Samenwonen en het partnerpensioen
Wat is een partnerpensioen?
Een partnerpensioen is geld dat je partner van jouw werkgeverspensioen krijgt als jij komt te overlijden. Jij of je partner hoeven op dat moment nog niet met pensioen te zijn. Je partner ontvangt dit bedrag na jouw overlijden maandelijks, tot je partner zelf overlijdt of niet meer aan de voorwaarden voldoet. Het partnerpensioen wordt ook wel nabestaandenpensioen genoemd.
Wist je dat...
Hoe weet ik of ik een partnerpensioen heb?
Als je spaart voor een werknemerspensioen, heeft je partner vaak recht op een uitkering als je komt te overlijden. Het partnerpensioen is gelukkig al in aardig wat pensioenregelingen opgenomen. Het is belangrijk dat jullie allebei bij je pensioenuitvoerder navragen hoe het zit. Jij regelt namelijk het partnerpensioen voor je partner, en jouw partner doet dat voor jou.
Moet ik trouwen of een samenlevingscontract hebben voor een partnerpensioen?
Ben je getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? De gemeente geeft dit dan automatisch door aan het pensioenfonds. Dat je gaat samenwonen geeft de gemeente niet door.
Als je samenwoont en je wilt dat jouw partner in aanmerking komt voor een partnerpensioen, kun je dat zelf regelen. Je moet je partner dan aanmelden voor een partnerpensioen. Je pensioenuitvoerder kan je vertellen wat daar voor nodig is. Soms heb je bewijs nodig dat jullie bij elkaar horen, in de vorm van een notarieel samenlevingscontract.
Hoe hoog is het partnerpensioen?
Het bedrag dat je partner krijgt als jij komt te overlijden hangt van verschillende dingen af. Zo kan het uitmaken of je vóór of ná de pensioendatum overlijdt. Ook kan het zijn dat je partner minder pensioen krijgt als jullie veel in leeftijd van elkaar verschillen. Meestal ontvangt je partner 70% van wat jij had gekregen als je met pensioen was gegaan. Je kunt dit navragen bij je pensioenuitvoerder.
Hebben ex-partners eigenlijk recht op het partnerpensioen?
Als je al getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad, is het bedrag na jouw overlijden bestemd voor jouw huidige geliefde, maar óók voor eventuele vorige partners. Dit heet bijzonder partnerpensioen. Andersom heb jij natuurlijk recht op een deel van het pensioen van je ex-partner.
Wat moet ik nog meer weten over samenwonen en het partnerpensioen?
Probeer jullie financiële situatie op het moment van pensioen alvast zo helder mogelijk voor ogen te hebben. Hoe hoog zijn jullie woonlasten dan, denk je? Is jullie hypotheek afbetaald? Wat zijn de kosten voor eventuele kinderen? Weet ook: je hoeft minder belasting te betalen als je met pensioen bent.
Bereken hoeveel pensioen jullie samen al hebben opgebouwd en wat er nog nodig is. Kijk daarbij niet alleen naar je werknemerspensioen. Verken ook andere manieren om te sparen voor jullie oude dag. Een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening bijvoorbeeld. Een SNS Adviseur kan je hier meer over vertellen.
Een gezamenlijke rekening?
Pagina laatst gecheckt: 20 juni 2024