Zo krijg je wat je verdient
Werken voor je centen. Dat is de realiteit. Of je nu een starter op de arbeidsmarkt, meer ervaren, man of vrouw bent: we willen allemaal eerlijk beloond worden. Toch gebeurt dat niet altijd en is er sprake van een loonkloof. Hoe zorg je ervoor dat je het juiste salaris krijgt, of zelfs nét dat beetje meer? We bespreken 't hier.
Loonkloof of eerlijk verdienen?
Het is leuk om een mooie woning te hebben, een nieuwe auto te kopen of een festivalletje te pakken. Maar nog leuker is ’t om genoeg geld te verdienen om dat allemaal te kunnen doen. De hoogte van jouw salaris heeft te maken met wat je doet en hoeveel ervaring je al hebt. Maar wist je dat andere externe factoren ook kunnen meespelen bij het bepalen van je salaris? Bijvoorbeeld of je een man of vrouw bent. Oneerlijk? Jep. Realiteit? Ook.
Loonverschil man en vrouw
Misschien twijfel je of dit wel écht een probleem is. Word je echt benadeeld omdat je, bijvoorbeeld, een vrouw bent? Dat vroeg de Erasmus Universiteit zich ook af. Daarom deden ze een onderzoek naar het loonverschil tussen mannelijke en vrouwelijke rechters. Wat bleek? Het verschil was er en liep zelfs op tot 1000 euro. Dat klinkt niet alleen oneerlijk, dat is 't ook. Aan je geslacht kun je over 't algemeen niet veel veranderen. We zochten voor je uit: wat kun jij wél doen om een eerlijkere behandeling te krijgen?
In kaart brengen
Ho! Voor je op staande voet ontslag neemt of bij je baas binnenloopt om salarisverhoging te eisen, is het handig om te onderzoeken of je eerlijk beloond wordt voor je werk. Want je koopt ook geen nieuwe fiets voordat je oude stuk is, toch? Veel ongelijke behandeling gebeurt onbewust (Oberai & Anand, 2018). Logisch dus dat je ’t niet altijd doorhebt als het wél gebeurt. Wil jij ervoor zorgen dat je een eerlijk salaris krijgt? Dit zijn onze tips:
- Ben je op een sollicitatiegesprek en wordt er gevraagd naar je huidige salaris? Wist je dat je dat niet hóéft te delen? Vaak wordt dit wel gedaan en wordt je nieuwe salaris bepaald door het oude salaris. Dat is zonde. Beter kun je bespreken wat je wil gaan verdienen.
- Je mag bij je werkgever opvragen wat het gemiddelde salaris is van collega's die hetzelfde werk doen. Zo kun jij checken of jouw beloning eerlijk is. Je werkgever is verplicht om hier antwoord op te geven. Geloven ze je niet? Check deze wet.
- Ga voor een bedrijf wat transparant is over salarissen en cao. Check of in de vacature salarissen benoemd worden. Sommige bedrijven rapporteren over loonkloven. Dát zijn de bedrijven waar je aan de slag wilt gaan. Als ze er transparant over zijn, zijn ze er zelf ook mee bezig.
- Kom je volgens je manager nu nog niet in aanmerking voor salarisverhoging? Dat kan. Maar laat zwart op wit vastleggen wat je dan wél moet doen om meer te verdienen. Op die manier kun jij naar die doelen toewerken, en kunnen jij en je manager jouw groei in kaart brengen.
- Samen bereik je meer dan alleen. Ontdek je een loonkloof of dat je oneerlijk beloond wordt? Maak het bespreekbaar. Vind je dat spannend of ongemakkelijk? Het helpt om dit samen met andere collega's te doen. Vaak geeft dat ook meer resultaat.
- Check deze video voor meer tips over hoe jij een koning(in) wordt in salarisonderhandelingen.