Je bedrijfsruimte kopen of huren
Bedrijfsruimte huren: de voordelen
- Als je je bedrijfspand huurt, ben je flexibeler, want je hebt een opzegtermijn. Dus mocht de bedrijfsruimte toch tegenvallen, of hij wordt te klein, dan zit je nergens aan vast. Tip: probeer de opzegtermijn bij het onderhandelen over je huurvoorwaarden te verkorten. Zo ben je nog flexibeler.
- Is het je eerste bedrijfsruimte? Dan kun je door te huren goed uitproberen of het huren van een bedrijfspand je bevalt en wat je belangrijk vindt aan een bedrijfsruimte. Bevalt je gehuurde bedrijfsruimte goed? Dan kun je het misschien van de verhuurder kopen.
- Het onderhoud van je gehuurde bedrijfspand moet door de verhuurder worden gedaan en betaald. Dat kan je veel kosten schelen.
Bedrijfsruimte huren: de nadelen
- Financieel is huren niet altijd voordeliger dan kopen. Soms zijn de maandelijkse vaste kosten zelfs hoger dan wanneer je een bedrijfshypotheek hebt. Vaak huur je van een belegger en die wil zijn rendement behalen. Je kunt zelf niet aan je bedrijfsruimte verdienen.
- Wil je iets veranderen aan de bedrijfsruimte? Dan mag dit alleen met toestemming van de verhuurder. Een grote verbouwing is daardoor vaak niet mogelijk. Mag je wel verbouwen, dan investeer je zonder er iets aan te verdienen. Bovendien moet je de bedrijfsruimte vaak weer opleveren in de oorspronkelijke staat. Dan heb je er nog eens kosten en werk aan.
- Je zit vast aan het contract met de verhuurder met alle bepalingen en voorwaarden die daarin staan. Zorg er daarom voor dat je voordat je tekent, kijkt welke beperkingen er allemaal zijn. En wanneer bepaalde punten veranderen. Zo is er bijna altijd een jaarlijkse verhoging van de huur.
Bedrijfsruimte kopen: de voordelen
- Een bedrijfspand kopen kan een goede investering zijn, vooral natuurlijk als het pand in waarde stijgt. Ook als de waarde gelijk blijft, los je elke maand af op de bedrijfshypotheek. Verkoop je het pand en heb je de bedrijfshypotheek afgelost, dan is het hele aankoopbedrag voor jou.
- Wil je verbouwen omdat je bedrijf bijvoorbeeld groeit, of omdat je andere wensen hebt? Dan bepaal alleen jij daarover, zolang je er geen vergunning voor nodig hebt. Ook als je in het pand zelf veranderingen wilt aanbrengen, hoef je niet eerst toestemming te vragen.
- Je hebt zekerheid voor de lange termijn: je zit niet vast aan veranderende huurvoorwaarden. Je weet waar je aan toe bent.
Lees ook: Leonie kocht haar bedrijfsruimte van de verhuurder, omdat ze groots wilde verbouwen: “Ik kende het bedrijfspand als huurder en wist dat ik hier wilde blijven zitten. Maar dan wel met een grote verbouwing. De verhuurder stond ervoor open en SNS wilde het financieren.”
Bedrijfsruimte kopen: de nadelen
- Als je in een slechte markt je bedrijfsruimte moet verkopen, dan kan het zijn dat je minder voor je bedrijfspand krijgt dan je ervoor hebt betaald.
- Je kunt meestal geen bedrijfshypotheek krijgen voor de volledige financiering. Bij de meeste banken krijg je tot 80% financiering. Bij SNS onder voorwaarden tot 90%. Je moet dus altijd zelf een behoorlijk bedrag investeren. Dat geld zit vervolgens vast in stenen en kun je dus niet op een andere manier aan je bedrijf uitgeven.
- Je betaalt zelf voor het onderhoud van je bedrijfspand. Onderhoud is altijd nodig, ook bij nieuwbouw. Ook verzekeringen die je als huurder niet zelf hoeft te betalen, komen voor jouw rekening. Net zoals de eventuele beveiliging.
Bedrijfsruimte huren of kopen?
Wat voor de ene ondernemer belangrijk is, is voor de andere minder van belang. Maak dus zelf een lijst met de voordelen en nadelen van kopen of huren van een bedrijfsruimte. Denk daarbij niet alleen aan nu, maar ook aan je wensen voor de langere termijn. Waar moet je onderneming zijn over 5 of 15 jaar? En wat voor zakelijk pand heb je daarvoor nodig?
Heb je besloten en wil je een bedrijfspand kopen? Lees dan ook: Bedrijfsruimte kopen: waar op letten?