Nabestaandenpensioen: pensioen bij overlijden
Wat is nabestaandenpensioen?
Partnerpensioen en wezenpensioen noemen we samen het nabestaandenpensioen. Dit is het pensioen dat je partner of kind(eren) na jouw overlijden ontvangen vanuit het werkgeverspensioen, of jij nou met pensioen was of niet. Voor je partner is dit vaak levenslang. Voor je kind(eren) meestal tot ze 21 jaar zijn.
De hoogte van je nabestaandenpensioen
Je partner of kind(eren) ontvangen het pensioen na jouw overlijden maandelijks, tot hij of zij zelf komen te overlijden of niet meer aan de voorwaarden voldoen. De voorwaarden kun je opvragen bij je pensioenfonds.
De hoogte van het partnerpensioen is in het nieuwe pensioenstelsel niet meer afhankelijk van het aantal jaren dat je werkzaam bent geweest bij een bepaalde werkgever, maar wordt een vast percentage van het salaris.
Voor het partnerpensioen kan maximaal 50% van je laatst ontvangen salaris worden verzekerd. Voor het wezenpensioen is dit 20%.
Invloed van werk(loosheid) op nabestaandenpensioen
Zoals eerder aangegeven bouw je je nabestaandenpensioen op via je werkgever. Het wisselen van werkgever kan dus invloed hebben op het nabestaandenpensioen. Er zijn twee soorten nabestaandenpensioenen, we lichten ze graag toe:
Risicobasis:
Zodra je uit dienst gaat, vervalt je partnerpensioen.
Een nabestaandenpensioen op risicobasis lijkt op een verzekering. Zolang je premie betaalt, krijgen je nabestaanden bij je overlijden een nabestaandenpensioen. Maar wanneer je niet meer in deze pensioenregeling zit, hebben je nabestaanden geen recht meer op het nabestaandenpensioen. Je bouwt hier dus geen potje op. Het is daarom verstandig om te checken of je nieuwe werkgever een (goede) nabestaandenregeling heeft.
Opbouwbasis:
Er is altijd een partnerpensioen voor je partner als je overlijdt.
Met een nabestaandenpensioen op opbouwbasis, bouw je pensioen op van de premie. Uit dit ‘potje’ krijgen je nabestaanden na je overlijden een uitkering. Ook als je wisselt van werkgever. Je kunt er voor kiezen om je opgebouwde pensioen mee te nemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder via een waardeoverdracht.
Weet je niet welk soort nabestaandenpensioen jij hebt? Vraag het gerust na bij je pensioenfonds.
Let op: In de toekomst zullen er, als gevolg van de nieuwe pensioenwet, geen partnerpensioenen op opbouwbasis kunnen/mogen bestaan. Onder de nieuwe wetgeving is enkel een partnerpensioen op risicobasis mogelijk.
Wat als je ex-partner overlijdt?
Ben je getrouwd geweest of had je een geregistreerd partner? En had je ex-partner een nabestaandenpensioen met opbouwbasis? Dan heb je recht op nabestaandenpensioen. Als het om een nabestaandenpensioen met risicobasis gaat, dan stopt het recht op partnerpensioen bij de scheiding.
Check je nabestaandenpensioen
Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel je partner ontvangt als je overlijdt. En in het pensioenoverzicht van je partner kun je zien hoeveel nabestaandenpensioen er voor jou is opgebouwd.
Je pensioen aanvullen
Pensioen: dit kun je doen
Pagina laatst aangepast: 22 januari 2024