Verzekeringen voor studenten

Vanaf je 18e moet je bepaalde verzekeringen zelf aanvragen. En sommige verzekeringen zijn niet verplicht, maar wél handig. We zetten ze voor je op een rijtje.

Verzekeringen voor studenten

Zorgverzekering

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. En vanaf je 18e moet je die zelf aanvragen. De premie kan per verzekering behoorlijk verschillen, dus het is de moeite waard om je hier goed in te verdiepen.

Aanvullende verzekering

Als je een zorgverzekering afsluit, sluit je sowieso een basisverzekering af. Daarbij kun je met aanvullende verzekeringen je verzekering uitbreiden. Bijvoorbeeld een pakket met fysiotherapie of uitgebreide tandheelkunde. Kijk goed wat bij jou past en wat je nodig denkt te hebben.

Eigen risico

Bij elke verzekering betaal je het wettelijk eigen risico. Dat wil zeggen dat je elk jaar tot een bepaald bedrag zelf een bijdrage levert aan je zorgkosten. In 2024 is dit € 385. Maar je kunt ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Hoe hoger je eigen risico, hoe minder premie je per maand betaalt. Als je nooit ergens last van hebt, kan het aantrekkelijk zijn om je eigen risico te verhogen. Maar let op: gebeurt er dan wél iets, dan moet je meer zelf betalen.

Goed om te weten
Zorgverzekeraars hebben vaak speciale polissen voor studenten, met een voordelige premie.

Inboedelverzekering

Woon je op kamers? Dan is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar omdat je waarschijnlijk een boel dure spullen in je kamer hebt staan, wél aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan je tv, laptop, tablet of wasmachine. Met een inboedelverzekering krijg je een deel van de waarde terug als er bijvoorbeeld wordt ingebroken of er brand uitbreekt.

Houd inbrekers buiten de deur

Studentenhuizen zijn populair onder inbrekers. Het huis ligt vol met dure apparaten, het is vaak makkelijk binnenkomen en veel studenten laten hun deur open als ze weggaan. Extra zuur, want zonder sporen van braak zijn je spullen meestal niet verzekerd. Draai daarom altijd de deur op slot als je weggaat en doe de ramen dicht.

Reisverzekering

Als je op vakantie gaat, kun je een reisverzekering aanvragen. Je bent dan verzekerd tegen materiële schade en letselschade. Bijvoorbeeld als je bagage kwijtraakt of beschadigd raakt. Handig: Je kunt reisverzekeringen eenmalig of doorlopend aanvragen, net wat bij je past. Ga

Reisverzekering

je vaker per jaar op vakantie of op stedentrip? Of woon je dicht bij de grens en ben je daardoor vaker in de buurlanden te vinden? Dan is een doorlopende verzekering al snel voordeliger.

Tip! Ga je voor je studie naar het buitenland? Check dan in de voorwaarden hoe het zit met je verzekeringen. Met de SNS Doorlopende Reisverzekering ben je wel verzekerd tijdens een stage, studie of vrijwilligerswerk in het buitenland. Lees hier een samenvatting van deze verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Stel je voor: Iemand raakt door jouw toedoen gewond. Of je maakt per ongeluk iets van een ander stuk, bijvoorbeeld de laptop van een medestudent. Diegene kan dan eisen dat jij voor de kosten opdraait. En dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf tegen zulke schade. Je bent niet verplicht om deze verzekering te hebben, maar het is wel sterk aan te raden.

    Autoverzekering

    Autoverzekering

    Ben je de trotse eigenaar van een auto? Dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Wel kun je kiezen welke dekkingen je allemaal wilt. De dekking met aansprakelijkheid moet je sowieso aanvragen. Daarmee verzeker je schade die je met je auto maakt aan zaken en personen. Daarbij kun je ook de schade aan je eigen auto, pech en ongelukjes door eigen schuld verzekeren.

    SNS Inboedelverzekering

    SNS Inboedelverzekering

    Je spullen voor een klein bedrag verzekerd voor diefstal, brand en ongelukjes.
    Ga je binnenkort studeren?

    Ga je binnenkort studeren?

    Dan moet je een boel regelen, zoals studiefinanciering en misschien wel een kamer. We helpen je graag op weg.

    Laatst aangepast: 1 mei 2024