Bedrijfspand kopen: waar op letten?

Je wilt een bedrijfsruimte kopen. Misschien heb je zelfs al wel een bedrijfspand op het oog. Je ziet het al helemaal voor je. Inclusief verbouwing, groei en winst. Maar wacht. Check eerst waar je op kunt letten.

Stap 1: begin met een leeg papier

Bedenk het liefst vóórdat je op zoek gaat wat je met je bedrijfsruimte wilt doen en waaraan de ruimte moet voldoen. Denk niet alleen aan nu, maar juist ook aan de langere termijn. Wat heb je over 5 jaar nodig? Waar wil je over 15 jaar zijn? Teken dit uit, voordat je al een specifieke zoekopdracht uit laat gaan. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  • Hoe groot moet het bedrijfspand dat je wilt kopen zijn (m2 en m3)? Moet er ruimte zijn voor groei? En zo ja, hoeveel? Kan die groei makkelijk gerealiseerd, bijvoorbeeld door bij te bouwen of andere ruimtes erbij te pakken? Hoeveel m3 opslag heb je nodig?

  • Hoe belangrijk is de bereikbaarheid? Voor jou, voor je medewerkers, en eventueel voor klanten en leveranciers? Hoe belangrijk is (vrij) parkeren?

  • Wil je een zelfstandig bedrijfspand voor je eigen onderneming, of wil je een bedrijfsruimte waarvan je eventueel een deel of delen kunt verhuren?

  • Wat is belangrijk aan de locatie? De uitstraling? De drukste winkelstraat in het centrum? Een bedrijventerrein aan een snelweg, voor makkelijke logistiek en opslag?

Zakelijke ruimte, opslagruimte, winkelruimte

Het maakt natuurlijk nogal uit waar je de zakelijke ruimte voor gaat gebruiken. Als je opslagruimte wilt kopen, heb je vast andere wensen dan wanneer je een winkelruimte wilt kopen. Ga je opslagruimte kopen, dan let je misschien vooral op de bereikbaarheid voor groot vrachtverkeer en logistiek. En een winkelruimte kopen wil je waarschijnlijk liever op een plek waar winkelend publiek toch al is. Ga je een zakelijke ruimte kopen, dan let je misschien op de professionele uitstraling van de bedrijfsruimte: kun je hier goed klanten ontvangen?

Stap 2: hypotheek bedrijfsruimte berekenen

Je hebt je wensen op papier gezet. Grote kans dat je daar nog iets aan zult moeten veranderen. Maar eerst moet je weten wat je aan bedrijfshypotheek kunt betalen. Maak de berekening samen met je boekhouder of accountant:

  • Hoeveel kun/wil je zelf financieren?

  • Hoeveel kun/wil je lenen?

Lees ook: Bedrijfshypotheek SNS berekenen

Stap 3: op zoek naar een bedrijfspand

Je weet nu waar je naar op zoek bent én wat je eraan kunt uitgeven. Nu kun je gericht op zoek naar een bedrijfsruimte. Dat kun je zelfstandig doen, of je kunt een makelaar inschakelen. Die laatste kost je natuurlijk geld. Meestal ligt de courtage tussen de 1,5% en 1,8% exclusief btw van de aankoopsom. Je kunt ook zelf zoeken en de bedrijfsmakelaar alleen inschakelen voor de onderhandelingen. Dat kan je geld schelen.

Lees ook: Bedrijfspand kopen of huren?

Stap 4: check de gegevens van het bedrijfspand

Heb je een bedrijfspand om te kopen op het oog? Doe dan uitgebreid onderzoek naar de gegevens, de huidige staat, het bestemmingsplan en wat nog meer relevant is. Je kunt de gegevens opvragen bij de verkopende makelaar. Denk dan aan:

Kadaster

Vraag de gegevens van het bedrijfspand dat je wilt kopen op in het kadaster. Dat kost je weinig en het kan je belangrijke informatie opleveren. Zoals koopsom, koopjaar, oppervlakte en wie de huidige eigenaar is.

Gemeente

  • Vraag het bestemmingsplan op bij de gemeente waar het bedrijfspand staat. Zo weet je of je de bedrijfsruimte wel mag gebruiken voor jouw doeleinden. En waar je het omringende perceel wel en niet voor mag gebruiken.

  • Bekijk ook of de bedrijfsruimte voldoet aan alle bouwkundige eisen, zoals brandveiligheid, toegankelijkheid, duurzaamheid en gezondheid. Je vindt ze in het Bouwbesluit en de gemeentelijke bouwverordening.

  • Check of er een gemeentelijke aanschrijving op het gebouw staat. Dan heeft de huidige eigenaar zich niet gehouden aan wet- en regelgeving of het pand niet goed onderhouden.

  • Misschien heb je vergunningen nodig voor je bedrijfsactiviteiten? Bijvoorbeeld als je afvalstoffen produceert of bij je werkzaamheden veel lawaai maakt? Kan dat allemaal in en rond het door jou gekozen bedrijfspand? Ook dit check je bij de gemeente.

Staat van onderhoud

Tip: Schakel een bouwkundig expert in om gedegen onderzoek te doen naar de staat van onderhoud. Als eigenaar ben je namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud. Met een bouwkundig rapport kun je beter inschatten welke kosten er te verwachten zijn.

Bodemonderzoek

Ook handig om te laten doen: een bodemonderzoek. Om te checken of er geen asbeststoffen zijn of er geen bodemverontreiniging is. Je kunt het ook als ontbindende voorwaarde opnemen in je koopcontract. Als er dan iets wordt gevonden, kun je onder voorwaarden de koop ontbinden.

Goed om te weten:

Een mondelinge toezegging doen kan gevaarlijk zijn bij een bedrijfsruimte.. Die is namelijk geldig, in tegenstelling tot een mondelinge toezegging bij een huis. Wordt je mondelinge bod aanvaard? Dan is de aankoop officieel.

Stap 5: regel een bedrijfshypotheek

Heb je een zakelijke hypotheek nodig om je bedrijfsruimte te kopen? Ga op zoek naar een bank die je wil helpen met de financiering.

  • Maak een helder financieringsplan, waaruit blijkt dat je de aflossing en rente kunt betalen. Meestal moet je de jaarcijfers over minimaal 2 boekjaren aanleveren.

  • Een actueel bedrijfsplan kan helpen om te laten zien welke plannen en ambities je hebt. Zo’n plan is meestal geen vereiste.

  • Bekijk vooraf de voorwaarden die de bank stelt. Bij ons mag je aanvraag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan € 2 miljoen, inclusief eventuele andere financieringen die je bij ons hebt.

Nieuwbouw bedrijfspanden

Ben je op zoek naar een nieuwbouw bedrijfspand om te kopen? Omdat je iets helemaal wilt laten bouwen volgens jouw wensen? Maak dan een lijst van alles wat je in een ideaal geval zou willen. Houd daarbij ook rekening met praktische zaken: looproutes, afvalstromen, toevoer en afvoer, duidelijke scheiding tussen personenverkeer en vrachtverkeer en alle andere processen die voor jouw bedrijf gescheiden of juist dicht bij elkaar moeten zijn.

Goed om te weten: Koop je nieuwbouw bedrijfspand? Dan moet je 21% btw betalen. Een bedrijfspand dat langer dan 2 jaar geleden in gebruik is genomen, is meestal vrij van btw.

De SNS Bedrijfshypotheek is er ook voor nieuwbouw bedrijfspanden. Je kunt bij een duurzaam pand tot 90% door ons laten financieren.

Quickscan bedrijfshypotheek

Quickscan bedrijfshypotheek

Bereken in een paar stappen of je een bedrijfshypotheek kan afsluiten bij SNS.
Bedrijfshypotheek aanvragen

Bedrijfshypotheek aanvragen

Wil je bij ons geld lenen voor de aankoop of verbouwing van je bedrijfspand?