Onderhandelen over je salaris

Een salarisonderhandeling kan spannend zijn, maar met de juiste techniek haal je het maximale uit het gesprek. Bereid je goed voor en weet hoe je moet communiceren. Wees assertief en duidelijk, zonder dat je te agressief overkomt en je bent er al bijna.

Onderhandelen over je salaris in 3 stappen

Stap 1: Onderhandelingsgesprek voorbereiden

Zet voor het gesprek op een rijtje wat je graag wilt verdienen, hoeveel je hooguit wilt zakken en check of dit een marktconform salaris is. Hier zijn handige sites voor, zoals de Loonwijzer van FNV of het salariskompas van Intermediair. Als je van tevoren weet dat je om een reëel salaris vraagt en wat je ondergrens is, zit je meteen een stuk zelfverzekerder aan de onderhandeltafel.

Tip: Denk niet alleen in euro’s maar ook welke secundaire arbeidsvoorwaarden je belangrijk vindt. Zoals reiskostenvergoeding en opleidingsbudget.

Stap 2: Wees assertief

Je kunt je salarisonderhandeling zien als een spel, waarbij het belangrijk is om over te komen als een sterke speler. Je hoeft je niet afwachtend op te stellen en mag zelf ook assertief zijn. Wacht bijvoorbeeld niet tot je nieuwe werkgever begint over het voorwaardengesprek, maar informeer zelf wanneer deze plaatsvindt. Dit geldt ook als je ergens al wat langer werkt en je vindt dat een loonsverhoging zo zoetjes aan wel op zijn plek is.

Stap 3: Het onderhandelingsgesprek

Neem ook hier het voortouw en leg als eerste zelfverzekerd jouw voorstel op tafel. Dan is jouw voorstel het uitgangspunt voor het gesprek. Vertel ook hoe je tot dit voorstel bent gekomen en waarom je denkt dat het heel redelijk is. Zeg bijvoorbeeld: ‘Mijn voorstel is € 2075 bruto, het gemiddelde salaris voor mijn functie’. De kans is groot dat ze niet meteen akkoord gaan, maar met een tegenbod komen.

Vind je dit tegenvoorstel eigenlijk te laag? Geef dat aan en onderhandel verder. Kijk of er écht niet iets bij kan en bespreek anders samen of ze je tegemoet kunnen komen met de secundaire arbeidsvoorwaarden.   

Hee, waar is mijn geld nou?

Het bedrag dat je uiteindelijk op je rekening krijgt, is je netto salaris. Dat is lager dan het brutosalaris.

Check hoe 't zit

Uiteenlopende startsalarissen

Wat een redelijk salaris is voor je eerste baan, is heel verschillend per beroepsgroep. Dat blijkt wel uit het overzicht van de beste en slechtste startsalarissen voor afgestudeerde hbo’ers. Met een technisch beroep lijkt het wel snor te zitten, terwijl de lonen voor creatieve beroepen over het algemeen een stuk lager liggen. Zorg daarom dat je wat vooronderzoek hebt gedaan over een marktconform salaris binnen de beroepsgroep waar je solliciteert.

'En wat verdien je nu?'

Deze vraag wordt vaak gesteld tijdens een onderhandelings- of sollicitatiegesprek, maar het antwoord doet er eigenlijk niet toe en kan zelfs onvoordelig voor je uitpakken. Helemaal als je alleen maar bijbaantjes hebt gehad. Op deze manier wordt je huidige salaris als uitgangspunt gebruikt, maar het is veel logischer om een marktconform salaris voor je nieuwe functie als basis te gebruiken. Stelt iemand je deze vraag? Geef dan aan dat je graag een salarisindicatie als uitgangspunt gebruikt.

SNS Betaalrekening

SNS Betaalrekening

Droombaan gevonden? Laat je salaris storten op een SNS betaalrekening. Kies welke bij jou past.
Je eerste 'echte' baan

Je eerste 'echte' baan

Goed voorbereid de arbeidsmarkt op met handige info en praktische tips.


Laatst aangepast: 15 april 2024