Zo voorkom je brand in huis

Brand in huis, je moet er niet aan denken. Want zelfs een kleine brand kan al veel schade en ellende veroorzaken. Weet je hoe brandveilig jouw huis is? Onze checklist helpt je brand zoveel mogelijk te voorkomen.

Toch brand?

  • Beoordeel de situatie: kun je het nog zelf blussen met een brandblusser, of is het vuur te groot?
  • Kun je niet meer zelf blussen? Waarschuw iedereen in huis en ga rustig naar buiten. Het liefst volgens een afgesproken vluchtroute.
  • Bel 112 en vraag naar de brandweer. Vertel zo goed mogelijk wat er voor brand is, met hoeveel mensen je bent en of er nog mensen binnen zijn.
  • Waarschuw je buren.

Check brandveiligheid in huis

Oké, ‘blaas je kaarsen uit als je de kamer verlaat’ en ‘laat kinderen niet met lucifers of aanstekers spelen’, dat had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht als het om brandveiligheid gaat. Maar waar kun je nog meer op letten? Loop deze checklist na en ontdek hoe brandveilig jouw huis is.

1. Gebruik goedgekeurde stekkerdozen

Met alle opladers en elektrische apparaten in huis kom je waarschijnlijk stopcontacten te kort. Heb je een verlengsnoer nodig? Gebruik onbeschadigde stekkerdozen die voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Goedgekeurde stekkerdozen herken je aan het CE-logo. En verbind ze niet zomaar onderling met elkaar. Want sluit je te veel stekkerdozen aan op 1 groep? Dan kan er overbelasting ontstaan met brand als gevolg.

2. Ga veilig om met snoeren

Controleer regelmatig of de losse snoeren in huis niet beschadigd zijn. En weersta de verleiding om ze weg te moffelen onder een tapijt of mat - ook al staat dat misschien opgeruimder. Afgedekte snoeren raken namelijk sneller oververhit. Gebruik je een kabelhaspel? Rol die altijd helemaal uit. Opgerolde haspels kunnen oververhit raken en brand veroorzaken.

3. Laad je apparaten veilig op

Accu’’s en batterijen kunnen brandgevaarlijk zijn als ze overladen worden. Dus is je telefoon, fiets of laptop opgeladen? Haal ‘m dan uit de lader, én haal je lader uit het stopcontact. Zorg bovendien dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Leg je telefoon dus bijvoorbeeld niet onder je kussen als je gaat slapen.

Een rookmelder redt levens

Wist je dat je tijdens je slaap niets meer ruikt? Alleen je gehoor werkt nog. Dat is 1 van de redenen dat een rookmelder, met zijn doordringende gepiep, zo belangrijk is. Een rookmelder kan je redding zijn en geeft je tijd om te vluchten.

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke verdieping een werkende rookmelder te hebben.

Waar rookmelder plaatsen?

Hang op iedere verdieping een rookmelder en hang ze zoveel mogelijk op de vluchtroute van slaapkamer naar buiten, dan is het de kans het grootste dat je de brand op tijd opmerkt en veilig naar buiten kan.

4. Gebruik brandwerend materiaal

Zijn de wanden en plafonds in huis voorzien van
brandwerend materiaal? Kunststof materialen veroorzaken bij brand giftige stoffen. Ook versnellen sommige materialen een brand. Denk hierbij aan kunststof schroten en softboard plafonds.

5. Schoorsteen vegen verplicht

Heb je een huis met een schoorsteen? Voorkom schoorsteenbrand! Laat je schoorsteen elk jaar controleren en vegen door een schoorsteenveger. Goed om te weten: Veel verzekeraars stellen dat ook verplicht!

6. Steek je open haard en houtkachel veilig aan

Heb je een ‘echte’ open haard of houtkachel? Steek deze dan veilig aan. Gebruik daarbij nooit spiritus of benzine, maar aanmaakhoutjes. En zet een vonkenscherm voor de haard. Zo voorkom je dat  gloeiende houtskooldeeltjes de haard uit springen.

7. Voorkom dat je elektrische deken té warm wordt

Elektrische dekens kunnen door kortsluiting of oververhitting
brand veroorzaken. Volg daarom de instructies die bij je deken horen. En gebruik je je elektrische deken niet? Berg ‘m dan opgerold op. Als je ‘m opvouwt, kun je de bedrading beschadigen.

8. Houd je slaapkamer rookvrij

Een brandende sigaret kan snel brand veroorzaken. Roken in bed is een van de belangrijkste oorzaken van veel woningbranden, vaak zelfs met fatale afloop. Maak je sigaretten altijd op een veilige plaats (helemaal!) uit. En leeg je asbak niet te snel; wacht minimaal een kwartier nadat je de laatste sigaret hebt uitgemaakt.

9. Maak het filter van je afzuigkap schoon

Tijdens het koken komt er vet in het filter van je afzuigkap. Dit vet kan uiteindelijk vlam vatten. Maak daarom je afzuigkap schoon en vervang of reinig regelmatig het filter. Mooi meegenomen: je afzuigkap filtert geurtjes dan ook weer beter.

10. Ken je vluchtroute

Bedenk wat een goede vluchtroute is als je het huis snel moet verlaten. Zelfs in de kleinste ruimtes die je op je duimpje kent, raak je bij rookontwikkeling je oriëntatie kwijt. Woon je niet alleen? Spreek dan een verzamelplaats af waar je elkaar ontmoet en oefen de vluchtroute samen.

 

Bron: brandweer.nl

Al goed verzekerd?

Al goed verzekerd?

Met de SNS Inboedelverzekering ben je goed verzekerd. Ook bij brand.