Geldezels? Trap er niet in!

Laat je kind geen geldezel worden. Dat kan gebeuren als je kind zijn of haar bankgegevens uitleent aan mensen die de rekening of pinpas van je kind ‘even’ willen gebruiken. Lees de tips van Monnie, onze paarse slimmerik. Die helpt je graag om je kind weerbaar te maken voor criminelen.

Hoi! Ik ben Monnie

Met mijn tips en adviezen maak je je kind financieel slim.

Monnie is de ster van ons educatief programma 'Monnie Wijs, speciaal ontwikkeld voor ouders en kinderen van 6 tot 12 jaar.

monnie

Wat zijn geldezels?

Mensen die hun rekening uitlenen aan criminelen die zo gestolen geld kunnen wegsluizen worden geldezels genoemd. De criminelen benaderen mensen, en dus ook kinderen, om hun bankgegevens (betaalpas, pincode, rekeningnummer) te delen.

Strafbaar

Vaak weten geldezels zelf niet dat wat ze doen strafbaar is, zeker niet in het geval van kinderen. Toch kan je kind hierdoor flink in de problemen raken. Leer je kind dus dat hij zijn rekening nooit moet laten gebruiken door iemand anders.

Geldezel: voorbeeld 1

Sam (11) zit op een muurtje bij een geldautomaat. Er komt een vrouw naar hem toe. Ze legt uit dat haar bankrekening tijdelijk geblokkeerd is en dat ze met spoed met de trein naar een zieke oma moet. Ze vraagt Sam of ze even zijn pinpas en pincode mag gebruiken. Ze legt uit dat ze genoeg geld heeft, dus dat hij er een mooi bedrag voor terugkrijgt als hij het doet. Als bedankje omdat hij haar dan geholpen heeft. Sam vindt het zielig en begrijpt niet wat er mis kan zijn aan deze afspraak. Hij weet al helemaal niet dat hij illegaal bezig is.

Waarschuw je kind extra voor:

  • Mensen met een zielig verhaal.
  • Mensen die je geld bieden voor het gebruik van je rekening.
  • Mensen die je een cadeau willen geven, zoals een nieuwe telefoon of PlayStation.
  • Mensen die dreigen iets over je bekend te maken.

Grote gevolgen

Knoop het je kind dus in z’n oren: deel nooit je pinpas, pincode of bankrekening met anderen. Geldezels zijn strafbaar. De geldezel moet het gestolen geld terugbetalen, je hebt kans op een strafblad en waarschijnlijk kun je lange tijd nergens een nieuwe rekening openen. De gevolgen zijn dus groot.

Goed om te weten:
De pakkans is heel hoog. Achterhalen welke criminelen achter het doorsluizen van geld zitten is moeilijk, maar de rekening die ervoor gebruikt wordt, is meteen bekend. In dit geval dus de rekening van je kind.

Monnie-tips voor je kind

  • Vraagt een onbekende om je bankgegevens? Geef ze nooit. En vertel aan je ouders dat iemand je bankgegevens wilde weten.
  • Deel geheime bankgegevens ook nooit met anderen. Dus ook niet met bekenden of met de politie. Of met iemand die je opbelt die zegt van de bank te zijn.
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
  • Laat je kind deze tips ook even zelf lezen.
Goed om te weten:
Ook als er geen geld op je rekening staat, waardoor je misschien denkt dat je geen risico loopt, kunnen criminelen de rekening prima gebruiken.

Geldezel: voorbeeld 2

Sanne (12) zit net in de eerste klas van de middelbare school. Ze wil heel graag mooie merkkleding hebben, maar heeft daarvoor geen geld. Dan komt er een man naar haar toe die haar vraagt of hij haar bankrekening mag gebruiken om geld over te maken. Ze mag per keer zelf € 25 van het geld houden. Dat is snel verdiend! Ze stemt in.

Wat kun je als ouder doen?

Ga naar de politie. Als je kind is benaderd door iemand om zijn pinpas of pincode te geven, bel dan naar 0900 - 8844. De politie kent de werkwijze van deze criminelen.

SNS Jongerenpakket openen

SNS Jongerenpakket openen

Een eigen betaal- en spaarrekening voor je kind is een leuke en leerzame manier om met geld om te gaan.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?