Klimaatrisico’s en je bedrijfspand

Paalrot, bodemverzakking of waterschade aan je inventaris. Je hebt vast wel wat anders aan je hoofd, maar toch kun je maar beter goed voorbereid zijn.
Door klimaatverandering loop je meer kans op schade aan je bedrijfsterrein en bedrijfspand. Wat zijn de verschillende risico’s en wat kun je nu al doen?

Laat je niet verrassen

Schade door weersinvloeden zoals hitte, extreme droogte, plotselinge wateroverlast of een overstroming kan invloed hebben op je bedrijfsvoering. Naast kosten voor schadeherstel loop je mogelijk inkomsten mis doordat je je bedrijfspand tijdelijk niet kunt gebruiken. Daarbij lopen je vaste kosten natuurlijk gewoon door. Het is dan ook verstandig om op tijd je risico’s in kaart te brengen en te onderzoeken welke mogelijke oplossingen er zijn.

Paalrot en verzakkingen

Steeds vaker zorgt extreem weer voor overlast. Door langere periodes van droogte kan het grondwaterniveau dalen waardoor funderingspalen droog komen te staan. Hierdoor kunnen de palen gaan rotten. Ook kan de bodem inkrimpen waardoor de grond en dus de fundering verzakt. En door veel regen kan de grond verzadigd raken en geen water meer opnemen. De grond zet hierdoor uit waardoor de fundering van je bedrijfspand - en dus het pand zelf - minder stevig wordt. Controleer je bedrijfspand op tijd op mogelijke schade voordat er scheuren in de muren ontstaan of het pand verzakt.

Goed om te weten: Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek heeft een handige site met veel informatie over funderingsproblemen. Hier kun je bijvoorbeeld ook een funderingsprobleem melden.

Wateroverlast en overstromingen

Steeds vaker zien we plotselinge en zware regenbuien die ervoor zorgen dat rioleringen overlopen en kelders onderlopen of dat wegen tijdelijk niet begaanbaar zijn. Soms ontstaan er zelfs overstromingen. Ook rivieren kunnen de grote hoeveelheden regenwater niet altijd verwerken en voor overstromingen zorgen.

Wateroverlast en overstromingen kunnen je bedrijfspand, inventaris en fundering beschadigen en je geld kosten. Je kunt ook omzetschade hebben als je tijdelijk je bedrijfsactiviteiten niet kunt uitvoeren.

Goed om te weten: Op de website Atlas Leefomgeving van de overheid vind je uitgebreide informatie over de risicogebieden in Nederland.

Wat kun je nu al doen?

Check de websites van Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek en Atlas Leefomgeving. Hiermee krijg je meer inzicht in de risico’s in jouw omgeving. Ook kun je je bedrijfspand en je fundering laten controleren door een bouwkundig adviseur. Heb je schade? Bespreek dan de mogelijkheden voor herstel met een aannemer. Om een verbouwing of verduurzaming van je bedrijfspand te betalen, kun je misschien extra lenen. Je adviseur vertelt je hier graag meer over of lees meer over de bedrijfshypotheek.

Mogelijke oplossingen

Niet iedere ondernemer krijgt of heeft met dezelfde schade te maken. Het maakt nogal wat uit waar je bedrijf is gevestigd. Zorg dat je zicht hebt op de risico’s voordat je maatregelen neemt. Een paar voorbeelden van mogelijke oplossingen.

Bodemverzakkingen en paalrot

Of je hiermee te maken krijgt, hangt af van de bodem waarop je bedrijfspand staat, maar ook van het soort fundering van je pand. Blijkt dat jouw pand is verzakt of kan gaan verzakken? Het kan voldoende zijn om het grondwaterpeil weer op niveau te brengen. Ga hiervoor in gesprek met de betrokken instanties, bijvoorbeeld de waterschappen. Maar soms is ook herstel van de fundering nodig, een dure investering die je natuurlijk pas doet na grondig onderzoek.

Overstromingen

Een overstroming kan grote gevolgen hebben voor je bedrijfspand en de bedrijfsvoering. Je kunt de schade wel zoveel mogelijk beperken. Bijvoorbeeld door schotten of waterdichte deuren te plaatsen of gevoelige apparatuur en voorraad zoveel mogelijk weg te houden van de begane grond en kelder.

Bedrijfshypotheek aanvragen

Bedrijfshypotheek aanvragen

Wil je bij ons geld lenen voor de aankoop of verbouwing van je bedrijfspand?
Meer weten of hulp nodig?

Meer weten of hulp nodig?

Lees alle informatie over financieringen. Of neem contact met ons op.