Veilig online kopen: hoe leer je het je kind?

Weet jouw kind wanneer hij of zij online verleid wordt om voor iets te betalen? Bijvoorbeeld tijdens het spelen van een spelletje of het bekijken van een filmpje? Monnie geeft je graag een paar tips. Zodat je kind leert om online ook veilig met geld om te gaan.

Hoi! Ik ben Monnie

Met mijn tips en adviezen maak je je kind financieel slim.

Monnie is de ster van ons educatief programma 'Monnie Wijs, speciaal ontwikkeld voor ouders en kinderen van 6 tot 12 jaar.
monnie

Online geld uitgeven? Altijd in overleg

  • Je kunt het best afspreken dat je kind altijd om toestemming moet vragen als hij of zij iets online wil kopen.
  • Online lijkt geld soms op speelgeld of nepgeld en voor een kind is het onderscheid nog moeilijker te maken. Bekijk samen met je kind voorbeelden en bespreek die. En leg uit dat het vaak gaat om echte betalingen, met echt geld.
  • De kracht van reclame en verleiden uitleggen kan ook goed werken. Vertellen dat jij dat als volwassene ook hebt, soms onderbewust. En dat reclamemakers er heel goed in zijn om je dan te verleiden.

Impulsaankopen

Bedrijven richten zich vaak op impulsaankopen. Aankopen waar je dus niet over nadenkt, waarbij je ook niet nagaat of het betrouwbaar is of van goede kwaliteit.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je kind op YouTube of Instagram iets leuks voorbij ziet komen als advertentie. De prijs is vaak laag, zodat iemand eerder geneigd is om het te kopen. Kinderen zijn hiervoor gevoelig. En laten zich soms verleiden door nepbedrijven. Dan hebben ze wel betaald, maar geen spullen.

In-app aankopen

Wees ook alert op in-app aankopen. Tegenwoordig kun je een app vaak gratis downloaden, maar dan krijg je binnen de app een melding dat je voor iets moet betalen. Bijvoorbeeld als je in een spel een level hoger wilt komen. Of als je een artikel wilt lezen of een film wilt afkijken.

Ook in spelletjes voor jonge kinderen zie je steeds meer in-app aankopen. Leg je kind uit hoe dat werkt. En dat je kind nooit iets zomaar moet betalen.

Een oplossing: Je telefoon beveiligen

Je kunt in-app aankopen beveiligen met een wachtwoord of de hele mogelijkheid blokkeren. Hoe je dat precies instelt, is per telefoon anders. Bekijk de handleiding van de jouwe om te kijken hoe je dit doet.

Heeft je kind een eigen mobiele telefoon? Blokkeer de mogelijkheid dan op die telefoon. Als je alleen een wachtwoord instelt, zal je kind eerder geneigd zijn om toch iets te kopen.

Paul, vader van Mak (11): “Ik zag het toen ik inlogde op mijn rekening: kleine bedragen die ik niet kon thuisbrengen, aan een bedrijf dat me niets zei. Het duurde even voor ik erachter kwam dat mijn zoon een spelletje op mijn telefoon had gespeeld. En dat hij steeds moest betalen als hij extra bescherming of skills nodig had. Hij kende mijn wachtwoord. Toen ik hem ernaar vroeg, dacht hij dat het niet om echt geld ging.”

Gefeliciteerd! Je hebt een prijs gewonnen!

Deze oude truc blijft het goed doen, en zeker kinderen zijn gevoelig voor dit soort berichten. “Je bent de 100.000e speler van dit spel en je kunt € 50 speeltegoed winnen! Klik hier.” Waarschuw je kind voor zulke berichten en laat weten dat deze berichten nooit kloppen.

phishing

Phishing

Phishing is een werkwijze van criminelen om achter je bankgegevens te komen. Leg je kind uit dat hij of zij nooit de inloggegevens van de bank mag delen. Ook niet als er mensen bellen of mailen die zeggen dat ze van de bank zelf zijn. Geen enkele echte bankmedewerker zal ooit naar inloggegevens vragen.

Petra, moeder van Jayden (10) “Tijdens reclame op televisie hadden mijn zoon en ik een goed gesprek over hoe reclame werkt. Hij heeft net zijn eerste smartphone, dus ik heb hem uitgelegd dat je ook via je telefoon en internet vaak verleid wordt om geld uit te geven. Ik denk dat dit hem helpt om er niet in te trappen.”

SNS Jongerenpakket openen

SNS Jongerenpakket openen

Een eigen betaal- en spaarrekening voor je kind is een leuke en leerzame manier om met geld om te gaan.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?