Samenwonen en schulden

Hebben jij en/of je partner schulden als jullie gaan samenwonen? Lees meer over de financiële gevolgen van je keuzes. Misschien kun je bijvoorbeeld beter nog even wachten met trouwen.

Samenwonen en schulden

Schulden en samenwonen: wie is aansprakelijk?

Schulden kunnen een heikel punt vormen als je gaat samenwonen, omdat ze bijna nooit gelijk verdeeld zijn. Of je aansprakelijk bent voor de schuld van je partner of andersom, hangt onder andere af van jullie samenlevingsvorm. En van wanneer de schulden gemaakt zijn.

Als je samenwoont zónder iets vast te leggen

Woon je samen zonder samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk? Dan blijven jullie zelf aansprakelijk voor de schulden die jullie hebben gemaakt voordat jullie gingen samenwonen. Ook de schulden die je privé maakt tijdens het samenwonen, blijven alleen van jou. Als jullie uit elkaar gaan, kan de deurwaarder dus in principe niet bij jou komen aankloppen als je partner eigen schulden heeft en die niet afbetaalt.

Blijven jullie bij elkaar? Dan blijft de schuld die je partner privé maakte nog steeds van je partner, maar de deurwaarder kan de schuld dan wel verhalen op jullie gezamenlijke inboedel.

Maken jullie samen schulden tijdens het samenwonen? Dan zijn jullie wel beiden aansprakelijk.

Schulden bij een samenlevingscontract

Kiezen jullie voor een samenlevingscontract, dan kun je andere afspraken maken. In het samenlevingscontract leg je dan vast welke schulden gezamenlijk zijn en welke privé. Je kunt het regelen en vast laten leggen zoals jullie dat zelf willen. Dat doe je bij de notaris.

Trouwen of geregistreerd partnerschap

De wet is veranderd
Vóór 1 januari 2018 trouwde je in gehele gemeenschap van goederen, tenzij je voorwaarden vastlegde. Dat is veranderd. Je trouwt of registreert nu standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Ga je dus nu trouwen of worden jullie geregistreerd partners, dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Wil je het anders, dan kun je voorwaarden vastleggen.

Gaan jullie trouwen of kiezen jullie voor een geregistreerd partnerschap? Dan hangt het voor je schulden af of je dat doet zonder voorwaarden (in beperkte gemeenschap van goederen) of met voorwaarden.

Zonder huwelijkse voorwaarden

samenwonen met contract

Als je zonder huwelijkse voorwaarden trouwt, dan betekent dit dat schulden die voor je huwelijk van jou waren, van jou blijven.

Welke schulden blijven van jou (privé)?

  • Schulden die al van jou waren voor het huwelijk.
  • Schulden uit een erfenis voor of tijdens jullie huwelijk. Tenzij de erflater dit anders heeft bepaald.

Welke schulden zijn van jullie samen?

  • Schulden die jullie tijdens jullie huwelijk hebben opgebouwd.
  • Schulden van een onderneming die tijdens het huwelijk wordt gestart.

Let op: Maak je samen schulden, dan ben je vaak volledig aansprakelijk voor die schulden. Dus ook als je uit elkaar gaat.

Let op! Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd of geregistreerd partners geworden, dan gelden de afspraken die je toen hebt gemaakt.

Met huwelijkse voorwaarden

Ga je op huwelijkse voorwaarden trouwen of ga je een geregistreerd partnerschap aan met partnervoorwaarden? Dan kun je andere afspraken maken over schulden.

Dat moet je dan wel zo laten vastleggen bij de notaris.

Lees ook: spaargeld en samenwonen

Een studieschuld en samenwonen

Een studieschuld moet je vanaf 2 jaar na je studie afbetalen. Je betaalt hiervoor elke maand een bedrag. Dit bedrag hangt af van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer je elke maand aflost. Ook als je gaat samenwonen kan het zijn dat je meer moet afbetalen per maand. Meer hierover lees je in Studiefinanciering, studieschuld en samenwonen.

Schuldhulpverlening en samenwonen

Zit jij of je partner in de schuldsanering? Dan ben je verplicht om te melden dat jullie gaan samenwonen. Want als je in de schuldsanering zit, krijg je een vast bedrag uitbetaald om te besteden. Dit bedrag kan veranderen als je gaat samenwonen, omdat je vaak samen een hoger inkomen hebt.

Als je gaat samenwonen en niet gaat trouwen of geregistreerd partners wordt, dan hoef je niets bij te dragen aan het aflossen van de schuld van je partner. Het kan dus verstandig zijn om nog even te wachten met trouwen.

Uit elkaar en dan?

Bedenk bij elke afspraak die je maakt wat er met de schuld gebeurt als je onverhoopt uit elkaar gaat. Vind je het logisch dat je schulden na de breuk deelt? Maak het bespreekbaar. En ga langs de notaris voor advies.

Een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening?

Een en/of rekening is handig voor jullie overzicht. En geen gedoe meer over wie wat betaalt.
Alles over samenwonen

Alles over samenwonen

Waar moet je allemaal aan denken als je gaat samenwonen?


Pagina laatst gecheckt: 20 juni 2024