SNS presenteert resultaten project Geld & Geluk
10-6-2024
Donderdag 6 juni presenteerden Zonne Zeevalk (SNS) en Wilfred Dijkstra (Alles is Gezondheid) de inzichten van Project Geld & Geluk op ‘Missie Mentaal: landelijk congres Mentale Gezondheid’. Een congres dat wordt georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in de Nederlandse week van de mentale gezondheid.
Over het project Geld & Geluk
Vaak gaat het in de media en in de politiek over stress en schulden, zeker in het licht van jongeren en de nieuwe generatie. Ook is bekend dat jongeren steeds vaker worstelen met hun mentale gezondheid. Maar hoe verhouden geld en mentaal welzijn zich tot elkaar? En wat is de rol van financiële organisaties zoals SNS in het leven van jongvolwassenen? Om een positieve beweging te ontketenen in denken en doen, startte SNS eind 2023 het project Geld & Geluk. SNS heeft als maatschappelijke bank het doel om kansengelijkheid te bevorderen met bijzondere aandacht voor jongvolwassenen. Hierin speelt mentaal welzijn een belangrijke rol.
Samen bereik je meer
In project Geld & Geluk werkte SNS samen met verschillende organisaties om de relatie tussen geld en geluk uit te werken: MIND Us, Alles is Gezondheid, instituut Positieve Gezondheid (iPH), Ministerie van VWS, MoneyRebels, Boomerang FT, Prappers Media, SUSA, Young Capital, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, ambassadeurs MBOraad, 7life, ECIO, Nationale Jeugdraad (NJR), Consumentenbond, CNV Jongeren, NIP & LKVV.
Ook de Raad van Toekomst van SNS en de Raad van Richting van MIND Us sloten aan, om ervaringen, voorbeelden en perspectieven uit de nieuwe generatie te delen. Niet over jongvolwassenen, zonder jongvolwassenen aan tafel.
Wat was het doel?
Doel van het project Geld & Geluk was drieledig:
- Netwerkvorming: welke perspectieven op de groeikansen van jongvolwassenen, hun portemonnee en mentaal welzijn zijn er en wie wil hier positieve beweging op?
- Kennisontwikkeling: wat weten we al uit wetenschap en onderzoek? Wat zien we in de praktijk, bijvoorbeeld bij jongvolwassenen in hun eigen leven en om zich heen? Wat is de publieke taal en -opinie hierover en wat ontbreekt er?
- Zichtbaarheid: Wat is ‘het positieve en krachtige verhaal’ waarmee we de bühne op gaan? Welke krachten kunnen we bundelen met dit netwerk om hier aandacht voor te krijgen?
De opbrengsten van het project
In 4 verschillende werksessies spraken de deelnemers over geld en geluk. Dat gebeurde onder leiding van denkmodeladviseurs van De Argumentenfabriek. De sessies leidde tot een conceptueel denkmodel over mentaal verantwoord ondernemen.
In dit model staan actoren en factoren die een rol spelen in het mentaal welzijn van jongvolwassenen. Uit het denkmodel blijkt dat bedrijven en organisaties – zoals SNS – veel invloed hebben op het mentaal welzijn van jongvolwassenen. Het brengt een discussie op gang over mentaal verantwoord ondernemen. SNS vervult als initiatiefnemer van het project Geld & Geluk samen met de betrokkenen een aanjagersrol.
‘We gaan voor een positieve, effectieve beweging om mentaal verantwoord ondernemen te bevorderen. Ontzettend waardevol om dit te mogen doen met mensen en organisaties die dit ook belangrijk vinden. We hebben de eerste stap gezet, ik kijk uit naar het vervolg’ aldus Zonne Zeevalk.
Bekijk hier de resultaten van project Geld & Geluk:
Meer informatie
Wil je meer weten over het Project Geld & Geluk? Benieuwd welke rol jij zelf kunt spelen? Of iets anders delen hierover? Neem dan contact op met Zonne Zeevalk via zonne.zeevalk@sns.nl.