Groeikansendebat 2024 - de toekomst is nu (aan zet)

'Drive van jongeren om dingen beter te doen is
onverwoestbaar'

Afgelopen woensdag 6 november organiseerde de Raad van Toekomst van SNS met hulp van de Nationale Jeugdraad (NJR) de derde editie van het Groeikansendebat. Onder het motto ‘De toekomst is nu (aan zet)’, gingen 75 jongeren en beleidsmakers aan de slag. Met verschillende achtergronden, interesses, loopbanen, drijfveren, idealen, leeftijden en organisaties uit heel Nederland. Over hoe je jongvolwassenen beter betrekt, bijvoorbeeld bij financiële onderwerpen. ' aldus Zonne Zeevalk, projectleider van de Raad van Toekomst van SNS.

Veel animo onder jongvolwassenen

Aan de jongvolwassenen zelf ligt het niet. Maxence Vrede, jongeren- en politiekexpert bij BKB: 'Juist de huidige politiek, in Nederland en de wereld, geeft jongeren extra motivatie om zich scherper uit te spreken en actief te worden.” Lotte Prins, voorzitter van de NJR vult aan: “De drive van jongeren om dingen beter te maken is onverwoestbaar. En dat is belangrijk, we moeten ons blijven uitspreken en bijdragen, want er staat veel voor ons op het spel.' Dat gaat niet vanzelf, ziet ook CNV Jongeren-voorzitter Casper Cornelisse. 'Dan is het wel belangrijk jongeren uit hun eigen bubbel komen en zich verenigen.'

44% van jongvolwassenen heeft geldstress

Florien Cramwinckel, hoofdpsycholoog bij SNS, publiceerde in de week van het Groeikansendebat een onderzoek naar jongvolwassenen en hun geld(gedrag). '44% van de jonge mensen (18-24 jaar) heeft geldstress. Behalve die zorgen hebben ze ook het gevoel niet genoeg te weten over geldzaken en ze voelen afstand tot hun bank. Dat is geen fijne combinatie.' Er moet dus iets gebeuren als banken het leven en (geld)gedrag van jongvolwassenen serieus nemen.

Praten over geld

Daarbij helpt het niet dat een gesprek over geld al snel voelt als gesprek over status en succes. Dat zorgt ervoor dat er toch nog steeds een taboe op rust. Al waren er ook praktische tips om zo’n gesprek wel te voeren. Kelly van den Bosch, lid van de Raad van Toekomst SNS: 'Stel vooral open vragen aan de ander en deel eerlijk wat jou bezighoudt op het vlak van geld.' Volgens Wouter Jansen, net als Kelly ook ondernemer en lid van de Young Economic Board Utrecht, is het extra belangrijk dat juist deze generatie dat gesprek voert. 'We hebben echt te maken met een ondernemende generatie die de wereld anders benadert en ook voortdurend kansen ziet'.

Beleid en bestuur inclusief en toegankelijk

De rol die geld speelt in het dagelijks leven van jongvolwassenen wordt mede bepaald aan de bestuurstafels van bedrijven, maatschappelijke organisaties en door de politiek. Jongvolwassenen willen daar graag meepraten. 'Jongeren hebben met alle problemen waar ze tegenaan lopen – klimaat, wonen, geldzorgen – echt de behoefte om een keer zelf de touwtjes in handen te hebben', aldus Prins. Maar het vraagt wel aandacht om het goed te doen. Zeevalk: 'Niet alleen een stoel bijschuiven, maar ook een inspanning doen om ze echt te betrekken en mee te laten doen.' Daarbij is het belangrijk om jongeren zonder vooroordelen tegemoet te treden. Kayleigh El Chab, voorzitter van JOB MBO, dé landelijke mbo-studentenorganisatie: 'Denk aan het cliché dat MBO’ers allemaal doeners zijn in plaats van denkers. Of het misverstand dat het jonge studenten zijn zonder veel levenservaring. Het is belangrijk dat ze aan de top meepraten en vaak willen ze dat zelf ook graag.'

Raad van Toekomst

De Raad van Toekomst van SNS selecteerde voor het Groeikansendebat de thema's inclusieve besluitvorming, financiële educatie en -bescherming van jongvolwassenen, perspectief op de woningmarkt en praten over geld. Alle Groeikansendebat-deelnemers stemden uiteindelijk op de onderwerpen die zij het belangrijkst vonden. De Raad van Toekomst van SNS gaat hiermee en alle andere input aan de slag. Doel is een invloedrijkere stem van jongvolwassenen. Die klinkt wat hen betreft overal waar men beleid maakt en beslissingen neemt over hún toekomst. Diverse organisaties en beleidsmakers verbonden zich al aan die missie.

Doe je ook mee?

Of meer weten of iets delen over het Groeikansendebat 2024 of de thema's die er aan de orde kwamen? Neem dan contact op met Sebastiaan de Kroon (adviseur maatschappelijke impact) via sebastiaan.dekroon@sns.nl. Bekijk de foto’s van het Groeikansendebat op: https://kirstenvansanten.pixieset.com/snsgroeikansendebat/.

Meer maatschappelijke initiatieven

Meer maatschappelijke initiatieven

Bekijk met welke maatschappelijke initiatieven SNS zich nog meer bezighoudt.