Onderhandeltips bij het opknappen van je huis
Hoe goed ben jij in onderhandelen? We zijn benieuwd hoe jij je grootste onderhandelingssucces hebt behaald.
Praat mee in de community
1. Wees zelfverzekerd en kom voor jezelf op
Een goede, open sfeer maakt om korting vragen een stuk minder ongemakkelijk. Wees zelfverzekerd en kom voor jezelf op. Vertel waarom je een andere prijs verwacht en wees duidelijk. Zo weet je meteen of er over de prijs valt te praten. Juist door aardig te zijn en de belangen van beide partijen in het oog te houden, krijg je de beste deals. Om te onderhandelen hoef je dus niet hard te zijn. Bij een goede onderhandeling zijn beide partijen blij met de deal.
2. Doe het eerste bod
Wees dus duidelijk in wat je wilt. Het is een voordeel als je het openingsbod doet. Dat is het startpunt voor de verdere onderhandelingen waar de ander onbewust het tegenbod op baseert. Als de ander eerder is, houd dan je eigen uitgangspunt in gedachte en probeer daar niet te veel vanaf te wijken.
Merel Snoeck, redacteur SNS
3. Gebruik alleen je sterkste argumenten
Beperk je tot je sterkste 2 of 3 argumenten in de onderhandeling en laat je minder sterke achterwege. Is de ander daarmee niet overtuigd, dan gaat het zeker niet lukken met de zwakkere argumenten bij deze partij.
4. Vraag meerdere offertes op
Laat verschillende partijen langskomen om een offerte te maken. Zo kun je vergelijken en heb je een betere onderhandelingspositie. Voel je niet schuldig als een partij hiervoor tijd heeft geïnvesteerd en je daarna voor een ander kiest. Het hoort bij het spel.
5. Zeg ‘zo…’ en laat een stilte vallen
Met 1 woord kun je al onderhandelen. Herhaal langzaam de vraagprijs en kijk moeilijk. Of zeg alleen het woordje ‘zo…’, of ‘ah..’ als je de prijs hoort, en laat dan een stilte vallen. De kans is groot dat ze dan toch nog met een andere prijs komen.
6. Zorg voor alternatieven
Bepaal vooraf je ondergrens. Lukt het niet om te onderhandelen op de prijs, probeer het dan op andere punten. Denk aan levertijd, kwaliteit, extra producten of bezorgkosten.
Durf jij te onderhandelen?
We vroegen collega’s naar hun onderhandelskills bij grotere klussen in en om huis. Merel Snoeck (30), redacteur bij SNS:
Vind je onderhandelen makkelijk?
‘Mijn vriendin en ik zijn allebei geen onderhandelaars. Ik voel me toch al snel een beetje inhalig. Maar als het moet, ben ik degene die het doet.’
Hoe pak je het aan?
‘Ik beredeneer altijd zo: Wat vind ik iets waard? En dat bedrag leg ik op tafel. Ik ga mezelf niet pijnigen door oneindig te vergelijken en voor een duppie op de eerste rij te zitten. Maar ik betaal geen euro meer. En kan ook makkelijk zeggen: dan doe ik het niet. Daarin ben ik heel rationeel.’
Hoe bepaal je je prijs?
‘Als het duurder is dan ik dacht, ga ik wel vergelijken. Bij de stalen wand in de badkamer bijvoorbeeld. Toen heb ik gewoon voor de goedkoopste gekozen. Voor het buitenschilderwerk heb ik navraag gedaan bij de buren.’
Wat zijn jouw onderhandeltips?
We vroegen collega’s naar hun onderhandelskills bij grotere klussen in en om huis. Sander Hengeveld (35), communicatieadviseur bij SNS:
Vind je het leuk om te onderhandelen?
Het moet wel een reden hebben. Niet korting om de korting. Als het lukt, voelt het best goed. Maar ik vind het lastig om mensen af te wijzen als ze al tijd hebben geïnvesteerd door te adviseren.
Over welke onderhandeling ben je trots?
Op de trapbekleding heb ik € 800 bespaard door te onderhandelen. En op de gordijnen zelfs 20%.
Speel je het hard?
‘Nee. Ik vind de relatie ook belangrijk. Als ik wat makkelijker over de prijs doe, doet de elektricien of stukadoor weer makkelijker over extra werk.’
Wat zijn jouw onderhandeltips?
‘Wees eerlijk waarom je je verbaast over de prijs en vraag hoe deze tot stand komt. Vraag om gespecificeerde offertes per onderdeel. Dan kun je altijd nog delen van de klus laten zitten voor een lagere prijs.’