Kosten oversluiten hypotheek
Kosten oversluiten hypotheek
Houd bij het oversluiten rekening met de volgende kosten:
- vergoeding voor het renteverlies van de bank (boeterente)
- kosten voor advies en afsluiten
- notariskosten
- taxatiekosten
- kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je daarvoor in aanmerking komt
Hoe snel verdien je de oversluitkosten terug?
Hoe snel je de oversluitkosten en de vergoeding voor het renteverlies terugverdient, hangt van verschillende dingen af. Zoals::
- de hoogte van je huidige en nieuwe hypotheek
- je huidige rente en rentevaste periode
- je nieuwe rente en rentevaste periode
- de vergoeding voor het renteverlies van je hypotheekverstrekker en andere oversluitkosten
Onze adviseurs berekenen graag je terugverdientijd en of oversluiten interessant is voor jou. Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek bij jou in de buurt. Vraag vooraf de vergoeding voor het renteverlies op bij je hypotheekverstrekker.
Vergoeding voor het renteverlies van de bank
De grootste kostenpost is vaak de vergoeding voor het renteverlies van de bank. Je betaalt voor het oversluiten van een hypotheek een vergoeding voor het renteverlies van de bank, omdat je je oude hypotheek vervroegd opzegt en je hypotheekverstrekker daardoor minder rente-inkomsten krijgt.
Hoe hoog is de vergoeding die je moet betalen?
Hoe hoog de vergoeding voor het renteverlies precies is, verschilt per situatie. Dat is onder andere afhankelijk van de rente en je rentevaste periode. Je adviseur kan dit precies voor je uitzoeken en je helpen om uit te rekenen of oversluiten voor jou op dit moment gunstig is of dat de vergoeding voor renteverlies van de bank hoger is dan je voordeel.
Wanneer betaal je geen vergoeding voor het renteverlies?
Als je rentevaste periode is afgelopen kun je zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank (in de volksmond: boetevrij of zonder boeterente) je hypotheek oversluiten, dus overstappen naar een andere geldverstrekker. Je maakt wel kosten. Voor advies en bijvoorbeeld voor de notaris.
Advies en afsluiten
Voor de nieuwe hypotheek is een advies nodig. En ook het afhandelen van het oversluiten kost de adviseur tijd. Daar betaal je een vergoeding voor.
Notariskosten
Een nieuwe hypotheekverstrekker betekent ook een bezoek aan de notaris voor een nieuwe hypotheekakte en eventuele bijkomende kosten. Dit zijn bijvoorbeeld royementskosten voor de bestaande inschrijving van je hypotheek. De kosten kunnen per notaris flink verschillen. Even Googelen kan je honderden euro’s schelen.
Taxatiekosten
Stap je over naar een andere hypotheekverstrekker? Dan wil deze weten hoeveel je woning waard is. Met een taxatierapport toon je de waarde van je woning aan. Een taxateur inspecteert je woning en brengt eventuele gebreken aan het licht. Let erop dat de taxateur bij jou uit de buurt komt, zodat hij de waarde van de woning goed kan inschatten.
Meer over je huis laten taxeren
Oversluitkosten aftrekbaar van de belasting
Sluit je je hypotheek voor je eigen woning over? Dan kun je de oversluitkosten en de vergoeding voor het renteverlies onder voorwaarden aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting in het jaar van oversluiten. Financier je de oversluitkosten en vergoeding voor het renteverlies mee in je nieuwe hypotheek? Dan is de rente die je hierover betaalt niet aftrekbaar. De kosten zelf wel.
Meer over belastingvoordeel hypotheekrenteaftrek