouders.Je werkgever mag ouderschapsverlof in principe niet weigeren.
Je hebt recht op 26 keer de uren die je werkt per week. Dus dat is een half jaar aaneengesloten vrij. Maar dit kun je ook anders indelen.
Bijvoorbeeld:
Je hebt het recht om je uren ouderschapsverlof zelf in te richten, maar overleg het wel even met je werkgever of leidinggevende. Je werkgever heeft namelijk de mogelijkheid om de invulling van je ouderschapsverlof tot vier weken voor de ingangsdatum te veranderen, maar alleen als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.
Bijna altijd is je ouderschapsverlof onbetaald en krijg je dus geen salaris voor de dagen die je niet werkt. Maar wie weet heb je mazzel: sommige werkgevers kiezen er voor om je loon (deels) door te betalen. Vraag hier dus naar.
Vanaf 2 augustus 2022 betaalt de overheid een deel van de kosten van het ouderschapsverlof. Je kunt als ouder een vergoeding krijgen voor 9 weken ouderschapsverlof. Dit verlof moet je dan wel in het eerste levensjaar van je kind opnemen. De vergoeding is 50% van het dagloon, met een maximum van 50% van het maximumdagloon.
Lees meer over het betaalde ouderschapsverlof op de pagina van het UWV.
Wil je meteen na je zwangerschapsverlof ouderschapsverlof opnemen? Vraag het dan voor je bevalling aan. Je moet het ouderschapsverlof 2 maanden van tevoren aanvragen en zo vlak na je bevalling staat je hoofd er vast niet naar.
Goed om rekening mee te houden: bij onbetaald verlof bouw je voor de dagen die je niet werkt ook geen vakantieuren op.
Je vraagt het ouderschapsverlof aan bij je werkgever. Doe dit minimaal 2 maanden voordat je de eerste dag wilt opnemen.
Je ouderschapsverlof is een tijdelijke situatie, je contract blijft hetzelfde. Je werkgever mag je contract dus niet aanpassen. Als je ouderschapsverlofuren op zijn, dan ga je weer gewoon de uren werken die in je contract staan. Je kunt natuurlijk wel overleggen met je werkgever of je het aantal uren in je contract (definitief) kunt verminderen.
Is er een cao van toepassing in het bedrijf waar jij werkt? Kijk die dan ook even na op een regeling voor ouderschapsverlof. Het kan zijn dat de cao een regeling heeft die afwijkt van de wettelijke regeling.
Pagina laatst gecheckt: 30 oktober 2024