Jongeren en telefoons
Stap 1: Afspraken maken
Mag je een nieuwe telefoon uitkiezen? Maak dan duidelijke afspraken met je ouders over de kosten. Wie betaalt wat? Betaal je alles zelf of betalen zij ook een gedeelte?
Stap 2: Telefoon uitzoeken
Heb je een mooie telefoon gespot? Kijk voor je ‘m koopt kritisch naar de aanbieding. Een abonnement of telefoon lijkt soms heel goedkoop maar onderzoek goed of dat ook écht zo is. Soms staat er bijvoorbeeld in advertenties dat je een mooi toestel gratis bij een abonnement krijgt. Dat klinkt natuurlijk super, maar het kan zijn dat je dan bijvoorbeeld veel abonnementskosten moet betalen.
Prepaid of abonnement?
Je kunt kiezen tussen prepaid en een abonnement. Bij prepaid koop je vooraf beltegoed. Het voordeel van prepaid is dat je nooit verrast wordt door hoge rekeningen aan het eind van de maand. Het nadeel is dat je niet meer kunt bellen als je beltegoed op is.
Een abonnement sluit je voor een langere tijd af, meestal 1 of 2 jaar. Je betaalt iedere maand een vast bedrag en in ruil daarvoor krijg je belminuten en mb’s om te internetten. Als deze op zijn, kun je gewoon doorbellen. Je krijgt dan wél aan het eind van de maand een hogere rekening. Je kunt dus extra kosten maken, misschien wel zonder dat je het doorhebt. En bij sommige providers kun je een belplafond instellen. Dan komt je rekening nooit boven een bepaald bedrag.
Goed om te weten
Ben je 18 jaar of ouder en kies je voor een abonnement waarbij je elke maand je telefoon een stukje afbetaalt? Dan is dat een officiële lening die aan het Bureau Krediet Registratie (BKR) wordt doorgegeven als de lening voor het toestel hoger is dan € 250. En dat kan weer gevolgen hebben als je een andere lening wilt afsluiten. Zoals een hypotheek.
Stap 3: Voorkom hoge kosten
Een hoge telefoonrekening schuilt in een klein hoekje. Zo hou je de hoogte van je telefoonrekening binnen de perken:
- Gebruik zoveel mogelijk wifi. Thuis en bij vrienden, bijvoorbeeld. Maar ook in veel horeca is er een draadloos netwerk dat klanten kunnen gebruiken. Kies wel het liefst zoveel mogelijk voor beveiligde wifi.
- Kies voor apps als WhatsApp, Facetime en Skype. Hiermee kun je zoveel bellen en berichtjes sturen als je wilt – maar dan gratis. Let wel op dat je wifi hebt!
- Ga je op vakantie? Check dan van tevoren goed hoe het bij jou provider met bellen in het buitenland zit. En gebruik voor internet weer zoveel mogelijk wifi.
- Wees voorzichtig met sms- en mobiele internetdiensten. Het is leuk om iedere dag je horoscoop of het laatste voetbalnieuws te ontvangen, maar zulke sms’jes zijn vaak heel duur. Soms wel € 1 per bericht.
- Leen je telefoon zo min mogelijk uit.
- Check regelmatig je dataverbruik. Dit kun je meestal vinden onder ‘Instellingen’. Zo zie je precies hoeveel belminuten en data je nog hebt.
Stap 4: Hoge rekening?
Ben je geschrokken van een hoge rekening? Wees dan eerlijk tegen je ouders. Dat is misschien niet leuk om te vertellen, maar zo raak je niet verder in de problemen. Samen kunnen jullie kijken naar een oplossing. Spreek bijvoorbeeld af dat je hen iedere maand wat geld terugbetaalt. En zoek uit waarom je zo’n hoge rekening hebt. Zo zorg je dat het niet nog een keer gebeurt.