Sparen voor je kind? Stel jezelf deze 3 vragen
Hoi! Ik ben Monnie
Met mijn tips en adviezen maak je je kind financieel slim.
Monnie is de ster van ons educatief programma 'Monnie Wijs, speciaal ontwikkeld voor ouders en kinderen van 6 tot 12 jaar.
De beste spaarvorm is persoonlijk
Welke spaarvorm het meest geschikt is om te sparen voor je kind, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden. Met het antwoord op deze 3 vragen kom je alvast een eind in de goede richting. Zo heb je een beter idee voor welke spaarrekening je het beste kunt gaan.
Monnie-tip: Begin met sparen als je kind nog jong is. Dan heb je langer de tijd om een mooi bedrag te verzamelen. Je kunt dan misschien met een lagere inleg een hoger bedrag sparen.
"75% van de ouders spaart voor hun kind"
Uit het Nibud Kindonderzoek 2018 blijkt dat 75% van de ouders spaart voor hun kind, op wat voor manier dan ook. Ze geven aan dat ze sparen voor hun kind voor:
- Studie
- Eerste huis kopen
- Rijbewijs
- Auto
- Trouwdag
- Geen specifiek doel
Doe de Monnie Spaartest
-
De eerste vraag die je jezelf kunt stellen, is of je flexibel of vast wilt sparen. Je kind gaat het geld vast pas over een tijdje gebruiken, dus denk na over de toekomst.
Vast sparen
Eenmalig een bedrag inleggen. Bijvoorbeeld als je al wat geld hebt gespaard. Of als je een financiële meevaller hebt gekregen.
Of: Periodiek een vast bedrag inleggen, bijvoorbeeld elke maand of elk (half) jaar. Dat kun je doen met automatisch overboeken. Zo spaar je zonder omkijken een mooi bedrag bij elkaar. Of je kunt kiezen voor een spaarplan, waarbij je een vast bedrag inlegt. Dan zit je meestal wel vast aan voorwaarden.
Flexibel sparen
Alleen sparen als je geld overhebt. Je kijkt, bijvoorbeeld aan het eind van het jaar, of je genoeg hebt om opzij te zetten. Flexibel sparen is ook prettig als je niet verplicht wilt worden om elke maand of elk jaar te sparen. Je spaart zonder voorwaarden. Je bent vrij om te bekijken of je een maand overslaat, of de ene keer meer inlegt dan de andere keer.
-
Altijd bij je spaargeld kunnen
Wil je altijd bij het spaargeld kunnen, bijvoorbeeld als je het een keer nodig hebt omdat je krap komt te zitten? Dan kies je voor een spaarrekening zonder verplichtingen. Je krijgt dan vaak een lagere rente, maar je behoudt je vrijheid. En je betaalt niks als je geld opneemt.
Je spaargeld vastzetten
Kun je het spaargeld voor je kind voor langere tijd missen? Dan kun je het een tijd vastzetten, bijvoorbeeld in een deposito van 5 of 10 jaar. Je krijgt dan vaak een hogere rente. Wil je het geld toch opnemen? Dan betaal je meestal een boete.
-
Beslis of je een rekening op naam van je kind wilt openen of op een eigen rekening wilt sparen.
Spaarrekening op naam van je kind
Open je de spaarrekening op naam van je kind? Dan krijgt je kind daar de zeggenschap over als hij of zij 18 wordt. Heb jij dus gespaard voor een opleiding en je kind wil het geld uitgeven aan een reis, dan heb je daar vanaf de 18e verjaardag niks over te zeggen. Het geld is van je kind, en niet van jou.
Spaarrekening op je eigen naam
Staat de spaarrekening op jouw eigen naam? Dan houd je zelf de zeggenschap over het geld. Je beslist zelf wanneer je het geld aan je kind geeft.
Goed om te weten:
Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld. Dus ook als je op naam van je kind spaart, telt het bij jou mee.
Belastingvrij schenken
Sparen voor je kind kan onder voorwaarden zonder schenkingsbelasting te betalen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.
Meer over belastingvrij schenken als ouder
Sparen voor je kind bij SNS?
Wil je voor je kind sparen bij SNS? Dan kun je kiezen voor SNS Internet Sparen voor je kind.
SNS Internet Sparen