Ontbindende voorwaarden: de belangrijkste op een rij
Ontbindende voorwaarde voor financiering
Deze voorwaarde, ook bekend als het 'voorbehoud van financiering', betekent dat de koop niet door hoeft te gaan als jij de hypotheek niet rond krijgt. Hoe het precies werkt is afhankelijk van wat er in je koopcontract staat, maar om deze ontbindende voorwaarde te gebruiken moet je waarschijnlijk binnen 4-6 weken bewijzen dat je 2 hypotheekverstrekkers om een redelijke hypotheek hebt gevraagd en dat je bij beide bent geweigerd. In de grote steden is er voor sommige huizen veel interesse. Sommige verkopers willen dan het voorbehoud van financiering niet in het koopcontract hebben. Onderteken je een contract zonder zo'n voorbehoud, zorg dan dat je al precies weet wat je kunt lenen. Zo voorkom je dat je vastzit aan een koop die je niet kunt betalen.
Ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring
Om vervelende verrassingen te voorkomen kun je ook voor de bouwkundige keuring een ontbindende voorwaarde in het koopcontract laten opnemen. Daar staat in dat je opnieuw mag nadenken over de koop of over de prijs als het achterstallig onderhoud boven een bepaald bedrag uit komt. Dat bedrag kan bijvoorbeeld € 5.000 of € 10.000 zijn.
Voorbehoud verkoop eigen huis
Als je oude huis nog niet verkocht is, kun je proberen om in het koopcontract te laten zetten dat je pas koopt als dat geregeld is. Dit is voor de verkoper een vervelend voorbehoud. Die moet namelijk maar afwachten of jij je huis gaat verkopen. Met dit voorbehoud gaat een verkoper die zijn huis makkelijk kan verkopen meestal niet akkoord.
Ontbindende voorwaarde voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Kopen met NHG kan extra zekerheid en een lagere rente geven. Wil je een huis zonder NHG niet kopen? Stel dan het krijgen van een hypotheek met NHG als ontbindende voorwaarde.
Woonvergunning
De gemeente waar je gaat wonen kan regels hebben over wie er mag wonen in het huis dat je koopt. Je hebt niets aan een huis waar je niet in mag. Zoek dus van tevoren uit of je een woonvergunning (ook wel 'huisvestingsvergunning' genoemd) nodig hebt. Is dat zo, neem dan deze voorwaarde op.
Verandering bestemmingsplan of vergunning voor verbouwing
Heb je verbouwplannen, dan moet je misschien een bouwvergunning of een verandering van het bestemmingsplan aanvragen. Voordat je een koopcontract tekent, moet je voor jezelf bepalen of je ook in het huis kunt wonen als zo'n aanvraag niet lukt. Is dat niet zo, neem er dan een ontbindende voorwaarde voor op.
Ontbindende voorwaarden verlengen
Duurt het krijgen van een hypotheek langer dan je dacht, dan kun je proberen de looptijd van je ontbindende voorwaarden te verlengen. Hetzelfde geldt voor andere ontbindende voorwaarden waar een termijn aan zit, zoals de bouwkundige keuring. Het verlengen van de termijn van een ontbindende voorwaarde kan alleen als de verkoper daarmee akkoord gaat.
Ontbindende voorwaarden in het koopcontract: wees duidelijk
Als je je ontbindende voorwaarden in het koopcontract zet, schrijf ze dan zo duidelijk mogelijk op. Gebruik geen vage termen zoals 'ernstig' of 'te laat' maar doe het zo dat het maar op 1 manier te begrijpen is. Zo voorkom je later discussies of iets onder de ontbindende voorwaarden valt.
Ontbindende voorwaarde inroepen
Een ontbindende voorwaarde treedt niet automatisch in werking, bijvoorbeeld als de bouwkundige keuring te hoog uitvalt. Wil je de koopovereenkomst ontbinden, dan moet je een ontbindende voorwaarde inroepen. Als het goed is heb je daarover met de verkoper afspraken gemaakt en in de het koopcontract vastgelegd. Let bij het inroepen van ontbindende voorwaarden vooral op de afgesproken termijnen. Meestal is ook afgesproken dat het inroepen schriftelijk gedaan moet worden. Ben je te laat met inroepen of doe je het inroepen van je ontbindende voorwaarde niet op de goede manier, dan geldt de voorwaarde misschien niet meer en zit je vast aan de koop of aan een boete.