Online scheiden. Waar moet je op letten?
Wanneer is online scheiden een goed idee?
Online scheiden is een relatief snelle en goedkope oplossing. Maar doe het alleen zonder begeleiding als je over geen van de volgende punten twijfelt:
- Jullie zijn het er allebei helemaal over eens dat jullie moeten gaan scheiden.
- Jullie hebben samen gelijkwaardige afspraken kunnen maken over hoe nu verder.
- Jullie zijn allebei genoeg op de hoogte van wat die afspraken inhouden voor nu en de toekomst.
- De boedel is al door jullie verdeeld of jullie weten zeker dat jullie hier onderling uit gaan komen.
- Jullie hebben goede afspraken gemaakt over de zorg voor de kinderen, bij wie en waar de kinderen gaan wonen en hoe de omgangsregeling eruitziet. Dit hebben jullie in jullie ouderschapsplan opgeschreven.
- Jullie weten hoe jullie het doen met de gezamenlijke woning. Als een van jullie er blijft wonen, hebben jullie er een reële waarde aan gekoppeld.
- Jullie weten hoe jullie de partneralimentatie en kinderalimentatie willen regelen.
- Jullie weten hoe jullie je pensioenen willen gaan verdelen.
Zelfs als je bij alle bovenstaande punten JA denkt, dan kan het toch verstandig zijn om de afspraken te bespreken met een mediator of een advocaat. Daar komen kosten bij kijken, maar je weet dan ook dat je geen dingen doet waar je later misschien spijt van krijgt. Of dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet. Zeker als jullie kinderen hebben, wordt begeleiding bij scheiden aangeraden.
Hoe werkt online scheiden?
- Je zoekt een aanbieder/specialist, bijvoorbeeld via internet.
- Vaak kun je uit verschillende pakketten kiezen. Bij een zeer overzichtelijke scheiding kies je bijvoorbeeld voor een basispakket. Heb je kinderen, samen een koophuis of wil je toch wat begeleiding? Dan kun je meestal beter voor een uitgebreider pakket kiezen.
- Jullie vullen samen het echtscheidingsconvenant in.
- Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar, dan maken jullie ook een ouderschapsplan.
- Kies je voor extra begeleiding, dan kan dit soms ook online (via video). Of anders kom je langs op het kantoor (let dan dus goed op bij het kiezen, waar jouw aanbieder zit). Vaak kun je kiezen tussen weinig of veel begeleiding.
- De aanbieder dient het verzoekschrift tot echtscheiding voor jullie in bij de rechtbank. Je hoeft zelf niet naar de rechtbank.
Wat kost online scheiden?
Je kunt in de meest uitgeklede vorm (dus als je geen koophuis en kinderen hebt) online scheiden vanaf ongeveer € 300 per persoon. Als je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand, doordat je weinig inkomen en/of een laag vermogen hebt, kan het nog goedkoper. Alleen je advocaat of mediator kan dit aanvragen bij de Raad voor de Rechtsbijstand.
Maar ga niet alleen voor de kosten. Soms kan het stukken duurder uitvallen als je afspraken hebt gemaakt die in de toekomst niet slim blijken te zijn.
Hoe lang duurt online scheiden?
In principe gaat online scheiden sneller dan op de traditionele manier. Als jullie het snel over alles eens zijn, zou je binnen 1 tot 1,5 maand gescheiden kunnen zijn. Maar sommige stappen kosten het ene stel meer tijd dan het andere. De termijn is dus ook afhankelijk van hoe snel jullie knopen kunnen doorhakken. En of jullie het nog met elkaar eens zijn.
Waar moet je op letten bij online scheiden?
Ga alleen op deze manier scheiden als je zeker weet dat je de gevolgen kent van de afspraken die je maakt. Soms krijg je maar weinig informatie en zeg je te snel ja tegen iets, terwijl je in een gesprek met een mediator of advocaat misschien een andere beslissing had genomen.
Ga ook alleen maar online scheiden als je zonder enige vorm van ruzie uit elkaar gaat en nog steeds het beste met elkaar voor hebt.
Toch liever met begeleiding?
Wil je toch liever samen met een expert afspraken maken? Of je convenant of ouderschapsplan aan iemand voorleggen? Dan kun terecht bij een mediator. Zoals ScheidingsExpert, Zorgeloosch of Zorgzaam scheiden. Regel je je scheiding het liefst helemaal online? Dan kun je aankloppen bij Uitelkaar.nl, Judex.
Meer over scheiden
Pagina laatst aangepast: 20 juni 2024