Beslag op je huis?

Als je een schuld hebt en een eigen huis, dan kan een schuldeiser beslag laten leggen op je huis. Een deurwaarder regelt dit voor deze beslaglegger, geeft het beslag aan ons door en schrijft het in bij het Kadaster. Wat doen wij als we een beslag voor je huis binnen krijgen?

Hoe werkt een beslag op je huis?

Als er beslag op je huis ligt, dan kan de beslaglegger je huis laten veilen als je jouw schuld niet betaalt of geen betaalafspraak maakt. Met de verkoopopbrengst uit de veiling wordt eerst je hypotheek afgelost. Blijft er geld over? Dan gaat dat naar de beslaglegger. Sommige schuldeisers hebben voorrang. Dat betekent dat zij altijd de schuld of een deel daarvan betaald krijgen uit de verkoopopbrengst.

Dit doen we

1. We informeren jou

Als we een beslag voor je huis binnen krijgen, dan sturen we je een brief. Daarin staat wat de gevolgen voor jou zijn. Bijvoorbeeld dat we je hypotheek misschien moeten opeisen. Dat betekent dat je het hele hypotheekbedrag in 1 keer terug moet betalen. Of dat we je huis moeten veilen als je geen afspraken met de beslaglegger maakt.

2. We kunnen de veiling overnemen

Door beslag te leggen op je huis, krijgt een schuldeiser het recht om je huis te veilen. Loopt je hypotheek bij ons? Dan mogen wij de veiling overnemen van de beslaglegger. Het voordeel hiervan: we kunnen er alles aan kunnen doen om een zo hoog mogelijke prijs voor je huis te krijgen. Zo werken we samen met ervaren notarissen en veilen we via een landelijk platform.

  • We informeren de beslaglegger: Krijgen we bericht dat beslag is gelegd op jouw huis? Dan sturen we ook de beslaglegger een brief. In de brief laten we de beslaglegger weten dat we de veiling overnemen. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan vragen we een deurwaarder om dit bij de beslaglegger te melden. Dit moeten we doen want dit staat in de voorwaarden van NHG. We geven dit ook door als een beslaglegger daarom vraagt.
  • Als de veiling niet genoeg oplevert: De beslaglegger kan ons vragen om je huis te veilen. Het kan zijn dat de verkoop van je huis niet genoeg gaat opleveren om de beslaglegger te betalen. Dit kunnen we van tevoren inschatten met bijvoorbeeld een recent taxatierapport. Is de verwachte opbrengst bij de veiling lager dan je hypotheekschuld bij ons. Dan gaan we met de deurwaarder overleggen of we de veiling kunnen voorkomen.

Tip

Het is niet altijd nodig om je huis te laten veilen. Misschien kun je goede afspraken met de beslaglegger maken. Blijf dus in gesprek om een andere oplossing te kunnen regelen.

Kosten

Voor het verwerken van het beslag betaal je kosten. Soms moeten we een deurwaarder inschakelen. Dan betaal je daar ook kosten voor. Dat bedrag schrijven we van je hypotheekrekening af.

Hulp bij betalingsproblemen

Hulp bij betalingsproblemen

Wat kun je doen en wat doen wij?
Beslag op je rekening

Beslag op je rekening

Heeft er een schuldeiser beslag op je rekening gelegd?