Valse webshops: Laat je niet neppen!
De opkomst van valse webshops
Valse webshops zijn online winkels die zich voordoen als een betrouwbare partij, maar eigenlijk zijn opgezet om consumenten te bedriegen. Deze websites lijken heel echt en kunnen zelfs ervaren shoppers in de val lokken. Zo snel als ze worden opgezet, verdwijnen ze ook weer na de feestdagen. Hoe weet je of een webshop betrouwbaar is?
- Btw-nummer en KVK-nummer: Voor Nederlandse webshops is het verplicht om het btw-nummer en KVK-nummer te vermelden. Deze informatie is jammer genoeg niet altijd even gemakkelijk te vinden in een webshop.
Keurmerk: Betrouwbare webshops hebben vaak een keurmerk. Als je op het logo van het keurmerk klikt, kun je het certificaat van de webshop controleren. Je komt dan terecht op een pagina van het keurmerk, bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg.
Heeft de webshop geen logo van een keurmerk? Dan wil dat niet meteen zeggen dat de aanbieder onbetrouwbaar is. Voor het logo en certificaat moet de ondernemer betalen. Voor een kleine webshop kan dit te duur zijn.
Goed om te weten
Wist je dat via linkjes in advertenties op social media de meeste slachtoffers vallen? Hoewel het gemak van online winkelen duidelijk is, is het heel belangrijk om je bewust te zijn van de risico's en de juiste stappen te nemen om veilig te blijven. Als je weet waar je op moet letten én onze tips volgt, kun je een veiligere online shopper worden. Doe altijd eerst je eigen onderzoek.
Wat kun je zelf doen?
- Onderzoek de webpagina: De vormgeving van de site kan heel mooi zijn, maar dat zegt niet alles. Om je te misleiden, zorgen oplichters voor een URL die bijna gelijk is aan het origineel. Ze voegen iets toe aan de originele URL. Bijvoorbeeld: ‘snsbank.sale.nl’ of ‘sns-bank.nl’ terwijl de échte URL ‘snsbank.nl’ is. En soms nemen criminelen een bestaande URL over van een webshop die niet meer bestaat. De naam in de URL wijkt dan af van de naam van de nepwebshop.
- Check de recensies en contactinformatie: Onderzoek hoe lang de webshop bestaat, bekijk recensies op externe websites en google de naam. Contactgegevens moeten ook beschikbaar zijn op de webpagina zelf. Denk aan een telefoonnummer of e-mailadres.
- Gebruik vertrouwde betalingsmethoden: Het is verdacht als je een account moet aanmaken voordat je kunt bestellen. Of als je maar op 1 manier kunt betalen. Maak gebruik van betalingsmethoden die je kent en vertrouwt. Daarnaast hebben betalingsmethoden als PayPal of creditcards extra beveiligingsfuncties en kunnen je helpen bij geschillen. Maak ook niet zomaar geld over naar een buitenlands rekeningnummer bij een Nederlandse webshop.
- Té mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo! Bedenk of de prijs waarmee wordt geadverteerd wel realistisch is voor bijvoorbeeld de nieuwste smartwatch of een merkartikel. Check de originele verkoopprijs en vergelijk de prijs bij andere aanbieders.
Een paar websites die je kunnen helpen bij je onderzoek:
- Check de verkoper van de politie
- ScamCheck van veiliginternetten.nl
- Fraudehelpdesk
- Opgelicht?! van AVROTROS
Om je bewust te maken van de risico’s van aankoopfraude en nepwebshops heeft de politie zelf een nepwebshop gemaakt: pakjedealsnu.nl. Op het eerste gezicht lijkt deze webshop net echt, maar de politie helpt je de trucs van de criminelen snel te herkennen. Lees voordat je de nepshop gaat verkennen ook de tips van de politie.
Meld verdachte websites
Kom je een valse webshop tegen? Meld deze dan bij ACM ConsuWijzer. Heb je geld overgemaakt en niks ontvangen? Doe dan ook aangifte bij de politie. Lees meer op veiligbankieren.nl