Je kind kleedgeld geven
Wanneer begin je met kleedgeld geven?
Vanaf het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan wordt kleding belangrijk. Daarom is 12 of 13 jaar een mooie leeftijd om te starten met kleedgeld geven. Heeft je kind geen belangstelling? Dan kun je het natuurlijk nog even uitstellen.
Waarom kleedgeld?
Eigen kleedgeld is voor je kind een goede manier om te leren om verantwoord met geld om te gaan en keuzes te maken.
Hoeveel kleedgeld geef je?
Dat is natuurlijk afhankelijk van wat financieel mogelijk is en wat jij wenselijk vindt.
"Ze krijgen nog geen eigen kleedgeld. De jongste is er al wel veel meer mee bezig dan haar oudere zus. Ze gaat met vriendinnen naar kledingwinkels. Stuurt dan een video met: ‘Kijk mam leuk rokje, mag ik dat kopen?"
Natasja, ouder van Noa (14) en Vivian (12)
Uit gegevens van het Nibud blijkt dat alle kleding (dus van sokken, ondergoed tot een winterjas en ook schoenen) voor kinderen vanaf 12 jaar gemiddeld zo’n 50 euro per maand kost.
Voor kleedgeld is er eigenlijk geen onderscheid naar leeftijd omdat het voor alle leeftijdsgroepen ongeveer even duur is.
Goed om te weten: In de praktijk betalen kinderen meestal niet alle kleding van het kleedgeld (bijvoorbeeld geen sportkleding of dure aankopen zoals jassen en schoenen).
Afspraken over kleedgeld
Maak met je kind goede afspraken over het kleedgeld. Afspraken waar jullie je allebei aan moeten houden.
Denk aan:
Hoe geef je het bedrag? Op de bankrekening of contant? Tip: Houd je overzicht op de rekening van je kind? Dan is kleedgeld overmaken een logische stap.
Spreek een vast moment af. Bijvoorbeeld ieder kwartaal of iedere 1e van de maand.
Spreek af wat je kind van het kleedgeld moet kopen. Moet je kind bijvoorbeeld ook zelf schoenen, ondergoed en sportkleding. betalen? Tip: Wat doe je als je kind spullen kwijtraakt of er iets kapot gaat? Wie betaalt de vervanging?
"Nu hij op de middelbare school zit, was een goede winterjas nodig. Hij wilde een speciaal merk maar die vond ik te duur. Samen om de tafel: dit is het budget dat ik heb, hoe kom je aan het overige geld voor die jas? Hij heeft wat spullen online verkocht, zodat ie de jas kon kopen."
Chantal, moder van Sep (13)
Draag je het niet meer? Verkoop het dan!
Laat je kind gedragen kleding verkopen via platforms zoals Vinted. Lekker verantwoord bezig! En je kind verdient meteen wat bij.