Handig om te weten
Je hoeft de woonlastenverzekering niet af te sluiten bij je hypotheekverstrekker.
Een werkloosheidsverzekering is een aanvulling op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dus als je minder inkomsten hebt door ziekte, keert de verzekering uit. Je kunt daarbij dan ook een werkloosheidsverzekering afsluiten. Met hetzelfde doel: het kunnen blijven betalen van je hypotheek.
Dus als je onvrijwillig werkloos wordt, keert een werkloosheidsverzekering tijdelijk geld uit zodat je je woonlasten kunt blijven betalen. Zo kun jij zonder financiële zorgen op zoek naar een nieuwe baan.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering met werkloosheidsverzekering heet daarom ook vaak een woonlastenverzekering. Of een hypotheekbeschermingsverzekering.
De uitkering van de werkloosheidsverzekering komt bovenop je WW-uitkering. Maar hoeft niet altijd even lang uit te keren.
Je WW-uitkering is over het algemeen 70% van je laatstverdiende loon. De duur van de WW hangt af van het aantal jaren dat je gewerkt hebt (al je werkgevers bij elkaar opgeteld). Met een maximum van 24 maanden, per 1 april 2019. Sociale partners, werkgevers en werknemers mogen de duur van de WW aanvullen tot maximaal 38 maanden. Zij mogen dit in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) afspreken.
Lees meer: Een WW-uitkering na ontslag of werkloosheid
Je hoeft de woonlastenverzekering niet af te sluiten bij je hypotheekverstrekker.
Als je twijfelt of een woonlastenverzekering iets voor jou is, kun je het best eerst bekijken hoe je er financieel voor staat bij tegenslag.
Bereken eerst of je met 70% van je inkomen en het aantal maanden dat je recht hebt op WW, je vaste lasten kunt betalen.
Is dit niet zo? Overweeg dan een werkloosheidsverzekering.
Werkloosheidsverzekeringen hebben verschillende voorwaarden. Vergelijk deze dus goed voor je een beslissing neemt. De verschillen zitten ’m vooral in:
Je kunt bij SNS een werkloosheidsverzekering aanvragen bij Credit Life en TAF. De belangrijkste kenmerken:
Stel jezelf deze vragen:
- Heb je eigen beschikbaar vermogen waarmee je de vaste lasten tijdelijk kunt betalen?
- Heb je een partner die (tijdelijk) meer kan verdienen?
- Kun je tijdelijk flink besparen op je uitgaven?
- Ben je via je werk misschien al verzekerd voor werkloosheid?
Is je antwoord op een paar van deze vragen nee? Verdiep je dan verder in een woonlastenverzekering voor werkloosheid.
Een woonlastenverzekering of werkloosheidsverzekering sluit je af via een tussenpersoon. De voorwaarden verschillen per situatie.
Laat je daarom goed voorlichten voor je een werkloosheidsverzekering afsluit. Een 1e oriënterende afspraak is meestal gratis. Voor een uiteindelijk advies betaal je wel.
Laatst aangepast: 2 oktober 2023