Beleggen met weinig geld
Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
Kun je met weinig geld beleggen?
Bij beleggen kijk je naar de lange termijn. Je geeft je ingelegde geld dus tijd om te groeien. Dat kan ook als je belegt met een klein bedrag of weinig geld inlegt. Je bepaalt zelf hoeveel je inlegt en hoe vaak. Beleg wel altijd met geld dat je in ieder geval de komende 3 jaar niet nodig hebt. Het is verstandig om naast je beleggingen ook te sparen.
Beleggen met een klein bedrag: voor- en nadelen
Bij SNS is er geen minimumbedrag om te starten met beleggen. Verwacht niet dat je met beleggen met een klein bedrag snel rijk gaat worden, maar je kunt wel toewerken naar een mooi rendement. We zetten de voordelen en nadelen van beleggen met weinig geld voor je op een rijtje:
De voordelen van beleggen met een klein bedrag
- Overweeg je beleggen maar vind je het nog spannend? Bij beleggen met een klein bedrag kun je kennismaken met beleggen zonder dat je alles op het spel zet. Als je beleggingen dan minder waard worden, ben je niet meteen heel veel geld kwijt.
- Als je elke maand een klein bedrag inlegt dat je kunt missen, telt dat op jaarbasis al snel toch leuk op. Stel: je legt elke maand € 50 in, dan heb je aan het eind van het jaar al € 600 ingelegd, los van eventueel rendement en kosten. Met vaste regelmaat inleggen wordt ook wel periodiek beleggen genoemd.
- Ook met weinig geld kun je gespreid beleggen, bijvoorbeeld via een beleggingsfonds. Zo spreid je je ingelegde geld over meerdere beleggingscategorieën en spreid je dus je ook je beleggingsrisico.
- Wil je graag werken aan vermogensgroei, dan is het vooral belangrijk om te beginnen. Het is verstandig om naast beleggen ook altijd een spaarbuffer aan te houden. Door te beleggen met een klein bedrag heb je de ruimte om naast sparen ook te starten met beleggen.
De nadelen van beleggen met een klein bedrag
- Met een klein bedrag als inleg heb je langer de tijd nodig om je beleggingsdoel te halen.
- Verwacht niet dat je miljonair wordt als je met een klein bedrag belegt.
- Ook als je met weinig geld belegt, zitten er risico's aan beleggen. Je inleg kan meer, maar ook minder waard worden. Zie ook: Veiliger beleggen.
Beleggen en sparen
Het rendement op beleggen kan hoger zijn dan dat van sparen, zeker als de spaarrente laag is. Wees je er wel van bewust dat koersen snel kunnen stijgen, maar ook dalen. Beleggen is dus niet zonder risico. Het is daarom verstandig om naaste beleggen ook altijd te sparen.
Voor- en nadelen beleggen en sparen
Beleggen of sparen: wat levert ’t op?
Ben je benieuwd wat sparen of beleggen met een klein bedrag je uiteindelijk kan opleveren? Met onze handige rekentool bereken je eenvoudig en snel de mogelijke resultaten van sparen en beleggen.