Leren sparen

Geld uitgeven is makkelijk. Geld sparen vinden veel jongeren een stuk moeilijker. Maar sparen kun je leren. Zo kun je ook duurdere spullen kopen. Zoals die mooie scooter of sneakers!

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Waarom sparen?

Voor veel kleine uitgaven hoef je niet te sparen. Voor wat lekkers in de kantine bijvoorbeeld. Maar soms wil je iets duurs kopen, zoals een laptop of dure tas, en daar heb je niet meteen geld voor. Om dat moois tóch te kunnen kopen, moet je sparen. Iedere maand of week zet je geld apart, totdat je uiteindelijk genoeg hebt.

Ook als je niet meteen een spaardoel voor ogen hebt, is het slim om te sparen. Zo krijg je alvast een mooi bedrag op je spaarrekening. Handig voor als je onverwachts extra geld nodig hebt.

Spaarpot of de bank?

Spaarpot

Als je een spaarpot hebt, is het makkelijk om (behalve je vaste bedrag) ook wat extra’s te sparen. Heb je wat los kleingeld? Dan stop je dat zo in je spaarpot. Het nadeel is dat je er ook makkelijk geld uithaalt.

Op de bank

Je kunt je spaargeld ook op een spaarrekening zetten. Het geld staat dan niet voor je neus en daardoor kom je minder snel in de verleiding het ergens aan uit te geven. En niemand anders kan erbij. Bovendien krijg je bij een spaarrekening rente. Zo krijg je ieder jaar extra spaargeld zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Slim sparen: Maak een spaarplan

Hoeveel wil je sparen?

Bedenk eerst hoeveel geld je wilt sparen. Misschien heb je al een deel van het geld. Hoeveel heb je dan nog nodig?

Hoe lang doe je erover?
Bekijk hoeveel geld je per maand of week kunt sparen. En reken uit hoe lang het dan duurt voordat je het totale bedrag hebt.

Wat extra's
Duurt het je te lang? Dan kun je proberen sneller te sparen. Neem bijvoorbeeld een bijbaantje. Of doe je verjaardagsgeld ook in je spaarpot.

Word een spaarkampioen

  • Hang op je slaapkamer een plaatje van waar je voor spaart. Of doe er 1 in je agenda. Zo vergeet je niet waar je het voor doet.
  • Vertel je vrienden dat je aan het sparen bent. Dan weten ze dat je (tijdelijk) minder geld kunt uitgeven.
  • Laat op een vast moment geld overboeken naar je spaarrekening. Bijvoorbeeld vlak nadat je je salaris krijgt.
  • Heb je een spaarrekening? Zet dan ook een spaarpot neer. Doe hier los kleingeld in. Zo spaar je ongemerkt een stuk meer.
  • Neem een spaarpot met een slotje en geef de sleutel aan je ouders.
  • Als je spaart, betekent dat niet dat je niets leuks meer kunt doen. Kijk op internet naar tips voor gratis of goedkope uitjes. Google bijvoorbeeld op 'kortingscode' of 'aanbieding' in combinatie met de plek waar je naartoe wilt gaan.
Extra geld nodig?

Extra geld nodig?

Als je wat meer geld wilt verdienen, kun je een bijbaantje of vakantiebaantje nemen.
Je eigen spaarrekening

Je eigen spaarrekening

Zet je spaargeld op je eigen spaarrekening