Studeren in het buitenland

Zie je jezelf al een deel van je studie of stage in het buitenland doen? Of wil je zelfs je hele studie in een ander land volgen? Check van tevoren hoe je dit kunt betalen.

Studeren in het buitenland

Studiefinanciering

Ga je tijdens je opleiding tijdelijk naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een stage of minor? Dan kun je je studiefinanciering gewoon laten doorlopen. Voorwaarde is wel dat je nog ingeschreven staat bij je Nederlandse opleiding en dat het een verplicht onderdeel is van je opleiding.

Goed om te weten: Woon je normaal gesproken thuis en word je door je studie in het buitenland ineens uitwonend? Geef dat dan door aan DUO, je kunt dan tijdelijk meer studiefinanciering krijgen.

Mbo'ers gaan 't liefst naar

Spanje

voor een opleiding in het buitenland.

Bron: Internationalisering in beeld 2018 (Onderzoek van Nuffic)

Je hele studie in het buitenland

Bij een hele studie in het buitenland, hangt het onder andere van het land en de opleiding af of je studiefinanciering krijgt. Het moet bijvoorbeeld een geaccrediteerde opleiding zijn. Dat wil zeggen dat de opleiding voldoet aan de kwaliteitseisen van de NAVO. Op de website van DUO staan criteria waarmee je vast een inschatting kunt maken of je voor jouw buitenlandse studie studiefinanciering zou kunnen krijgen. Twijfel je of je recht hebt op studiefinanciering? DUO adviseert om dan gewoon studiefinanciering aan te vragen. Zij zoeken dan voor je uit of je er recht op hebt.

Ov-vergoeding

In het buitenland heb je natuurlijk niets aan je normale ov-kaart. Wel heb je, als je recht hebt op studiefinanciering, recht op een ov-vergoeding. In 2024 is deze vergoeding € 114,92 per maand. Let op: als je tijdelijk naar het buitenland gaat voor je opleiding, moet je deze vergoeding apart aanvragen bij DUO. Doe dit het liefst 2 maanden van tevoren, zodat je de vergoeding op tijd krijgt. Ga je een volledige opleiding in het buitenland doen? Dan vraag je de ov-vergoeding automatisch aan als je je studiefinanciering aanvraagt.

Een goede voor-bereiding...

Nuffic en WilWeg

De Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Onder de titel ‘WilWeg’ geeft de Nuffic voorlichting aan Nederlandse scholieren en studenten over studie en stage in het buitenland. Op wilweg.nl vind je informatie over onderwerpen als visa, verzekeringen en financieringsmogelijkheden. Ook hebben ze een handige checklist, waarmee je je buitenlandse avontuur goed voorbereidt.

In het hoger onderwijs kiezen studenten meestal voor

België

Onder andere de lage opleidingskosten maken onze zuiderburen populair.
Bron: Internationalisering in beeld 2018 (Onderzoek van Nuffic)

Studiebeurzen

Er zijn verschillende beurzen voor als je in het buitenland wilt studeren, stage lopen of onderzoek wilt doen. De overheid, de Europese Unie, onderwijsinstellingen, en particuliere stichtingen en bedrijven betalen deze beurzen. Het is vaak even speuren of je in aanmerking komt voor een studiebeurs, maar wel de moeite waard. Een decaan kan je hierbij helpen.

Begroting

Vraag je een studiebeurs aan? Dan wil de beursverstrekker een begroting van de verwachte kosten zien. In de begroting zet je je eigen inkomsten, zoals studiefinanciering en een eventuele bijdrage van je ouders. Ook noteer je je uitgaven:

  • Collegegeld
  • Extra kosten, zoals inschrijfgeld
  • Studiemateriaal
  • Je reiskosten
  • Levensonderhoud, zoals huur en boodschappen
  • Verzekeringen.

Tip: ook al je geen beurs aanvraagt, is het voor je eigen inzicht handig om een begroting te maken.

Bijbaan in het buitenland

Een extra zakcentje is vaak erg welkom. Bovendien doe je met een bijbaantje snel leuke contacten op. Best fijn, zo ver van huis. Studeer je in een land dat binnen de Europese Economische Ruimte (EER) valt? Dan heb je geen aparte werkvergunning nodig. Bij een land dat buiten de EER valt, ligt dat vaak anders. Het is daarom slim om voor vertrek bij de ambassade te informeren wat je precies nodig hebt als je in het land van bestemming wilt werken. Goed om te weten: Het Verenigd Koninkrijk hoort sinds 2020 niet bij de EU en EER.

Liever in Nederland?

Liever in Nederland?

Blijf je liever in eigen land voor je studie? Bekijk hoe het dan zit met de kosten.
Ga je binnenkort studeren?

Ga je binnenkort studeren?

Dan moet je een boel regelen, zoals studiefinanciering en misschien wel een kamer. We helpen je graag op weg.

Pagina laatst aangepast: 1 mei 2024