Spullen verkopen, op Koningsdag of online

Wil je je kind de waarde van geld leren? Dan heeft Monnie een goede tip voor je: Verkoop samen oude spullen op de rommelmarkt of online. Bedenk samen een prijs en deel bijvoorbeeld de opbrengsten. Zo maak je van de opbrengst meteen een leuk leermoment.

Hoi! Ik ben Monnie

Met mijn tips en adviezen maak je je kind financieel slim.

Monnie is de ster van ons educatief programma 'Monnie Wijs, speciaal ontwikkeld voor ouders en kinderen van 6 tot 12 jaar.
monnie

Koningsdag en rommelmarkten

De rommelmarkt in de buurt en Koningsdag zijn perfecte momenten om oud speelgoed en andere dingen te verkopen. Als je dit samen met je kind doet, maak je van dit moment iets leerzaams.

80% van de ouders

leert zijn of haar kind niet de basisprincipes van onderhandelen. Zonde, want dit van tevoren oefenen zorgt voor meer zelfvertrouwen op de vrijmarkt.

Bron: Onderzoek van Team Vier, in opdracht van SNS

Hoe pak je het aan?

Met deze tips van Monnie wordt het vast en zeker een succes:

  • Zoek samen uit wat weg kan - al zullen de meningen daar misschien over verdeeld zijn.
  • Bedenk samen de prijs per ding, en leg uit waarom je aan een bepaald bedrag denkt.
  • Leg uit dat mensen op markten vaak onderhandelen. Leg uit wat dat is, en hoe je dat doet. Oefen een paar keer en speel zowel een standvastige als een makkelijke onderhandelaar.
  • Geef alles ronde prijzen, dat rekent fijn voor jonge kinderen.

Geef je mini-ondernemer een vliegende start

  • Zorg dat het kraampje opvalt, bijvoorbeeld door iets leuks wat hij of zij af en toe kan roepen. Of zet pijlen richting jullie winkeltje. Pas wel op dat je niet meer geld uitgeeft aan hoe het eruitziet dan dat het oplevert.

  • Oefen van tevoren de verkooptechnieken bijvoorbeeld met een rollenspel. Zo is je jonge ondernemer voorbereid en minder verlegen.

  • Bedenk leuke aanbiedingen, bijvoorbeeld dat je het laatste uur alles voor de helft verkoopt.

  • Begin niet te laag met je prijzen! Tijdens het onderhandelen kom je vaak lager uit.

  • Spreek met je kind van tevoren al af wat er met het verdiende geld gebeurt. Delen jullie het, krijgt je kind alles, geven jullie het aan een goed doel?

Monnie-Tip: Betalen met QR-code

Veel mensen gaan zonder contant geld de deur uit, daarom moet je slim zijn als je wat wilt verdienen. Maak QR-codes aan, bijvoorbeeld voor 1, 2, 5 en 10 euro. Of maak een QR-code aan waarbij je terplekke het bedrag invult. Zo kunnen jullie klanten met hun telefoon betalen.

Zo maak je QR-codes:

  • Ga in de app naar ‘Overboeken’.
  • Kies ‘Betaalverzoek’.
  • Maak een foto van je betaalverzoek inclusief de QR-code. Print dit uit of zet ‘m op je telefoon.

Wat leert je kind van spullen verkopen?

  • Je kind ontdekt het verschil tussen emotionele waarde en marktwaarde.
  • Je kind leert een beetje onderhandelen en leert hier misschien al mee te spelen.
  • Je kind leert dat het extra leuk is om iets nieuws te kunnen kopen van geld waar je moeite voor hebt gedaan.

Spreek goed af dat je kind ook af en toe bij jullie kraampje moet blijven als hij of zij zelf iets wil verdienen.

Online spullen verkopen

Is er geen rommelmarkt of is het nog lang geen Koningsdag? Probeer je spullen dan online te verkopen. Via Marktplaats of andere online platformen kun je oud speelgoed of kleding het hele jaar door aanbieden.

Michelle, moeder van Bobby (11) en Kayleigh (13): “Toen mijn kinderen klein waren, verkocht ik veel online zonder het met ze te overleggen. Toen ze ouder waren, begon ik ze erbij te betrekken. Dus ook bij het online zetten en uitleggen hoe dat werkt. En de overdracht doen als de mensen de spullen komen halen. Eerst konden ze de waarde van spullen echt niet inschatten. Gaandeweg ging dat beter. De jongste bleek een onderhandelaar die voet bij stuk houdt. En de oudste bleek een goede stylist, waardoor onze foto’s veel beter werden.”

Wat leert je kind van online verkopen?

Van samen online spullen verkopen kan je kind ook wat leren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe je spullen het best kunt aanprijzen en fotograferen.
  • Welke prijs je het best kunt vragen.
  • Wat bieden is.
  • Wat verzendkosten zijn
  • Dat je óf contant geld krijgt, of geld door een betaalverzoek en dat het beide net zulk écht geld is.
  • Dat je wisselgeld in huis moet hebben als je contant geld krijgt.
  • Dat iemand anders heel blij kan zijn met spullen waar jij niet meer mee speelt.

Als ouder leer je er vaak ook wat van: dat sommige spullen meer waarde hebben voor je kind dan je zelf had bedacht.

Esther, moeder van Blom (8) en Ole (4): “Mijn dochter had een Barbie-auto waar ze echt helemaal nooit mee speelde. Ik had die op Marktplaats gezet. Toen een moeder met een dochter die kwamen ophalen, barstte mijn dochter in tranen uit. Ik was echt verbaasd toen ze later dat jaar met Sinterklaas bovenaan haar lijstje een Barbie-auto had staan.”

Wesley, vader van Samantha (13) en Kevin (9): “Wij hadden zo’n speelhuisje in de tuin. Mijn dochter was er te oud voor en mijn zoon speelde er nooit in. We verkochten dat huisje zodat ik er een trampoline neer kon zetten. Mijn zoon ging door het lint toen die mensen het huisje kwamen halen. Nog steeds heeft hij het erover, hoe ik dat kon doen. Ook al is hij heel blij met de trampoline.”

Oud speelgoed verkopen, opbrengst verdelen?

Wat doe je met de opbrengsten van de verkoop?

Van eigen zakgeld gekocht

Heeft je kind de spullen zelf van eigen zakgeld gekocht, dan is het waarschijnlijk makkelijk: dan zijn de opbrengsten voor je kind. Je kunt dan bijvoorbeeld wel afspreken dat hij of zij het bedrag niet aan snoep mag uitgeven. Of dat hij/zij het alleen aan een nieuw spaardoel mag uitgeven.

Van jouw geld gekocht of cadeau gekregen

Verkoopt je kind iets wat jij of anderen betaald hebben? Dan kun je of de opbrengsten zelf houden, of ze verdelen. Dat kan 50/50 of je spreekt bijvoorbeeld af dat je kind € 1 per verkocht item krijgt. Of je geeft je kind iets nieuws cadeau van een deel van het geld. Je kunt ook samen van het geld iets gaan doen wat je anders niet snel zou kunnen doen of betalen.

Esther, moeder van Blom (8) en Ole (4)“Wij hadden op een rommelmarkt in de buurt best veel verdiend met de verkoop van oude kinderkleding en speelgoed waar de kinderen niet meer mee speelden. We wilden dat geld niet zomaar uitgeven of verdelen, maar er echt een momentje van maken. Toen zijn we met het hele gezin een dag naar een pretpark gegaan. En hebben ook echt benoemd dat we door het verkopen van die spullen naar het pretpark konden gaan. Dat gaf het extra waarde mee.”

SNS Jongerenpakket openen

SNS Jongerenpakket openen

Een eigen betaal- en spaarrekening voor je kind is een leuke en leerzame manier om met geld om te gaan.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?