Extra storten op je spaar(rekening)hypotheek

Heb je een spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek? Dan kun je de bruto maandlasten van je hypotheek verlagen door geld bij te storten op je spaarverzekering of spaarrekening eigen woning. En daardoor je spaarpremie of spaarinleg die je iedere maand betaalt verlagen.


Voor extra storten gelden strenge fiscale regels. Bekijk daarom samen met je adviseur of dit in jouw situatie gunstig is.

Maak een afspraak met je adviseur

Of regel het zelf in Mijn SNS

In Mijn SNS regel je je extra storting. Ga naar het overzicht van je hypotheek. Daar vind je ‘Extra storten spaarhypotheek’. Met een extra storting in Mijn SNS kun je de maandelijkse spaarpremie of spaarinleg van je spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek verlagen.

Inloggen in Mijn SNS

Lees ook de informatie hieronder voordat je dit regelt.

Hoe werkt 't?

Extra geld overboeken of 'storten' is niet hetzelfde als extra aflossen op je (bank)spaarhypotheek. Als je extra geld stort, dan leg je extra geld in op een spaarpolis of bankspaarrekening. Als je extra aflost, dan betaal je een deel van het openstaande hypotheekbedrag terug. Vraag je adviseur wat het beste is in jouw situatie.

Strenge fiscale regels

Voor een extra storting gelden strenge fiscale regels. Voor de Belastingdienst mag de hoogste premie of inleg per jaar nooit hoger zijn dan 10 keer de laagste inleg of premie. Dit noemen we de bandbreedte. Om zeker te weten dat je hier binnen blijft, gebruiken we een bandbreedte van 6 keer de laagste inleg. Dit wil zeggen dat het totaalbedrag van de extra storting en je jaarlijkse inleg samen nooit meer mag zijn dan 6 keer de laagste inleg in een ander jaar. Dus het totaalbedrag van de extra storting en je jaarlijkse inleg samen mag nooit meer zijn dan 6 keer de laagste inleg in een ander jaar.

Voorbeeld: is je laagste inleg € 100 per jaar? Dan mag in het jaar dat je extra stort je inleg maximaal € 600 zijn.  

Vraag je een extra storting aan die over onze bandbreedte heengaat? Dan krijg je een mail waarin staat wat je maximaal extra kunt storten en kun je een extra storting doorgeven die wel binnen de bandbreedte valt.

Goed om te weten: Heb je een spaarhypotheek? Daarvoor geldt de reguliere bandbreedte en kun je wel 10  keer de laagste inleg storten.

Spaarpremie verlagen of looptijd verkorten

Met een extra storting kun je de maandelijkse spaarpremie of spaarinleg van je spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek verlagen. Of de looptijd van je hypotheek verkorten.

Goed om te weten:

  • Je kunt met een online extra storting in Mijn SNS wel de spaarpremie verlagen, maar niet de looptijd van je hypotheek verkorten. Wil je de looptijd verkorten? Neem dan contact op met je adviseur, die kan je hier verder bij helpen. 

  • Om binnen de fiscale bandbreedte te blijven kan het soms handig zijn om het verlagen van de maandelijks te betalen spaarpremie en het verkorten van de looptijd van je hypotheek te combineren. Dit regel je via de adviseur.

Voordat je een verzoek aan ons stuurt

  • De extra storting incasseren we van het incassorekeningnummer van je hypotheek.

  • We incasseren de extra storting op de 1e van de gekozen maand. De incasso zie je na maximaal 6 werkdagen in je betalingsoverzicht.

  • Zorg dat er op de 1e van de gekozen maand genoeg geld op je rekening staat, zodat we de extra storting kunnen afschrijven.

  • Lees de informatie over de spaarhypotheek of spaarrekeninghypotheek in de informatiewijzer ‘Verzekering of spaarrekening bij jouw hypotheek’.

Extra storten regel je in Mijn SNS

In Mijn SNS regel je je extra storting. Onder ‘Hypotheek aanpassen’ vind je ‘Extra storten’.

Inloggen op Mijn SNS

Nog geen Mijn SNS?

Vraag Mijn SNS online aan. Dan heb je meteen al je hypotheekgegevens overzichtelijk bij elkaar in je eigen beveiligde bankomgeving.  

Lagere hypotheeklasten?

Om de maandlasten van je hypotheek te verlagen, kun je ook combineren. Bijvoorbeeld extra aflossen plus je woningwaarde aan laten passen voor een lagere rente. Je kunt deze opties ook met elkaar combineren:
1. Extra aflossen
2. Lagere rente door woningwaarde aanpassen
3. Je rente eerder aanpassen
4. Extra storten op je spaar- of spaarrekeninghypotheek